Какво не бива да оставяте в колата си в жегите

14464
Какво не бива да оставяте в колата си в жегите
Снимка: unplash

Топлото време причинява сериозни проблеми както на хората, така и на автомобилите. Много шофьори обаче не се замислят какви предмети не трябва да оставят в колите си в летните горещини, а това може да бъде много опасно в горещото време.

Един от водещите експерти в автомобилната индустрия – Ян Хайзер, посочи три такива предмета, които могат да избухват в колата заради високите температури навън. Това аерозолините спрейове – като дезодоранти, например, спрейовете за защита от нападение (известни още като „лютив спрей“), както и газовите запалки. Всеки един от тях може да избухне, като това може да не причини сериозни щети на самия автомобил, но ще стресне шофьора и съответно той ще загуби контрол върху управлението.

В Италия налагат нови ограничения на начинаещите шофьори

Италия и без това налага строги ограничения върху правомощията на младите шофьори, но законодателите искат да отидат по-далеч. Те предл...

„В жегите температурата в колата понякога достига 80 градуса. Някои шофьори носят със себе си лютив спрей за защита и го оставят в нишите на вратите. При нагряване над 50 градуса такъв цилиндър може да детонира. Ако експлодира на пътя, водачът ще загуби контрол, което ще доведе до инцидент“, категоричен е Хайзер.



Същото важи и за различни аерозоли и газови запалки. Взривяването на флакона им изстрелва много фрагменти наоколо. В някои случаи може да се стигне дори до запалване на превозното средство.

Според експерта в колата не трябва да се оставят и разтворители. Ако например бутилка ацетон се надуе и изтече от топлината, тогава хората в купето ще се натровят. Също така в автомобила не бива да се оставят и популярните видеорегистратори, тъй както, ако те бъдат изложени на слънце, бързо губят своята ефективност.

Друг съвет към шофьорите е да внимават и с кредитните си карти, които мнозина оставят в жабката или на друго място в салона, за да са им подръка, когато трябва да ги използват. Те обаче лесно се деформират от горещината. Лекарствата също трябва да бъдат защитени, защото, оставени на слънцето, те бързо губят свойствата си и дори могат да навредят, вместо да помогнат.

Жълт код за горещини в цялата страна

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Жълт код за особено горещо време е обявен в цялата страна. Максималните температури ще са предим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com