Какво се случва, ако рядко сменяте спирачната течност?

3992
Какво се случва, ако рядко сменяте спирачната течност?
Снимка: Drive2

През последните години повечето шофьори се научиха да сменят маслото навреме и да не пестят от филтри, както и да карат автомобила си на диагностика в сервиз при появата на проблеми. Да, тези дейности струват пари, но пък предотвратяват сериозни проблеми, които излизат още по-скъпо на собственика.

Мнозина обаче пренебрегват спирачната течност, като смятат, че тя ще издържи едва ли не вечно. А това не е така – всяка течност в колата си има свой собствен експлоатационен живот, където и да се налива. В ръководството на потребителя, което върви с всеки един автомобил, се посочва, че спирачната течност трябва да се сменя веднъж на 30 000 км или на две години. Това обаче го правят малцина, докато мнозинството се опитва да спести пари и са създава главоболие.

Как по-бързо да загреете двигателя в студа?

Зимата с нейното студено време приближава, като температурите, особено през нощта, започват да падат. А за автомобилите е много важно т...

На първо място, трябва да се знае, че спирачната течност е хигроскопична, тоест абсорбира вода. С течение на времето водата става толкова много, че в системата се появява най-обикновена пара заради прегряване, след което идва и кипене. Този процес засяга спирачния педал, който става тежък, не е възможно да се натисне и оттам колата се превръща в неуправляем снаряд на пътя.

Това би трябвало да бъде достатъчна причина за незабавна смяна на течността. Има и други - влагата в системата причинява корозия в буталата на спирачния апарат. Един ден те просто се задръстват, като пречат на целия механизъм да се движи. В този момент собственикът на колата разбира, че има проблем със спирачките, ругае реагентите на пътя и отива в сервиза. Вече там се оказва, че всичко е наред с водачите на спирачките. Но буталото и цилиндърът са покрити с ръжда и се нуждаят от ремонтен комплект, който вече е много по-скъп.

Всичко това може лесно да бъде избегнато, ако собственикът на колата сменя спирачната течност навреме или дори по-рано от препоръчаното от производителя. Превантивно, така да се каже. В края на краищата избягването на вероятни бъдещи ремонти винаги е по-евтино, отколкото, когато се появи повреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com