Германците съветват как да се пести гориво

11372
Германците съветват как да се пести гориво
Снимка: ADAC

Не е тайна, че Европа се опитва да живее в режим на повишено пестене на ресурси. И сега в различни германски издания автомобилни експерти разказват подробно как шофьорите могат да спестят гориво в очертаващата се криза.

Всъщност много хора сериозно се чудят какво могат да направят, за да намалят разходите си, като същевременно не се отказват от комфорта, който осигурява частният транспорт. В края на краищата, честно казано, е много удобно човек да не зависи от графика и маршрутите на обществения транспорт. За да спестите гориво трябва да спазвате няколко съвета, категорични са германските експерти. Ето какви са те:

Не загрявайте мотора и се въздържайте от шофиране на къси разстояния

Има много начини за подобряване на цялостната горивна ефективност на автомобила. Първата стъпка е преди да изберете къде да отидете, помислете дали наистина имате нужда от кола? Ако можете, използвайте велосипед. Много шофьори са склонни да правят кратки пробези, тоест по-малко от 5 км. За това кратко време двигателят няма шанс да достигне до средна работна температура. Моторът харчи повече отколкото трябва, което се отразява и на зареждането.

Загряването също влияе негативно на апетита на автомобила. Освен това, според констатациите на Националния германски автомобилен клуб (ADAC), тази процедура не загрява маслото на двигателя.

Бързо превключване на предавките и ниски обороти

Установено е в практиката, че ниските обороти на двигателя водят до по-малко изгаряне на гориво и по този начин може да се пести бензин. Но тъй като все още трябва да се движите, трябва да прибягвате до бърза смяна на предавките, като избягвате високи скорости.

Спазване на правилната дистанция

Непрекъснатото наблюдение на трафика, особено на автомобилите, движещи се в същата посока, не само повишава пътна безопасност, но и намалява разхода на гориво. Факт е, че при редовно спиране се губи енергия, която трябва да се компенсира с повишен разход на бензин. На това може да се противодейства чрез поддържане на подходяща безопасна дистанция от автомобила отпред, така че да няма причина да натискате педала на спирачката отново. В същото време би било правилно да вкарате маршрута си в навигацията преди пътуване, за да знаете за задръствания и ремонти на пътя.

Избягвайте максималното темпо по магистрала

Магистралите, привличат много шофьори с възможността за даване на воля на импулса за високи скорости и съответно натискане на педала на газта. Но това е абсолютно безсмислено, когато трябва да пестите гориво. Доказано е, че тези, които карат само с 3/4 от максималната възможна скорост в сравнение с пълна газ, намаляват половината от разхода на гориво.

Изключете двигателя, когато стоите дълго време на място

Как да намалим разхода на гориво без промени по колата?

Разходът на гориво до голяма степен зависи от водача. Има редица начини, по които можете да го намалите и така да спестите доста пари. ...

По правило този съвет се дава, ако принудителното спиране ще продължи 30 секунди или повече. На пътя това са светофари или железопътни прелези.

Намалете електрическото натоварване

За да спестите гориво, трябва да обърнете внимание на използването на автомобилно електрическо оборудване. Това включва електрически стъкла, климатик/климатроник, радио, вентилационна система, осветление, различни видове нагреватели и др.

Доказано е, че №1 в това отношение е климатикът. Безразсъдното му използване може да увеличи пробега на бензин до 1,8 л/ 100 км. Генерирането на електричество в автомобила се осъществява чрез генератора или по-точно чрез неговия задвижващ ремък. При повишена консумация на електроенергия съпротивлението на въртене неизбежно се увеличава, в резултат на което автомобилът трябва да изразходва повече енергия под формата на гориво.

Хитри начини да намалите разхода на гориво на колата ви

Зимата идва и цените на бензина и дизела по целия свят се покачват. Някои го разглеждат като криза заради световните цени на енерг...

Премахнете ненужния товар

Потърсете в багажника на колата си за безполезни предмети, независимо дали са гумени ботуши, контейнери за вода, стъклени бутилки или други. Като цяло трябва да определите какво наистина може да ви трябва на пътя всеки ден и какво е ненужен товар. Все пак колата не е мазе. Обърнете внимание на багажника на покрива. Той значително променя аеродинамичните свойства на автомобила. Например при скорост 100 км/ч и три велосипеда на тавана разходът се вдига с около 2 л/100 км. Затова прибягвайте до багажник на покрива само в изключителни случаи.

Проверете налягането на гумите и използвайте правилните масла

Важно е да използвате правилните гуми, които, благодарение на своя прогресивен дизайн, ще могат да осигурят оптимално налягане, като по този начин ще намалят разхода на бензин с до 5%. И за да бъде това налягане наистина оптимално, е необходимо да го проверявате редовно.

Защо механичните скорости отиват в историята?

Един от най-големите автомобилни производители в света – Mercedes-Benz, още преди няколко месеца неочаквано обяви, че от 2023 год...

Същото важи и за избора на масло - трябва да обърнете внимание на леките синтетични продукти, например 0W-30 или 5W-20. Те са в състояние да намалят триенето на елементите на двигателя и следователно спестяват гориво. Степента, до която се проявява този ефект, зависи от параметри като външна температура, тип двигател и работни условия.

Изберете икономична кола

Спестяването на гориво не е само свързано с компетентно и ефективно шофиране. Преди да купите кола, трябва да обърнете внимание кои модели са най-икономичните. Предвид разнообразието от нови модели, които редовно навлизат на международния пазар, различни институции като ADAC и редица специализирани списания и сайтове редовно публикуват резултатите от тестове за средния разход на гориво на автомобили от различни класове, включително субкомпактни, компактни, средни и джипове.

Натрупайте необходими знания

Кандидатите за шофьорска книжка, които вече са в процес на обучение, се учат как да пазят околната среда и портфейла си чрез адаптирано поведение при шофиране. Ако имате късмета да познавате инструктор, той определено ще ви посочи възможността за спестяване на гориво на теория и на практика. Има и специални школи, които организират подобни обучения за икономично шофиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com