Jeep Renegade: Италианската кампания (тест-драйв)

109607
Снимки:

Дебаркирането на италианска земя се случи в Балоко, Италия, където се проведоха големите тестови маневри, изпреварващи разгръщането на американския десантчик в сегмента на малкитя SUV на 100 пазара по света. За теста в Италия бе поканена и нашата медия, за да станем свидетели на качествата на новия Renegade. На него Jeep възлага големи надежди в края на тази година да помогне продажбите на компанията да надхвърлят за пръв път в историята на марката границата от 1 000 000 бройки. Предпоставките за това са многото „за пръв път в сегмента“, спирачката е една – високата цена. Дали Renegade ще успее да доведе Операция „Хъски II до успех, остава да видим. Аз ще стискам палци, защото новият Jeep предлага наистина отлични он- и офроуд качества, откроим дизайн, но с който първо трябва да свикнеш, и чудесни двигатели.

 

Докато американските военни пресмятат дали амбициите на Хитлер са реални или не, Volkswagen Kubelwagen пренася СС дивизиите до Полша, а оттам през територията на цяла Европа. Западна Европа е вече под ботуша на Германия, когато военните в САЩ започват тестовете на своето товарно муле, което в последствие ще изиграе своята роля в победата на Пакта над Оста с около 600 000 бройки. На 23 септември 1940 г. в базата „Холабърд“, Мериленд, пристига първият прототип Blitz Buggy, дело на Bantam и дизайнера Карл Пробст. Военните обаче дават на Willys-Overland и Ford чертежите на Bantam и допълнително време, за да разработят своите прототипи на лек и високопроходим автомобил. С общи усилия се ражда Willys MB. Компанията няма капацитета да изпълни всички поръчки на военните, затова и Ford започва лицензионното производство на модела, който войниците наричат „jeep“. Механниците използват термина за всички нетествани и неизпитани превозни средства. Юджийн Джип е приятел на комиксовия Попай моряка, герой, от който се смята, че войниците са взели името, с което започват да наричат Willys MB. А след като изкачва стълбите пред Капитолия в началото на 1940 г., статия в Washington Daily News използва термина „jeep“ за пръв път. Оттам насетне историята е необратима, за да се стигне до нарицателното, с което наричаме цял един клас автомобили, който е в непрекъснат възход в последното десетилетие.

 

Този възход за Jeep спира през 2007 г. и това е истински шок за шефовете на американската компания. Майкъл Манли, баш шефът на Jeep, присъстваше на презентацията на Renegade (една от най-впечатляващите, на които съм бил) на тестовия полигон на FIAT в Балоко, близо до Милано. Думите са негови, а на въпрос „Къде изгубихте пътя“, той бе достатъчно честен да отговори: „Бяхме се концентрирали единствено върху офроуд поведението, забравихме комфорта, онроуд возията и икономията“. Следва план за възстановяване, уражаят от който Jeep започва да жъне тази година. Последните два месеца компанията отбелязва ръст от около 50% на продажбите си, а в края на тази година се очаква за пръв път в историята да бъде надмината границата от 1 000 000 продажби. За това трябва да помогне и Renegade, който влиза в сегмент, в който през 2015 г. се очакват да се продадат 700 000 бройки от всички модели (при очаквани 2 млн. по света) в Европа. Преди 71 години (9 юли 1943 г.) Операция „Хъски“ е една от най-мащабните кампании по време на Втората световна война, с която Съюзниците нахлуват в Сицилия, поставяйки началото на Италианската кампания. Сегашната кампания също е неизменно свързана с Италия, тъй като моделът е първото съвместно ново творение между стратегическите партньори FIAT и Chrysler.

