Kia Ceed - Ново име и още по-големи амбиции (тест-драйв)

18454
Снимки: Kia Europe

Сегментът на кросоувърите е най-динамично развиващият се не само в Европа, но и в цял свят. Въпреки това, на Стария континент най-популярни си остават компактните хечбек-модели, които са убедителни лидери в класациите по продажби. Конкуренцията в класа е убийствена и всеки производител се надява на по-голяма парче от баницата.

Един от сериозните играчи в сегмента от Kia, която през март показа новото поколение на Ceed. Продажбите на модела вече са факт, като новото му поколение идва с променено име и с още по-големи амбиции за пазарен успех. И това няма как да бъде различно, тъй като от редишната генерация, излязла през 2012 г., бяха продадени близо 650 000 бройки.

В Kia най-после решиха да променят името cee’d, което объркваше доста хора. Моделът вече се казва Ceed, което означава Community of Europe with European Design. Обяснено по просто – тази кола е направена в Европа и е предназначена за Европа, където вкусовете на клиентите са различни.

Размерите на автомобила са почти същите, въпреки че той е изграден на нова платформа - K2. Новият Ceed е по-широк с 20 мм и по-нисък с 23 мм от предшественика си, като междуосието от 2650 мм  не е променяно. В същото време багажникът предлага обем от 395 литра – един от най-добрите в класа, като при комбито той е 625 литра, което също е сред най-големите на пазара.

Като цяло дизайнът на модела донякъде използвана елементи от флагмана на марката Stinger. Модерните LED-светлини, които направиха впечатление при версията GT на предишната генерация на Ceed, са вградени в долната част на бронята. Целта е автомобилът е да изглежда младежки, но и да привлича по-възрастната аудитория, която ще може да избира между цели 12 основни цвята на каросерията.

Най-ефектната Kia Ceed излиза в серийно производство

Компанията Kia ще пусне в серийно производство нова модификация на третото поколение на модела си Ceed, която ще получи конструкция тип...

Интериорът на новия Ceed е типичен за автомобили от този клас, като се набляга на качествените материали и добрата сглобка. Тоест, ако очаквате нещо супер-луксозно и скъпо, може да останете разочаровани, но не бива да се забравя, че това е масов автомобил, чиято цел е да бъде функционален и удобен. Той ще се кара всеки ден, като идеята му е да служи по-дълго на собственика си. Мястото в салона е напълно достатъчно за четирима възрастни, които да пътуват, без да им е тясно.

Няма как да се мине и без новите технологии, които стават все по-популярни напоследък. Новата генерация на Kia Ceed се предлага с второ ниво на автононо управление. Това означава, че автомобилът може да следи маркировката и съответно да поддържа движение в нея. Наличието на адаптивен круз-контрол позволява запазване на разстоянието от движещото се отпред превозно средство и съответно намаляване на скоростта при нужда. Тоест, колата може да се придвижва самостоятелно, но шофьорът трябва задължително да дължи ръцете си на волана.

Голямата промяна при модела е в пътното поведение. Корейците не крият амбициите си новият Ceed да се пребори с големите играчи в този сегмент VW Golf и Ford Focus. За целта предното окачване е с 40% по-твърдо, докато задното (отново независимо) е с 10% по-меко. Факт е, че това прави управлението на колата по-приятно, особено за тези, които се возят на задната седалка. В същото време е подобрено и кормилното управление и автомобилът реагира много по-бързо и по-сигурно при смяна на посоката, което го прави по-приятен за каране в поредица от завои.

Kia Stinger – Трябва ли германците да се притесняват? (тест-драйв)

Преди година Kia представи автомобил, с който обяви амбиции да се конкурира не с кого да е, а с моделите на производители като BMW и Me...

Добре се справя и новият 1,4-литров бензинов турбодвигател, развиващ 140 к.с. и 240 Нм въртящ момент. Той е оптималният избор за модела, тъй като е прецизно свързан с шасито, а разходът му на гориво е в рамките на 6,5 л/100 км. В случая става дума за версията със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

Същото няма как да се каже за 1,0-литровият бензинов мотор с 115 коня, който също се предлага за модела. При него на моменти се усеща липса на мощност, но пък ниският му разход и по-спокойно поведение вероятно ще се харесат на хората, които не бързат за никъде. Освен това за новия Ceed се предлагат и два дизелови агреата – 1,6-литрови, развиващи 115 и 136 к.с.

Стигаме до цената – очаква се базовата версия на модела за стартира от 29 000 лв., като точните цифри ще станат ясни в края на лятото. Топ-вариантите вероятно ще скочат до 45 000 лв., което вече си е сериозна сума. Това обаче е неизбежно, още повече че толкова струват и най-добре оборудвани модификации на конкуренти. Плюс за модела на Kia е 7-годишната гаранция на автомобила.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com