Как да измиете колата през лятото

5929
Как да измиете колата през лятото
Снимка: Autonews

Летният сезон наближава и съответно настъпва времето на отпуските, когато повечето хора тръгват на път с автомобил. А како по-хубаво от това, колата да бъде добре почистена и измита. Тези процедури вече са по-лесни, но в същото време цените на автомивките (както и на всичко друго) растат нагоре. Затова и много шофьори решават, че сами ще се справят миенето. Има обаче някои особености, за които трябва да се внимава, когато колата се мие в горещо време. В противен случай са възможни проблеми.

Основната опасност при измиване на автомобил в жегата е повреда на боята. Това се случва, ако процедурата се извършва на открито. Ето ви пример – ако върху оставена на слънце и силно нагрята вода се излезе ледена вода, това обикновено води до поражения върху лаковото покритие на каросерията.

Трябва ли да мием колата през зимата – въпросът, който всеки шофьор си задава

От край време шофьорите си задават въпроса дали трябва да мият колата през зимата. Според някои това е напълно излишно, предвид ситуаци...

След подобно действие върху повърхността на боята или на лака се появява цяла мрежа от микроскопични вдлъбнатини. На първо време те не се забелязват с просто око, но постепенно се разширяват. И с течението на времето започват да пропускат все повече влага, което води до появата на ръжда.

Факт е, че на открито, тоест на слънце, автомобилът се мие много по-трудно, отколкото в закрито помещение. Заради горещината пяната и водата изсъхват бързо, като това става дори преди да е приключила цялата процедура. И така се губи част от търсения ефект.

Ако след планирали след измиването на колата върху нея да бъде нанесена паста, твърд восък или друг защитен елемент, това също не бива да се прави на горещ автомобил. И тук проблемът е същият – пастата ще изсъхне по-бързо и ефектът от нейното поставяне ще се загуби.

Затова и специалистите препоръчват миенето на колата да се извършва рано сутрин или привечер, когато слънцето не е толкова силно. Каросерията на автомобила все още няма да бъде нагрята или ще е охладена, което ще улесни максимално процедурата. Това важи и при посещение на автомивка, тъй като там ще се заемат с измиването веднага, без да се съобразяват от това колко е топло и колко е нагорещена ламарината.

Какво да проверите и смените по колата преди старта на лятото

Автомобилът трябва да бъде подготвен не само за зимата, пролетта, но и за лятото. Смяната на зимни гуми с летни не е единственото, коет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com