 

На снимки не го харесах. Първият ми контакт на живо с него също остави противоречиво усещане у мен, но колкото повече го гледах (а в Балоко бяха подредени в различни конфигурации и цветове над 30-ина автомобила), толкова повече започвах да свиквам със странните му форми, за да променя на 180 градуса първоначалното си впечатление и да заключа, че Renegade ме привлича. Елементът, който предизвиква тези противоречиви чувства, са фаровете, наподобяващи очите на някакво изцъклено насекомо. Детайлите обаче са тези, които в последствие ме накараха да променя мнението си (същото бе и преди години, когато видях странната физиономия на Juke, който след това предизвика този бум в SUV В-сегмента). Светлинният блок на стоп светлините е Х-образен, знак, който стои върху тубите с бензин, които американските войници задължително носят в резерв в своите Willys MB. Челното стъкло е силно изправено, а линията на вратите и страничните стъкла са препратка към Wrangler. Джантите са много атрактивни, но още по-атрактивни са 11-те екстериорни цвята.

 

Като всеки един Jeep, Renegade вади тежката си артилерия при атаката на пресечен терен. Новият Jeep Renegade е първият компактен SUV с автоматично разединяване за задвижване на задния мост и трансферен модул. Системата превключва (безстепенно) от задвижване на предните колела към задвижване на четирите колела, когато действително се изискват 4x4 качества. Това намалява значително разхода на гориво при нормален режим.

Както Jeep Active Drive, така също и Jeep Active Drive Low (система с демултипликатор) са комбинирани с Jeep Selec-Terrain система за контрол на сцеплението, която предлага четири режима (Auto, Snow, Sport и Sand/Mud) за оптимален 4x4-режим по всякакъв терен и при всякакви метеорологични условия. Версията Jeep Renegade Trailhawk е най-способния офроудър в гамата, като предлага малко по-изразителен дизайн, увеличен до 210 мм клиренс, защита под предната броня (и увеличени ъгли на атака и отход) и още един режим – Rock на Selec-Terrain системата. Офроуд маршрутът, който бе избран от организаторите, не позволи на Renegade да покаже истинската си същност, но в нея аз не се съмнявам. За мен по-важното бе какво щеше да е поведението на автомобила върху асфалта, защото високата проходимост винаги носи със себе си компромиси с возията на пътя.

ВИЖТЕ JEEP RENEGADE ВЪВ ФОКУСА НА 30 КАДЪРА

ЦИФРИТЕ:

До 70 системи за безопасност; ход на пружините до 205 мм; до 480 мм дълбочина на газене; до 1500 кг прикачен товар; до 210 мм клиренс; 12 комбинации двигатели-трансмисии; обем на багажника от 351 литра, който може да стигне до 1297 л при сгъване на задните облегалки; 11,7 м диаметър на завой; 48 литра обем на резервоара.

Голямата изненада наистина е свързана с поведението на пътя (и с интериора). Компромис има, но инженерите са се постарали той да бъде сведен до минимум. Идва предимно от по-високата височина на автомобила, но тя се компенсира от независимото окачване отпред и отзад на новата Small-Wide 4x4 архитектура. Renegade е първият автомобил на Fiat Chrysler Automobiles, който е съвместна разработка на американски и италиански инженери и дизайнери, и първият в славната история на марката, който ще се произвежда в Италия, в обновения завод в Мелфи. И не, италианците не са отнели от имиджа на Jeep, напротив, помогнали са да стане още по-добър. Освен с дизайнерския си опит, инженерният потенциал на Fiat е направил Renegade много стабилен на пътя. Моделът се предлага с 16 комбинации двигател / предавателна кутия, което не се е случвало досега в модел на Jeep. Клиентите ще могат да избират измежду четири бензинови двигателя с MultiAir технологии, два турбодизела с MultiJet II CommonRail, един E.torQ, технология Stop/Start, две ръчни предавателни кутии, една автоматична с своен съединител (DDCT) и първа автоматична предавателна кутия с девет предавки в сегмента. Тази автоматична предавателна кутия в комбинация с турбодизел 2.0 MultiJet или бензинов двигател 2.4 MultiAir. Подобно многообразие лично аз не се сещам скоро да съм срещал при даден модел.

