X
 
 

Хакери откриха как да атакуват 25 000 автомобила

3356 0
photo of Хакери откриха как да атакуват 25 000 автомобила
Снимка: Youtube
Специализираната в областта на киберсигурността компания Pen Test Partners откри недостатък, който поставя под заплаха от атака над 25 000 автомобила от цял свят. Проблемът е в имобилайзера на британската фирма SmarTrack, който би трябвало да блокира запалването на колата, ако то се прави с подправен ключ.

Сътрудници на Pen Test Partners успели да атакуват автомобила на свой колега, който по това време са намирал в Гърция. Те получили контрол над имобилайзера на превозното средство с помощта на команди чрез интернет-браузер. "Операцията" е отнела няколко секунди, след което бил установен пълен контрол над колата.

Новите помощни системи заблуждават шофьорите

Американският застрахователен институт за безопасност на пътя (IIHS) проведе поредното си изследване, като този път то засяга съвременн...

От SmarTrack веднага са наели специалисти от друга компания, които са отстранили проблема и сега системата би трябвало да е неуязвима. Експертите обаче са на мнение, че именно хакерските атаки са най-голямата заплаха за бъдещите автомобили, които ще бъдат оборудвани със системи за автономно движение.

Твърде вероятно е, хакерите да могат да парализират трафика във всеки град, като за това ще им е достатъчно да манипулират всеки пети автономен автомобил чрез интернет. Ако 10% от колите спрат в час пик, това ще бъде достатъчно, за да не могат линейките да пристигнат навреме при повикване.

Засега учените само са моделирали какво ще се случи, ако хакерите получат достъп до автономните коли. При създаването на модела те не са отчели много фактори, сред които, например, е паниката. Така, за да се получи пълен хаос, хакерите ще имат нужда от достъп до по-малък брой безпилотни автомобили.

 

Хакери проникнали в базата данни на казино през акваруима за рибки

"Интернет на нещата" вече се превръща в сериозна опасност що се отнася до хакерски атаки в цял свят. Мишените са всякакъв вид устройств...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители