Как големи производители ще избегнат глобите за вредни емисии?

2555
Как големи производители ще избегнат глобите за вредни емисии?
Снимка: iStock

Засега само 5 от големите автомобилни производители, предлагащи свои модели на европейския пазар, успяват да покрият новите екологични стандарти и съответно да избегнат сериозни глоби, влизащи в сила от 1 януари. Това са PSA Group, Volvo Cars, BMW AG и Renault SA, които изпълняват изискванията на ЕС. А те са доста сериозни гамата на всеки производител трябва да има среден показател от 95 грама на километър CO2. В противен случай глобата е 95 евро на грам отгоре на всеки продаден автомобил в ЕС.

Как обаче ще се справят останалите компании? От Renault и Volvo обявиха, че са готови да продават кредити за вредни емисии на други производители, което е разрешено от властите в ЕС. Офертата беше приета от Ford и американският производител побърза да сключи споразумение с Volvo. Така всички продадени коли през 2020 година на двете компании ще се броят заедно и Ford ще успее да отърве глоби. Съответно ще плати някаква сума на шведите, която те обещаха да инвестират в нови "зелени" технологии.

Асфалтът на пътя се оказва по-вреден от автомобилите

Превозните средства станат все по-екологични, тъй като автомобилните производители намаляват вредните емисии, отделяни от двигателите. ...

Подобна практика беше въведена още през 2019 година, когато концернът Fiat Chrysler Automobiles сключи подобно споразумение с производителя на електромобили Tesla. Италиано-американската компания плати милиони евро на Мъск, но пък ще спести глоба от 1,1 млрд. евро, от която е заплашен, тъй като не покрива новите стандарти.

Същото сега ще направи и Honda, която се разбра с Tesla. Не е ясно колко ще плати японската компания на фирмата на Илон Мъск, както и за какъв период е споразумението. Известно е обаче, че до момента Tesla е заработила 1,2 млрд. от продажбата на квоти за СО2, като това се дължи на големите продажби на Model 3. И на практика новият завод на американския производител в Германия ще излезе без пари.

Не всички производители обаче прибягват към подобна практика. Големи концерни като Daimler AG, Jaguar Land Rover Automotive и Volkswagen AG не могат да се справят с новите екологични стандарти, тъй като продават големи и мощни кросовъри и всъдеходи. А техните вредни емисии са доста високи и съответно ще им донесат глоби.

Германските Daimer и Volkswagen вече признаха, че вероятно няма да се справят, но все още има време до края на годината (глобите ще бъдат изчислени с точност в началото на януари). Те са наясно какви санкции ще понесат и за отделили пари от печалбата си за тях. И в двата случая се очаква глобите да бъдат в размер на около 1 млрд. евро.

Коронавирусът може да донесе глоби на производителите в ЕС

Разпространението на коронавируса в Китай може да подкопае плановете на водещите производители на автомобили за постигане на новите нив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com