Картината на пазара за нови автомобили в България - доста абстрактна

8476
Картината на пазара за нови автомобили в България - доста абстрактна
Снимка: БГНЕС

Каква е картината на пазара за нови автомобили в България? Оказва се, че съвсем не е лесно тя да бъде кристално изяснена заради един фактор, който за мнозина експерти всъщност изкривява статистиката.

Става въпрос за т.нар. дерегистрация на автомобили до шест месеца след първата им регистрация. Всъщност, съгласно данни от статистиката на Асоциацията на автомобилните производители, може да бъде заключено, че пазарът на нови автомобили през миналата година възлиза на около 45 000 продадени коли. В асоциацията обаче нямат данни за някои марки (Mercedes, Infinity, Porsche, Hyundai, Jeep), тъй като те не са нейни членове и съответно нямат и никакво задължение да подават данни, ако не желаят. Иначе чистата статистика на асоциацията сочи малко над 40 000 продадени нови автомобила през 2018 година.

Продажбите на нови коли продължават да спадат

През ноември в света са продадени 7 916 000 нови автомобили, което е със 7,3% по-малко от същия период на 2017 г. Така резултатите от 1...

Официалната полицейска статистика обаче е за около 1000 нови автомобила по-малко, като в нея влизат всички автомобилни марки. А ако в статистиката се добавят и дерегистрираните коли след първа регистрация в България, то числото на новите автомобили вече е под 35 000.

Защо? Actualno.com се обърна към специалисти от бранша и те бяха категорични, че става въпрос за реекспорт. Реекспортът е към Западна Европа, като това е изгодно заради Общия европейски пазар.

Изглежда обаче изгодно и за съответните марки, защото има доста впечатляващи числа що се отнася до дерегистрираните автомобили. Безспорно на очи се набива Nissan – 1820 дерегистрирани автомобили за миналата година, което прави 62% от всички продадени нови коли на марката. Немалко са дерегистрациите и на Volkswagen – 408, което значи 13% от всички продадени нови коли на марката за миналата година, а като процент дори последния в статистиката като абсолютен брой дерегистрации – Infinity, има сериозно число – 17% (37 дерегистрации). Руската гордост "Лада" също е с висок процент, даже по-сериозен – почти 25 на сто дерегистрации.

Actualno.com отправи въпроси относно спецификите на пазара на нови коли в България към няколко от водещите автомобилни марки. Представители на две от марките коментираха темата.

Жителите на София използват най-много колите си, за да стигнат до работа

Пилотно проучване на общинските инициативи "Визия за София" и "Зелена София" изследва нагласите на мениджъри и служители в големи компа...

Илиян Иванов, директор на отдел "Продажби на леки автомобили и развитие на дилърската мрежа" в Suzuki, потвърди тезата, че "информацията за продажбите на нови автомобили не се подава коректно към Асоциацията на автомобилните производители". Става въпрос именно за включването на дерегистрираните до няколко месеца след продажбата коли или по думите на г-н Илиев – за "големия брой нови автомобили, които са изнесени от България, а се отчитат като локални продажби". "Статистическа аномалия е именно големият реекспорт, който по официални данни през 2018 г. заема над 15% от продажбите на нови леки автомобили. Всичко това изкривява пазара и растежа от 11% спрямо 2017 година, като за автомобилите реализирани наистина в България, ръстът едва ли ще надвиши 5%", каза той пред Actualno.com.

По данни на Асоциацията на автомобилните производители Suzuki е продала 564 нови автомобила в България през 2018 година, а от самата компания представиха същата цифра пред Actualno.com. От Suzuki коментираха още, че миналата година за тях е била "година на уравновесяване", защото преди това, 4 години поред са имали много големи ръстове в продажбите, включително 4 пъти по-големи от средния растеж на пазара.

От Peugeot също казаха, че има изкривяване – заради реекспорта, като добавиха, че публичната статистика не дава пълна яснота за това какъв е делът на реекспорта в продажбите на нови автомобили и по-ясна картина може да даде само платена статистика от КАТ. Иначе Peugeot отчита 5% по-високи продажби на пътнически автомобили през 2018 година спрямо 2017 година, като от компанията посочват числото, представено в статистиката пред Асоциацията на автомобилните производители – 2502 нови продадени автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com