Ford Mondeo 2,0 TDCi: Най-добре изглеждащият Ford (тест-драйв)

150371
Снимки:

Най-после Mondeo стъпва на пазара. „Най-после“, защото трябваше да чакаме повече от две години, за да го видим в Европа. Това се случи на международния тест-драйв в Малага, Испания, където отидохме, за да видим струваше ли си това чакане. Отговорът ми е категоричен: ДА. Mondeo идва във версия лифтбек (седан форма, но отваряща се като на хечбек врата на багажника), комби и седан с хибридно задвижване (за пръв път); мощни и икономични дизелови и бензинови двигатели; 6-степенна механична и автоматична трансмисии; задвижване на четирите колела; предостатъчно място в интериора, оборудван много богато; и ориентирана към комфорта возия. И най-важното за мен: времето не се е отразило на елегантната визия на Mondeo, нещо, което ме притесняваше преди първата ни среща. Дори стигнах до заключението, че това е най-добре изглеждащият Ford, който аз съм виждал на живо. Запазвам си правото да променя това си мнение, когато се срещна с Mustang.

 

Необходимостта от рационализации и оптимизиране на разходите удари сериозно Mondeo. В Щатите той се продава като Fusion от повече от две години, но необходимостта производството на европейското Mondeo да се прехвърли от Гент, Белгия във Валенсия, Испания, постави Ford пред тежко решение. A Mondeo пред тежко изпитание, защото тенденциите и самият автомобилен пазар се променят много бързо. Все повече клиентите започват да залагат на луксозните играчи на голямата германска тройка, която тенденция накара и VW да позиционира Passat много близо именно до тези тримата. Mazda6 заложи на спортната возия, а Insignia скоро бе обновена. Да не забравяме и бързо разрастващия се сегмент на кросоувърите, засмукващ все повече купувачи на класическите хечбеци и седани. В такава сложна ситуация, забавянето на Mondeo крие своите рискове, но представянето на модела през двата дни в Малага опроверга напълно и изцяло някои мои опасения. А причината е, че от Ford не са стояли със скръстени ръце, а са оползотворили забавянето, за да осъвършенстват своя модел, за да е напълно подготвен за очакващата го джунгла.

 

Обичам зимата... в Испания. С тази мисъл се устремявам към подредените в шпалир две колони от сини комбита и червени седани. Под около 25 градуса Малага ми се струва райско място. Радващи се на социалната си система германски и шведски туристи са се метнали на плажа, а аз се мятам в ярко синьо комби Mondeo. Преди да опитаме прословутото вино от този регион (което е повече от странно, защото за два дни не видях и една лоза, но за сметка на това имеше стотици квадратни километри маслинови насаждения), ще опитаме на какво е способен Mondeo. Организаторите на теста са заформили невероятен маршрут, минаващ през толкова много завои, колкото не съм виждал през живота си. Целта (като на всяко друго подобно мероприятие на Ford) е да се демонстрира изключителното пътно поведение и прецизност на новото Mondeo. Комбито е оборудвано с 1,5-литров EcoBoost, от който са извадени немислимите до преди 2-3 години 160 к.с. Агрегатът е страхотен, но в безкрайната поредица от планински завои на бордмонитора се изписва разход от над 11 л/100 км. Пренебрегвам този факт, защото за него способства още една причина: няма как двама български журналисти да се дадат на напиращите зад тях колеги от целия Балкански полуостров. Затова се използва предимно 3-та предавка. По-дългите предавателни чиста на 6-степенната механична трансмисия в тази комбинация са далеч по-подходящи за магистралата, на която моят колега и спътник в този тест мечтаеше. И наистина, Mondeo е изключително комфортен круизър, с който мачкането на стотици километри е безпроблемна, дори приятна задача.

