X
 
 

Идея: Всеки автомобил да има паспорт и още един основен преглед

7334 6
Идея: Всеки автомобил да има паспорт и още един основен преглед
Снимка: iStock/Guliver
Технически паспорт ще трябва да притежава вече всеки автомобил в България, ако бъдат приети предложенията за Закон за пътните превозни средства (ЗППС), информира "Сега". Документът ще се издава, след като бъде направен основен преглед на колата и намерението е това да става автоматично, по електронен път. Идеята е в паспорта да бъдат вписани данните включени в регистрационния талон плюс още допълнителна информация. Например, в документа ще се съдържат измервания от периодичните прегледи, промени в конструкцията, ако има такива, показания на километража, претърпени от автомобила произшествия и т.н.

Ако новият закон бъде приет, собствениците на моторни превозни средства ще имат срок от шест месеца, в който да се снабдят с автомобилния паспорт. Издаването на този вид документ ще се извършва само в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", и ще са различни от пунктовете за периодични технически прегледи. С паспорт трябва да се "оборудват" не само новозакупените автомобили, а абсолютно всички моторни превозни средства.

За да няма далавери с крадени коли - денонощен Биг Брадър за автосервизите

Чрез непрекъснато видеонаблюдение със задължителни камери в автосервизите може да бъдат пресичани схемите с крадени автомобили. Това е ...

Ценовата тарифа за услугата по основен преглед и паспортизиране все още не са ясни. Те ще бъдат обсъждани и приети отделно. Така, разходите на собственика на нова кола ще се повишат. Той ще трябва да заплати не само за регистрацията в КАТ, но и за предварителния преглед в техническия пункт и за паспорта. Всеки един от "автопаспортите" ще бъде качен в специална онлайн платформа, за сигурността и експлоатацията с която отново ще е ангажирана автомобилната администрация. Предвижда се създаването на информационната система да се плати от държавния бюджет. Така всъщност разходите ще се поемат от целия български народ, вместо само от онези, които са собственици на превозни средства.

Проектозаконът за пътните превозни средства е публикуван за обществено обсъждане. В него са вписани и още много нови правила, такси и глоби. Статистика сочи, че всяка година в България се регистрират около 300 000 автомобила и още над 3.6 милиона коли, които ще трябва да се снабдят с въпросния паспорт. Вследствие приемане на закона се очаква да поскъпнат сериозно и резервните части втора ръка, които са предпочитани от много шофьори с невисоки доходи. С приемането на закона ще се конкретизират и нови правила за сделки именно частите втора употреба. Една от по-сериозните санкции е в размер на 7 000 лева и касае продажбата на авточасти "на черно". А магазините, които продават такава стока, ще трябва да се регистрират в съответната община, като за регистрацията също ще се плаща такса. За всяка закупена част за автомобили, която е втора употреба, ще бъде описван номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът.

Ако проектозаконът бъде приет, не само магазините за авточасти ще трябва да се регистрират и да получават разрешително за продажба на такива стоки. С регистрация и един вид лиценз ще трябва да се сдобие и всеки автосервиз, автоключар, дори и гумаджийниците. Въпросните разрешителни ще се издават от транспортното министерство, а одобрените сервизи ще се вписват в специален регистър, като услугата също ще се заплаща.

Мотив за новия законопроект е, че в момента "автоуслугите са най-нерегулираният сектор и в страната. Авторите твърдят, че у нас функционират автоработилници, които работят в сянка, не плащат данъци, не осигуряват персонала си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за извършената поправка. А ако проектът бъде приет се предвижда сервизите да вписват данните за всяка свършена работа, като изчукване, реглаж, боядисване, поправка на двигателя и т.н., в информационна система, поддържана от Агенция "Автомобилна администрация". Обмисля се всеки работещ на черно майстор да бъде глобяван с 1 000 лева. А ако сервизът е на фирма, която обаче няма удостоверение за това, санкцията ще бъде тройно по-висока.

ГЕРБ готви закон за автосервизите

Да бъде приет нов закон, който да извади на светло автосервизите в страната, настояват от ГЕРБ. Депутати вече са предприели законодате...

В тази насока се изказват мнения, че с новия закон ще бъдем наказвани, ако извършваме поправка сами на собствената си кола. "Никой няма да ви глобява, ако ви се спука гума и сам си монтирате резервната. Или ако си смените свещите или изгоряла крушка на фара в двора или пред блока", разясниха пред вестник "Сега" от автомобилната администрация.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ама може ли да се наговорят толкова глупости в коментаритите, а и в статията. Направих си труда да прочета законодателните предложения и никъде не пише, че колите ще минават на допълнителен „тежък“ технически преглед. Никъде не пише че ще се издават паспорти, еле пък те да струват пари. Написано е ясно и точно – създава се електронен регистър на всички автосервизи. Регистрираните сервизи ще имат з виж още ›› адължението при извършването на ремонта да опишат в регистъра какви части са подменили, кой ги е подменил и съответно да дадат гаранция за ремонта. Всеки собственик на автомобил ще има достъп да информацията за собствения си автомобил без да плаща нищо за това. Ще се отбелязват и употребяваните части от къде и как са придобити. Написано е и, че ПЪРВАТА РЕГИСТРАЦИЯ ще се извършва в специализирани пунктове, които ще извършат техническия преглед, ще сканират със специално устройство номера на рамата и ще извършат документалната регистрация на автомобилите, след което в КАТ ще се ходи в определен час да се вземат номерата и талоните без да се представя колата. Така вече няма да се чака на опашки и да се търсят връзки за да минеш по-бързо, а и ще се намали регистрацията на трошки.
 • мАнгела Джанбаз 4 мАнгела Джанбаз преди 6 месеца Профил на трол?
  Защо не вкарат в тоя закон и спец-технически паспорт на симитлийския кмет Поли Апостолов и синчето му Стефи, в който паспорт да се отразяват всичките "лечебни" сеанси на БОКо при тях с изричен отчет за количеството и марката на използавания вазелин?!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  България е на дъното, защото се управлява от Олигофрени и Маймуняци в Маймунарника !
 • Тъпунгерите ГРОБ 2 Тъпунгерите ГРОБ преди 6 месеца Профил на трол?
  Изродите ГЕРБ няма ли да вкарат в закона - мъжа колко жени е прекарал до сега и какъв му е капацитета на ден, а жената - как работи мъжете като шевна машина !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Иди0ти. Паспорт на паспорта. Талон на талона, който удостоверява неговата валидност (формулировката е на КАТ!).
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Мойта тинейджърка ще ли стигне на собствен ход до пункта за вадене на паспорт. Не че е лошо, но е приложимо ако имаш 80% нов автопарк. В нашите условия, където спирачките държът само на задна лява гума си е още един повод за рушвет.
  : 0 !