Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта

12397
Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта
Снимка: NJCar

Не всички шофьори са наясно, че дори малка локва може да причини сериозни щети на автомобила. В крайна сметка е трудно да си представим колко е дълбока е дупката отдолу, като този проблем се задълбочава особено през пролетните месеци, предупреждават експерти.

Още: Най-важните правила за шофиране в мъгла

Най-опасната щета, която водата може да причини на автомобила, е хидравличният удар на двигателя. Факт е, че въздухозаборниците на някои превозни средства са разположени доста ниско, поради което в дълбока локва водата може лесно да попадне във всмукателната система. Ако това се случи, двигателят може да пострада до такава степен, че да не може да бъде възстановен с ремонт.

Дори при преодоляване на плитка локва водата може да повлияе негативно на електрониката на машината. Например пръскащата се вода може лесно да проникне през сензорите или да причини късо съединение в окабеляването, което да доведе до неизбежно спиране на автомобила насред локвата.

Още: Защо студеният асфалт е опасен през пролетта

Освен всичко друго, водата може да попадне в изпускателната система. Ако колата се „потопи“ в локва до нивото на арките на колелата, водата започва да запълва тръбите и резонаторите. Това ще доведе до намаляване на обема на камерите за преминаване на отработените газове и двигателят просто няма да може да работи.

Като цяло, мокрите пътища, които са нещо обичайно по това време на годината, могат да бъдат доста коварни, особено когато вали проливен дъжд. Понякога валежите са толкова силни, че дори чистачките на автомобилите не могат да се справят с потока вода, който пада върху тях. В резултат на това видимостта намалява, което може да причини инцидент.

5 съвета за безопасно спиране при отказ на спирачките

Затова и основното правило в случая е да се спазва безопасно разстояние от автомобила отпред. Намаляването на скоростта също е абсолютно необходимо в такива условия, тъй като дори малките локви могат да причинят аквпланинг, което води до загуба на контрол над автомобила и значително удължаване на спирачния път.

За да не изпаднете в проблеми с водата, по-добре е да се придържате към прости правила - спазвайте дистанция, карайте с повишено внимание и не не се опитвайте да преодолявате локви на непознато място. Движете се само там, където вече са минали други подобни автомобили и не бързайте, когато преминавате водно препятствие.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com