KIA Sportage 2,0 CRDi: Изпреварващ удар (тест-драйв)

47489
Снимки:

Военната терминология присъства все по-често в световния новинарски обмен, което е повече от притеснително. Някои български „сайтове“ дори си позволяват да използват клишето „дрънкат оръжия“ в словосъчетание с Русия и Турция. Аз няма да навлизам в нещо толкова сериозно и опасно, но на автомобилния фронт е също толкова напрегнато. Затова KIA побърза с премиерата на новото, четвърто поколение на Sportage, за да закове погледите на клиентите върху себе си, след като SUV/кросоувър класа вече е с най-голям тираж в Европа. А в това, че погледите ще бъдат приковани върху Sportage – няма никакво съмнение. Най-малкото, защото дизайнът е изключително агресивен, дизайн, който ще предизвика крайни мнения, но кой харесва безличните? С нараснали размери и повече пространство вътре, пет двигателя, три трансмисии, FWD и AWD версии, много технологии, понижен шум в купето, новият Sportage има всичко необходимо да затвърди третата си позиция (че и да се изкачи стъпало по-нагоре) в сегмента. Отидох до Барселона да се уверя в това и останах очарован.

 

По времето на Студената война България разполага с няколко установки С-300, окопани някъде из Стара планина. Това беше възспиращото средство на страната ни срещу Турция по тогавашните доктрини. За възспиращо средство се смята това оръжие, което би нанесло на врага такива поражения, които за него биха били недопустими. Тези ракети бяха гордост на БА. Хубавото им беше, че си стояха в силозите десетилетия наред. А сега в света е страшно. Ирак, Сирия, Крим, ИДИЛ, Боко Харам… бежанци бият наред в сърцето на Европа, а центърът на Барселона нощем е окупиран от мургави субекти, продаващи ти бира на всяка пряка. А бирата държат в ръце, за да знаеш, че в десния им джоб стои „белото“. Ракетите не стоят в бункерите, а падат в жилищни квартали и избиват стотици, хиляди, свалят дори руски самолети, а напрежението между Русия и Турция не е било такова от столетия. Знам, прекалено силна аналогия, но войната се води и на автомобилния фронт, а аз съм „военно“ пресаташе в последните 16 години и се нагледах на какво ли не. За да стигнем до днешната ситуация, в която за пръв път през 2015 г. на Стария континент SUV/кросоувър автомобилите станаха най-продаваните каросерии с продажби от 3,2 млн. А най-големият ръст бележи сегмента C-SUV с +42% до 470 000 продажби. Сегментът, в който KIA Sportage държи твърдо третото място (след Qashqai и Tiguan) със 105 000 реализации през 2015-а. В своята пета година на пазара.

 

И тук KIA предприе своя изненадващ ход: нанесе изпреварващ удар срещу преките си конкуренти, за да бетонира (най-малкото) третата си позиция (и 4-та в класа) в сегмента, а това е цел минимум. Изпреварващ удар, защото не си спомням много случаи, в които компания заменя модел (при това най-успешния си по продажби в Европа) на 5-ата година от пазарното му съществуване. Предполагам причината е, че Qashqai и Tiguan извадиха новите си играчи, а това са и основните врагове на Sportage. Срещу които корейският играч тръгва ва банк. Докато споменатите двама конкуренти заложиха на тихата еволюция, дизайнерите на KIA също решиха да доразвият своя модел, но със силен апломб. С нещо, което преди години Nissan започна революцията: силно диалогичния дизайн на Juke.

РАГЛЕДАЙТЕ KIA SPORTAGE В ДЕТАЙЛИ

Сега Sportage, макар не в толкова голяма степен, също разчита на дизайна, който, за разлика от този на третото поколение, сега предизвиква полюсни мнения. За щастие, защото безличието в този пъстър клас от пазара е обречено на неуспех. Питър Шрайер разбра това много отдавна. Към прословутото качество той добави ярък и откроим дизайн. И то какъв! Смятам, че външният облик на новия Sportage говори сам за себе си и най-добре подкрепя думите ми. Към „специалистите“, които ще ми кажат нещо за „немското качество“, ще направя една препратка, че въпросният Шрайер, който от шеф-дизайнер стана баш шеф на KIA, е германец, чието име бе свързано с Audi по времето, което аз смятам за златната ера на компанията от Инголщад.