 

Топлото слънце кара кръвта ми да кипи, поради което аз си държа на завоите. С дизелов седан през втория ден. Този маршрут ще го помня дълго, както и ще държа на думите си, че Mondeo е страхотен на пътя. Под крака си имам 180 дизелови „коня“ и цели 400 Нм. Идеални за този маршрут. Отново предпочитаната предавка от мен е 3-та, като разтоварвам мотора на възможните за това къси отсечки. Тук обаче на бордкомпютъра се изписва цифрата 8,3 л/100 км, въпреки че зад нас отново е същата балканска банда, искаща да ни изпревари. Mondeo сменя посоките супер бързо и прецизно, а воланът приятно се втвърдява при увеличаване на скоростта. Нито за миг през двата дни не усетих недозавиване, а само веднъж заднитецата тръгна да се пързаля, но причината бяха физичните закони. Единственият проблем, който забелязвам при двигателя, е постигането на максималния въртящ момент при 2000 об/мин., което означава, че се усеща турбо дупка. След тях предните гуми и независимото окачване на четирите колела захапват асфалта, позволявайки ми истински да се забавлявам.

 

Новият Mondeo се лансира на българския пазар именно с двата споменати двигателя, но скоро към тях ще се присъединят и другите агрегати, като така четвъртото поколение на Mondeо ще може да се похвали с най-богатата двигателна гама в историята си. Тя е съставена от 2,0-литров TDCi двигател, който заменя сегашния 2,2-литров турбодизелов мотор. В топ варианта си той ще предлага 210 к.с. и 450 Нм. Същият мотор ще се предлага и във варианти с по-ниска мощност - 150 или 180 к.с. На другия спектър ще е вариантът с 1-литров 3-цилиндров бензинов турбо двигател с мощност 125 конски сили. Сред бензиновите мотори изпъква и новият 1,5-литров EcoBoost със 160 к.с., както 2-литровият EcoBoost с мощност 203 и 240 к.с.

Хибридната версия на Mondeo (първата в историята му) е оборудвана с 2,0-литров бензинов двигател, който работи съвместно с два електромотора (единият задвижва предните колела, а другият осигурява регенеративно зареждане на батерията). Mondeo Hybrid отделя едва 99 г/км въглероден двуокис, а тежката едва 42 килограма литиево-йонна батерия има живот 10 години или 240 000 километра. Трансмисиите са 6-степенни механична и автоматична PowerShift, а топ дизелите могат да се поръчат и със задвижване на четирите колела.

ВИЖТЕ НОВИЯ FORD MONDEO В ДЕЙСТВИЕ

За поведението на пътя отношение има и увеличена с 10% здравина на купето, което се отнася и за склонността му към усукване, както и със сериозни усилия на инженерите да ликвидират „дигиталното усещане" от работата на електрическото серво на волана. Теглото на автомобила е намалено с 115 килограма, а нивото на шума в купето е смъкнато с 3 децибела.

 

На пръв поглед последната цифра не е кой знае какво, но, уверявам ви, това е много. Първото ми впечатление от Mondeo на пътя бе именно от изключително обезшумения му интериор. Самият той е много просторен, а оформлението, материалите и качеството на изработка приближават Mondeo много близо до луксозните конкуренти в този сегмент. Общото впечатление е за постигнато качествено ново ниво във визията и възприятията. Седалките са много удобни и предлагат голяма странична опора на тялото. Отзад пък има предостатъчно място в областта на краката на пътниците. Багажникът е с обем 514 л с компактно резервно колело и 458 л с пълноразмерно (до 1700 л стига със спуснати облегалки в комбито). Впечатление прави новата централна конзола, която е олекотена откъм бутони. Под скоростния лост има емблема Power by Microsoft, който е разработил софтуера за инфоразвлекателната система Sync2. Тя е интуитивна и лесна за боравене чрез 8-инчовия сензорен екран. За музиката са се погрижили от Sony, а дигиталното приборно табло предлага цялата налична информация, което неутрализира нуждата да шарите с очи на ляво, на дясно. На дисплея между оборотомера и скоростомера може да се изведе списък с последователността на завоите от навигацията, което е много полезно.

