KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

102791
Снимки: Христо Петров

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. Такава защита винаги е декоративна: рибата-балон например, може да се надуе, за да изплаши атакуващите я; хамелеонът пък оцелява заради способността си да се слее със заобикалящата го среда; редица птици пък са оцелели, защото изпъкват с ярките си окраски и така привличат партньора си. Именно на този еволюционен трик е заложил и KIA Soul за своето оцеляване: ярък външен вид за привличане на клиенти.

 

През 2009 г. се появи шестият студиен албум на Seal. Беше озаглавен Soul. С пилотния си сингъл изпълнителят ни каза, че промяната ще настъпи („A Change Is Gonna Come“). По същото това време KIA пусна поредния си сингъл, озаглавен... Soul. Не знам кой от кого е копирал, не съм чул в последствие да има съдебни дела за авторски права, но и KIA, по подобие на Seal, искаше да заяви с това „парче“, че промяната ще настъпи. И това вече е факт. Не количествено (защото европейските продажби бяха много далеч от американските, където беше и компилиран), а имиджово. KIA взе пример от големите в играта. MINI вече е нещо обичайно по пътищата, Juke е много разпространено, но корейците решиха да изпъкнат с нещо нетипично.

 

Беше преди около 10-ина години, когато популярен в обществото човек ми каза: „Ако сега трябваше да си купя кола, това щеше да е Rodius“. Дори споменаването на това име ме кара да потръпна, а представете си шока, в който бях изпаднал, когато чух това кощунсвено изявление в годините, когато още гонех 30-те. Не можах да го проумея, макар че човекът ми го обясни с думи прости: „Искам да съм различен. Другото не ме интересува. За някои е най-грозната кола, но аз номирам нейната странност за привлекателна.“ Предполагам Rodius (да ме прощавате, че богохулствам така) бе изборът тогава, защото все още не се бяха нароили толкова нишови модели, които днес дават точно това: уникалност и разграничимост от основното течение. Тази тенденция започна Mini, след като BMW възроди иконата. Но бумът дойде с Juke и последвалата след него вълна на нарояване на безброй кросоувъри, някои от които наистина нишови, а други – main stream.

ВИЖТЕ KIA SOUL ОТ ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН ЪГЪЛ
Погледнат от определен ъгъл (и при определена светлина), KIA Soul би могъл да излезе от определението компактен. Но той е именно това: компактен. Но дали миниван, както го определят някои, хечбек, което изглежда като най-логично, или кросоувър, както го позиционира KIA – това е въпрос на тълкуване. Факт е, че Soul е само с предно задвижване и просвет от 143 мм, което дава основания за спор относно кросоувър принадлежността му, но също така е факт, че външният му вид го нарежда именно до Juke&Co. Факт е и, че едва ли ще може да дръпне от клиентите му (или тези на MINI, макар да е 2 пъти по-евтин от него), но той ще привлече онези любители на нишовите модели, които искат да се различават от „основното течение“ и „трендсетърите“. Това е автомобил за хората, които искат различната и нестандартна визия. Такава ще получат от новия Soul, но ще получат и един много приятен и модерен интериор, нещото, което дърпаше назад първото поколение на модела.

 

KIA Soul не успя да промени нагласите на европейските клиенти, вероятно защото изпревари малко времето си. В Щатите обаче, където бе и заченат, Soul почерпи от идеите на феномена Scion (щатския бранд на Toyota) и другите кубчета, които си спечелиха много привърженици зад океана. В Европа ситуацията вече е коренно променена, а клиентите започнаха да търсят по-различни и откроими автомобили. Точно такъв е Soul. С кубичните си форми той силно се откроява и привлича погледите. Само преди месец карах подобен кубообразен автомобил – Skoda Yeti, но разликите са много. KIA няма 4х4, но пък е доста по-екстравагантен и много, много по-стилен вътре. Това е автомобил, който трябва да накара хората първо да проверят цветовете, тапицериите и аксесоарите, преди да се осведомят за цената. Автомобил, който ще дръпне от клиентите на други странни птици, каквато е FIAT 500L. Възможностите за персонифициране на Soul не са никак малко, цветове са много атрактивни, какъвто е и самият дизайн, но интериорът според мен е този, който заслужава най-много поздравления. Отвън дизайнерите са модифицирали дизайна, макар KIA да твърди, че Soul е напълно нов модел. Отвън той си е фейслифтиран, но в точните зони и дитайли. А именно детайлите правят разликата тук.

