Жените в Аржентина се разсърдиха на Fiat

4616
Жените в Аржентина се разсърдиха на Fiat
Снимка: Fiat

Компанията Fiat бе принудена по спешност да изтегли ръководството за употреба на един от своите модели, продаван в Аржентина, съобщава The Guardian. Брошурата, която се дава на новите собственици на автомобила, предизвика скандал с някои от инструкциите в нея.

Обидени бяха жените, които са определяни като „втори пилот”, докато представителите на силния пол са наричани „алфа мъжкари”. В инструкциите дори се казва, че „дамите с къси поли задължително трябва да седнат на задната седалка на автомобила, тъй като има опасност да отвлекат вниманието на шофьора по време на движение и това да доведе до инцидент на пътя.”

Аржентинските правозащитнички веднага реагираха на провокацията. Те използваха случилото се, за да организират протест в Буенос Айрес, чиято цел бе да се привлече вниманието върху насилието над жените. Една от организираните женски групи на своята страница във Facebook посочи книжката с инструкции като пример за „налагане на стереотипи и женомразки възгледи.”

Друга женска организация определи брошурата като „инструкция, пълна със стари, сексистки шеги. Ако прозводителят има такава стратегия за предлагането на своя продукт, то нека не забравя, че жените също управляват автомобили.”

В крайна сметка представител на Fiat бе принуден да излезе и да се извини публично. Той заяви, че авторите на текстовете в брошурата не са имали и най-малкото намерение да обидят дамите, както и че инструкцията вече е променена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com