Какво не бива да оставяте в колата си в жегите

14492
Какво не бива да оставяте в колата си в жегите
Снимка: unplash

Топлото време причинява сериозни проблеми както на хората, така и на автомобилите. Много шофьори обаче не се замислят какви предмети не трябва да оставят в колите си в летните горещини, а това може да бъде много опасно в горещото време.

Един от водещите експерти в автомобилната индустрия – Ян Хайзер, посочи три такива предмета, които могат да избухват в колата заради високите температури навън. Това аерозолините спрейове – като дезодоранти, например, спрейовете за защита от нападение (известни още като „лютив спрей“), както и газовите запалки. Всеки един от тях може да избухне, като това може да не причини сериозни щети на самия автомобил, но ще стресне шофьора и съответно той ще загуби контрол върху управлението.

В Италия налагат нови ограничения на начинаещите шофьори

Италия и без това налага строги ограничения върху правомощията на младите шофьори, но законодателите искат да отидат по-далеч. Те предл...

„В жегите температурата в колата понякога достига 80 градуса. Някои шофьори носят със себе си лютив спрей за защита и го оставят в нишите на вратите. При нагряване над 50 градуса такъв цилиндър може да детонира. Ако експлодира на пътя, водачът ще загуби контрол, което ще доведе до инцидент“, категоричен е Хайзер.



Същото важи и за различни аерозоли и газови запалки. Взривяването на флакона им изстрелва много фрагменти наоколо. В някои случаи може да се стигне дори до запалване на превозното средство.

Според експерта в колата не трябва да се оставят и разтворители. Ако например бутилка ацетон се надуе и изтече от топлината, тогава хората в купето ще се натровят. Също така в автомобила не бива да се оставят и популярните видеорегистратори, тъй както, ако те бъдат изложени на слънце, бързо губят своята ефективност.

Друг съвет към шофьорите е да внимават и с кредитните си карти, които мнозина оставят в жабката или на друго място в салона, за да са им подръка, когато трябва да ги използват. Те обаче лесно се деформират от горещината. Лекарствата също трябва да бъдат защитени, защото, оставени на слънцето, те бързо губят свойствата си и дори могат да навредят, вместо да помогнат.

Жълт код за горещини в цялата страна

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Жълт код за особено горещо време е обявен в цялата страна. Максималните температури ще са предим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com