FIAT-Chrysler предизвика хакерите

1560
FIAT-Chrysler предизвика хакерите
Снимка: FIAT-Chrysler Automobiles

Алиансът FIAT-Chrysler Automobiles (FCA) официално обяви, че всеки компютърен специалист, който успее да пробие програмното обезпечение на нейните модели, ще получи парично възнаграждане.

За целта FCA създаде специален сайт, на който всеки хакер ще може да съобщава на компанията за намерените пролуки в компютърните система на нейните автомобили. В алианса са готови да плащат между 150 и 1500 щатски долара за предостяването на такава информация.

Италиано-американският алианс предприема този ход, след като преди година професионалните хакери Чарли Милър и Крис Валасек успяха да поемат контрола върху системите на намиращ се далеч от тях Jeep Cherokee. Двамата са изполвали личните си лаптопи, като първо са включили радиото, мигачите и чистачките на автомобила, а след това са успели да запалят и двигателя му. А когато водачът е на машината е тръгнал на път, Милър и Валасек са изключили спирачната система и в крайна сметка всъдеходът се озова в канавка край пътя.

Хакерите побързаха да се похвалят преди медиите, като посочиха конкретните слабости в компютърната защита на автомобилите. Това принуди FCA да създаде нова програма и тя веднага без инсталирана и на други модели на концерна, които са оборудвани с информационно-развлекателната система Uconnect. Именно тя се оказа и най-уязвима за подобни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com