X
 
 

Fiat-Chrysler плаща 800 млн. долара заради манипулирани двигатели

2033 0
photo of Fiat-Chrysler плаща 800 млн. долара заради манипулирани двигатели
Снимка: Jeep
Още през 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини концерна Fiat Chrysler Automobiles (FCA) в поставянето на специално програмно оборудване, което позволява по време на тестове на автомобилите да се скрият нивата на вредни емисии. Става дума за 3,0-литровите дизелови V6 двигатели, поставяни на два модела на концерна – всъдехода Jeep Grand Cherokee и пикапа Ram 1500, произведени през 2014-2015 г.

От агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) обяви, че нивата на вредни емисии превъзхождат установите норми при 104 000 автомобила от двата модела в страната. Това веднага се отрази на котировката на акциите на концерна на борсата и те спаднаха с 16%, а продажбата им беше преустановена.

Властите в САЩ подгониха GM и Fiat-Chrysler заради дизела

Двата най-големи американски концерна – General Motors и Fiat-Chrysler, са използвали устройства, които заблуждават тестовете за ...

Сега вече е ясно и наказанието, което Fiat-Chrysler получава за преглешението си. Това е глоба от 800 млн. долара, които ще покрият гражданските искове, претенциите на еколозите и глобата. От тази сума 305 млн. долара отиват за EPA, Министерството на правосъдието и Съвета на Калифорния за въздушните ресурси (той обединява екологичните организации).

Още 13,5 млн. долара ще бъдат похарчени за удоввлетворяване на претенциите на потребителите в Калифорния, а 72,5 млн. ще отидат в други щати. Митниците и граничните служби получават 6 млн. долара.

Всеки собственик или арендатор на автомобил с повишени вредни емисии ще бъде компенсиран с 2800 долара. Освен това, на всички коли с манипулирани мотори ще бъде увеличена гаранцията, а концернът ще ремонтира за собствена сметка автомобилите, като им постави ново програмно оборудване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...