 

Коренно различно е положението в интериора. Там автомобилът търпеше най-сериозни критики, но сега нещата са напълно коригирани. Евтината пластмаса от първото поколение вече е заменена от доста по-качествена и приятна на допир. Тапицерията в моя случай (ниво на обзавеждане EX) е с контрастни зелени шевове, а дискусионната централна конзола е изчезнала, заменена от добре познатата от другите модели конфигурация, която тук просто „заспива“ на мястото си. Открояват се многото кръгли детайли, нещо, което се е превърнало в запазена марка за MINI. На очи се набиват двете предни колони на аудио системата, разположени върху страничните вентилационни отвори. По принцип не харесвам претруфени с много бутони волани, но този ме привлече именно с това. Скоростният лост е позициониран отлично и ми пасва идеално за по-мързеливо боравене с 6-степенната „ръчка“. Умишлено седнах отзад, за да видя как се е отразило нарастването на междуосието с 20 мм и на широчината с 15 мм. В общи линии – положително при моя ръст, но по-високи хора ще имат проблем с пространството за краката. Багажникът е нараснал с 14 литра до 354 л, което е стандартното в сегмента, но все пак е малко по стандарта на едно 3-членно семейство.

 

Градският кросоувър се предлага с 1,6-литрови бензинов и дизелов двигател, като и двата се предлагат с механична и автоматична трансмисия. Аз карам дизела с „ръчка“. Със своите 128 к.с. ускорението до 100 км/ч си е цяла вечност. Това обаче не е проблем, защото не съм очаквал нещо различно. Проблемът е, че предостатъчните 260 Нм идват едва при 1900 об/мин, а това знаете какво означава. Изненадва ме и по-шумната му работа, което е странно, защото очаквах повече шум от аеродинамичното съпротивление на кубичната форма. А той е намален спрямо първото поколение, което ми прави впечатление на магистралата. Впечатлява ме и това, че вече имаме много по-добра обратна връзка от предните колела, която преди просто отсъстваше. Возията също е леко омекотена, защото първото поколение беше прекалено твърдо и некомфортно. Има какво да се желае от страничната опора на седалките, но пък в града автомобила е изключително маневрен и лесен за паркиране. Тряба да отчета отличния диаметър на завой, който на два пъти ми позволи обратни завои в рамките на пътното платно, без да се налагат допълнителни маневри. В града дизелът даде 6,9 л/100 км (при 6,2 л/100 км) по каталог, а в извънградски режим разходът пада с литър.

Kia Soul е автомобил, в който са заложени доста изненади, но и автомобил, който се откроява, а за мен това е достатъчно. Цената му ще предизвика коментари, но отново казвам, че Soul не е за всички вкусове, а за тези, които първо питат за цветовете, а после за цената. Това е класическият случай на love it or hate it.

Технически характеристики: KIA Soul 1,6 CRDi

Размери

Дължина, мм: 4140

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1618

Колесна база, мм: 2570

Собствено тегло, кг: 1308

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбодизел

Работен обем, куб. см: 1582

Макс. мощност, к.с.: 128

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 1900

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,2

KIA cee’d GT: Висока температура (тест драйв)

Когато карах нормалната варсия на cee’d, погледът ми бе отправен към най-мощния и бърз модел на KIA. Ето го и него, а аз вече се ...

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 132

Базова цена, лв. с ДДС: 29 990 (за 1,6 GDi)

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 39 896 (средно ниво на оборудване ЕХ)

Конкурентът: FIAT 500L Trekking

Размери

Ford Fiesta ST: STрахотен кеф (тест-драйв)

Знаех, че Ford Fiesta ST е добър. Изчел съм толкова материали на най-добрите световни медии по темата, че нямах абсолютно никакво съмне...

Дължина, мм: 4270

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1679

Колесна база, мм: 2612

Собствено тегло, кг: 1440

Двигател

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Тип: редови, 4-цилиндров, турбодизел

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 105 при 3700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 175

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,0

Среден разход, л/100 км: 4,7

Вредни емисии СО2, г/км: 122

Базова цена, лв. с ДДС: 39 900

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com