 

С новото поколение на Sportage KIA не изменя на фирмения си слоган Power to Surprise. Изненада ни с доста дръзкия дизайн на предницата на автомобила, която ще буди въпросните крайни мнения. Аз лично я харесвам, макар и да е изненадващо, че разликата е толкова голямо спрямо предходния модел. Едно е сигурно: отпред изглежда много спортно. „Тигровият нос“ е разположен вертикално, а фаровете са много високо и силно изтеглени назад, като самите те оформят остри ръбове на капака на двигателя. GT Line версията изпъква с повечето хром в бронята и радиаторната решетка, но най-вече с характерните фарове за мъгла с четири индивидуални светлини. На мен лично ми харесват нормалните фарове за мъгла, но и в двата случая впечатлението, че гледам копие на Macan остава. Отзад ситуацията е по-изчистена, като тънките стопове също са силно изнесени към калниците и са свързани по между си от алуминиева лайстна. Моделът запазва силно разпознаваемия си профил. Очаквано, той е нараснал на размери. Междуосието е увеличено с 30 мм (2670мм), а дължината с 40 мм (4480 мм). Спойлерът е по-дълъг и по-аеродинамичен, а по-дългия преден (с 20 мм) и по-късия заден надвес (-10 мм) допринасят за по-силно скосената линия на покрива.

 

Автомобилът е пораснал и в интериора. В буквален смисъл това означава повече простор за областта на краката и главата за пътниците отпред и отзад, багажникът е с обем 503 л (с комплект за авариен ремонт на гума). В преносен смисъл означава, че по-евтините на допир пластмаси са останали само в долната част на таблото и около зоната на краката. Отгоре на таблото и бутоните са изработени от меки на допир материали. Предлагат се всички системи за асистиране и безопасност, превърнали се в стандарт. Срещу допълнително заплащане може да се поръча 1,2-метров панорамен покрив, както и аудио системата на JBL с 8 високоговорителя и 320 вата мощност. Тя върви в комплект с 8-инчов екран на централната конзола (по-ниските версии са със 7-инчов), боравенето с който е много интуитивно. Ергономията е на ниво, тъй като всички основни функции се контролират с бутони. Не мога да отреча, че това е по-лесният начин, особено по време на път. Но и не мога да не отбележа, че повечето нови модели вече залагат на супер изчистени централни конзоли и команда от сензорни дисплеи или таблети. За мен това е по-модерният начин (макар и не по-лесният), докато в Sportage GT Line версията има 36 бутона и копчета на централната конзола и около скоростния лост.

 

А той изглежда много добре. Поне при версията с новия 1,6 T-GDI турбо бензинов двигател със 177 к.с. За мен обаче акцентът тук е новата 7-степенна трансмисия с двоен съединител. Тя е собствено производство на концерна и аз съм изключително радостен от появата й, тъй като беше крайно необходима. Наскоро карах 6-степенния автоматик, но в Hyundai Tucson. Много муден, което отнема от динамиката и икономията. При новата трансмисия смяната става далеч по-бързо и аплодирам появата й особено силно. Трансмисията е от т. нар. dry type, т.е. поема по-малък въртящ момент. За момента тя ще се предлага само с този бензинов двигател, но в KIA се работи и по маслена трансмисия с двоен съединител, която да се справя с по-високия въртящ момент на дизелите. А в този клас именно дизелите са тези, които имат тежката дума. Пробвах първо познатия 1,7 CRDi със 115 к.с., който истински ме изненада с еластичността си. Моят избор обаче пада върху 2,0 CRDi със 136 к.с. с механична скоростна кутия (предлага се и с 6-степенен автоматик). Правя уточнението, че нямаше време да карам най-мощния дизел със 185 к.с., но пък него го пробвах в Tucson наскоро. Златната среда е по-добрия за мен избор и предполагам, че именно 136-те дизелови „коня“ ще са най-популярният избор в Европа.