 

С моя късмет взимаме с колегите може би най-добрия мотор: 2,0-литров Multi-Jet II комън рейл, чийто 140 к.с. и 350 Нм са повече от достатъчни да теглят Renegade около Балоко. Двигателят е чудесен, свързан с 6-степенна механична скоростна кутия, ходът на лоста на която обаче е по-дълъг от идеалното. Изтъкнатите по време на представянето на модела големи усилия за обезшумяване на интериора си проличават с пълна сила. Долавя се единствено леко свистене, резултат от завихрянето около доста големите като размери странични огледала.

 

Интериорът е сред най-силните оръжия на Renegade. Тук също се откроява Х-образните препратки към миналото на Jeep, но италианските дизайнери са помогнали много, за да направят вътрешното оформление толкова приятно за окото. И комфортно, тъй като в началото на теста се возих отзад, където имаше предостатъчно място за коленете ми, независимо че водачът пред мен бе над 1,80 м. Проблем обаче имах с дясното коляно, когато седнах зад волана. То опира точно върху издутините, оформени от тритe контролера на климатика, което не е приятно. Централният сензорен екран се предлага с размери 12,7 или 16,5 сантиметра, но навигацията, на която разчихатме, ни хвърли в „джаза“. Приборният панел също е много интересен, защото между двата традиционни прибора има дигитален дисплей, на който се показва скоростта, или упътванията на навигацията, което е полезно и удобно, за да не сваляш погледа от пътя пред себе си.

Предполагам, че и Jeep вече няма да разконцентрира погледа си, както това се е случило към края на първото десетилетие на новия век. Renegade влиза в сегмента на компактните SUV, но реално той няма пряк конкурент там. Да, има други модели, които предлагат 4х4 задвижване, но никой от тях не предлага подобна високопроходимост. Тя обаче идва на сериозна цена. Най-евтиният модел струва 40 000 лв., а версията, която карах аз, започва от 51 000 лв. Знам, това е много и това вероятно ще е пречка у нас, но Renegade наистина предлага отлични технологии, офроуд, но по-важното – много стабилно онроуд пътно поведение. Интериорът е отличен и много добре обезшумен, екстериорът е откроим. Само трябва да привикнете с тези фарове.

Технически характеристики

Jeep Renegade 2,0 MultiJet II

Размери

Дължина, мм: 4232

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1689

Колесна база, мм: 2570

Двигател

Тип: комън рейл турбодизел

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 140 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 191

Citroen DS5 2,0 HDi: Haute couture (тест-драйв)

Ненормален екстериор, интериор, на който ще завидят и най-елитните италиански автомобилни творения. В буквалния смисъл на думата DS5 е ...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,5

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв. с ДДС: 39 900 (за 1,6 MT FWD)

Базова цена на тестовия модел, лв. с ДДС: 51 400

КОНКУРЕНТЪТ

BMW 535d xDrive: Взривоопасни емоции (тест-драйв)

Мерилото в този клас винаги е било едно и също: Audi, Mercedes и BMW. A6 е... ами малко скучен автомобил. Фейслифтът на E-Class го напр...

MINI Countryman SD

Размери

Дължина, мм: 4109

Широчина, мм: 1789

Височина, мм: 1561

Колесна база, мм: 2595

Renault Clio Limited: Още нещо към атрактивната визия

Откакто Лоренс ван ден Акер оглави дизайна, Renault пое курс нагоре по скалата на продажбите. Нещо повече, дизайнът на Режията стана из...

Маса, кг: 1425

Двигател

Работен обем, куб. см: 1364

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 143 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 305 при 1750-2700

Динамика

Peugeot 308 SW 1,2 e-THP: Щафетно бягане (тест-драйв)

Подходих с предубеждение към 308, което в последствие той разби на пух и прах. Подхождам с предубеждение и към 308 SW, като отново пред...

Макс. скорост, км/ч: 197

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 5,8

Вредни емисии СО2, г/км: 151

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Jeep

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com