И Alfa Romeo се отказва от големите екрани в автомобила

4480
И Alfa Romeo се отказва от големите екрани в автомобила
Снимка: Alfa Romeo

Alfa Romeo е поредният автомобилен производител, който не възнамерява да инсталира широкоекранни дисплеи и да претоварва колите с ненужни функции Бъдещите модели на италианската марка няма да предлагат подобни устройства, обяви нейният главен изпълнителен директор Жан-Филип Импарато.

Той аргументира това решение с проуването, направено от компанията, което е установила, че клиентите на марката не се нуждаят от широкоекранни дисплеи в предната част на колите си.

Кросоувърът на Alfa Romeo срещу болид от Формула 1 (ВИДЕО)

Няколко дни след представянето на новия си болид във Формула 1- SF-23, Ferrari го пусна на пистата с цел заснемане на промоционални сни...

„Нашите клиенти не се интересуват от екрани за измервателни уреди и двеста спомагателни системи. И те не се нуждаят от твърде много информация за времето през следващите три седмици, те просто искат да се насладят на шофирането на кола“, обясни Импарато.

В същото време обаче Alfa Romeo не възнамерява да се откаже от съществуващите системи, като проекционен дисплей и дигитален приборен панел. Но големите централни екрани в бъдеще няма да се появяват на моделите на марката.

В момента диагоналът на екраните на мултимедийната система на моделите Giulia и Stelvio е 8,8 инча, а размерът на виртуалния приборен панел е 12,3 инча. Най-големият екран на мултимедийната система е при най-новия модел на марката – Tonale, като неговият диагонал е 10,25 инча.

По-рано тенденцията за поставяне на екрани също беше критикувана от главния дизайнер на DS Тиери Метроз. Той каза, че огромните дисплеи са грозни и дори „малко глупави“, а отхвърлянето на класическото табло в полза на един голям дисплей противоречи на философията на марката. Така че в бъдеще компанията възнамерява не само да намали броя и размера на екраните до минимум, но и напълно да се отърве от тях.

В колите на BMW ще може да се гледат футболни мачове

BMW разработи ново приложение за мултимедийната система на електрическия си седан i7. С тази програма на 14,5-инчовия дисплей на автомо...

През миналата година шведското издание на Vi Bilägare проведе експеримент - журналисти измериха времето, което водачите отделят за управление на различни функции от екрана и използване на аналогови превключватели. И резултатът не беше в полза на сензорните екрани, които загубипа съревнованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com