Далеч по-полезен е фактът, че Mondeo не е загубил от първоначалния си чар, когато го видях през 2012 г. С това бяха свързани най-големите ми опасения, но те се оказаха напразни. Mondeo е елегантен, като всяка повърхност, ъгъл и ръб са така осмислени и очертани, че да изглеждат еднакво добре от различни гледни точки. Бих отишъл още по-далеч, като заявя, че комбито (недолюбвана от мен вид каросерия) изглежда наистина впечатляващо, като по визия единствено Mazda6 може да се конкурира с него.

 

LED светлините на фаровете вече са активни, завиват и могат да променят формата на светлинния лъч в зависимост от условията. Mondeo предлага още новости в областта на безопасността и модерните технологии. Автомобилът предлага система за самостоятелно паркиране, а активната аеродинамика затваря и отваря радиаторната решетка за намаляване на аеродинамичното съпротивление и поддържа оптималната работна температура на двигателя. Новият Mondeo ще е първият Ford, оборудван със система, предупреждаваща за удар и засичане на пешеходци, която работи с радар и камера - в критични ситуации тя активира автоматично спирачките на колата. Освен това, за между 150 и 200 евро, може да окомплектовате автомобила си с първите в света задни предпазни колани с вградени в тях въздушни възглавници. В случай на инцидент те омекотяват натиска върху гърдите на човека.

 

Ford Mondеo има доста сериозна задача. Дебютът му съвпада с появата на новите Passat и 508, а на пазара удобно вече са се настанили Mazda6 и Insignia. Именно към последните трябва да бъде насочено вниманието, защото новият Passat е доста луксозен и скъп. Базовата цена на Passat 1,4 TSI 125 к.с. (ниво Trendline) е 41 675 лв. с ДДС, докато само с около 2000 лв. повече може да вземете Mondeo, но с 1,5-литров мотор и 160 к.с. А тепърва предстои на пазара да се разгърнат и останалите модификации на модела, базовата на който е с 3-цилиндровия 1,0 EcoBoost със 125 к.с. Освен ценово, новият Ford предлага голямо разнообразие, комфорт и отлично пътно поведение. Комбинация, от която трябва да се страхуват конкурентите му.

Технически характеристики

Ford Mondeo 2,0 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4871

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1482

Колесна база, мм: 2850

Тегло, кг: 1584

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 180 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,4

Среден разход, л/100 км: 4,1

MINI Cooper: Политически коректен (тест-драйв)

От две седмици имам чувството, че „чуковете“ на Кубрат Пулев ми набиват в главата думите след поредната консултация за "пол...

Вредни емисии СО2, г/км: 107

Базова цена, лв. с ДДС: 43 900 (за 1,5 ЕcoBoost, 160 к.с., TREND)

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 53 850

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Insignia 2,0 CDTI ECOTEC

Размери

Land Rover Discovery 4: Последният мохикан (тест-драйв)

Dosco-то e живо и винаги на мода. Четвъртъците в столичните клубове са доказателство за това. Възрастта на Discovery 4 е потвърждение, ...

Дължина, мм: 4830

Широчина, мм: 1498

Височина, мм: 1856

Колесна база, мм: 2737

Маса, кг: 1513-1825

Двигател

Nissan X-Trail: Смяна на патрула (тест-драйв)

Няма съмнения, че 2014 е годината на Nissan. Японстата марка е предприела масирана атака по всички фронтове, за да постигне целта си до...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 195 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Citroen C4 Cactus: Кръстосан разпит (тест-драйв)

Няма обяснение за името, освен че звучало добре, твърди Citroen. Но бих могъл да предположа, че компанията отправя скрит подтекст към к...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 125

Базова цена, лв. с ДДС: 52 585

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com