 

Няма динамика, но пък има 373 Нм от 1500 об/мин. И нужната еластичност, която минимизира работата със скоростния лост. Свалих разхода под 8,0 л/100 км, което не е забележително, но все пак говоря за трафик в Барселона и 19-цолови джанти. Возията е изразено твърда, нещо, с което отдавна съм свикнал в моделите на KIA и по принцип предпочитам, но е ясно, че Sportage не е предназначен за спортно управление. Не че не го може, напротив, сега вече имаш връзка с предните колела. Това липсваше на предишното поколение, но сега инженерите са свалили електромотора от кормилната колона на рейката, което дава своето положително отражение. Трябва задължително да се отбележи фактът, че KIA вече разчита на специалиста Magna за системата си за задвижване на четирите колела, която преди беше собствено производство. Страхотно впечатление прави обезшумеността на интериора. Освен че са понижили коефициента на челно въздушно съпротивление, инженерите са добавили допълнително изолация под арматурното табло, както и шумоизолационни екрани към двигателите. С това са понижили шума на бензиновия двигател на празен ход с 1 dB (37) и с 2 dB за дизеловите двигатели (44 спрямо 46). Тъй като това не говори много ще кажа, че понижение с 3 децибела човешкото ухо определя като понижение наполовина.

Какво мога да кажа в заключение? Вероятно да изтъкна някои кусури, или да подчертая още един път силните страни. Смятам това за излишно. Ща кажа, че изпреварващият удар ще изиграе своята роля и четвъртото поколение има потенциала да надмине своя супер успешен предшественик, който през 2015-а, в своята пета година на пазара реализира 105 000 бройки в Европа. Новият модел предлага много повече от предшественика си.

STOP&GO:

30 мм: увеличение на междуосието (2670 мм); 40 мм: увеличение на дължината (4480 мм); 38 л: увеличение на багажника (465 до 503 л); 0,33: коеф. На челно въздушно съпротивление (от 35); +19 и +7 мм: увеличението на пространството за краката на пътниците отпред и отзад респективно (1129 мм и 970 мм); +5 и +16 мм: увеличението на пространството за главите на пътниците отпред и отзад респективно (997 мм и 993 мм); 1208 мм: дължината на опционалния панорамен покрив; 62 л: обем на резервоара (от 58); 51%: използваната в конструкцията високоякостна стомана (увеличение от 18% преди); 320W: мощността на 8-те високоговорителя на опционалната JBL аудио система с новата Clari-Fi технология.

 

Технически характеристики

KIA Sportage 2,0 CRDi

Размери

Дължина, мм: 4480

Широчина, мм: 1855

Височина, мм: 1645

Междуосие, мм: 2670

Маса, кг: 1529

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 136 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 373 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 186

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,3

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 132/127

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 37 960 (1,6 GDI FWD, 132 к.с.)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 47 995

КОНКУРЕНТ

Nissan Qashqai 1,6 dCi 4x4

Размери

Дължина, мм: 4337

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 1590

Междуосие, мм: 2646

Маса, кг: 1535

Двигател

Hyundai Tucson 2,0 CRDi: Красавец (тест-драйв)

Наследникът на ix35 е един от най-важните модели на Hyundai. Компанията избра да препозиционира леко модела, изкачвайки го нагоре по це...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Jeep Renegade 2,0 Multijet: Love or hate (тест-драйв)

Renegade загребва с пълни шепи от богатото наследство на Jeep – легендарното“Since 1941” е щамповано над аудио систем...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9

Среден разход, л/100 км: 4,4

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 39 590 (за версия 4х2)

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: производителя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com