KIA Stonic: Розово бъдеще за малкото братче на Sportage (тест-драйв)

22289
Снимки:

Компактните SUV-та от С-сегмента стават все по-популярни както в Европа, така и у нас. От известно време обаче интересът е насочен към по-малките кросоувъри от В-сегмента, като прогнозите са до 2020 година техният обем да достигне 2 милиона на година. Корейците от KIA вече имат успешен опит при компактните SUV-та със своя бестселър Sportage, а сега навлизат и при по-малките кросоувъри с новия кросоувър, наречен със звучното име Stonic. Малкото братче от В-сегмента има всички шансове да стане новият бестселър на KIA, тъй като Stonic е с компактни размери на градски автомобил, паркира се лесно, но в същото време е просторен отвътре, има приличен пътен просвет и може спокойно да качва бордюри и да се движи по черен път.

Дължината на KIA Stonic е 4,14 метра, широчината е 1,76 метра, височината – 1,52 метра, а междуосието е 2,58 метра. Късите надвеси и завидният пътен просвет от 187 мм осигуряват безпроблемно придвижване както във влошените зимни условия, така и извън пътя. На външен вид Stonic е по-хармоничен от повечето си конкуренти в сегмента, благодарение на яркия и оригинален дизайн, повлиян от формите, които зададе талантливия дизайнер Петер Шрайер при постъпването си в KIA. Удълженият преден капак и скосеният покрив формират динамична визия на Stonic. Защитните скари в предната и задна част допълват устременото излъчване, а рейките на покрива загатват за функционалността на модела. Характерната за KIA радиаторна решетка тип „тигров нос” е подчертана от хромирана рамка. В продълговатите предни фарове изпъкват С-образните LED светлини.

Галерия - KIA Stonic в сърцето на колоритния Берлин

Новият Stonic предлага най-много възможности за индивидуализация на външността в цялата история на марката KIA. Отличителна особеност на каросерията на Stonic е задната стойка в стил Targa, която създава условна линия и визуално отделя покрива от каросерията. Разделението се подчертава и от двата контрастни цвята, като се предлага избор от 9 цвята за каросерията и 5 цвята за покрива, които се комбинират в общо 20 възможни варианта на екстериора. В зависимост от цвета на каросерията, контрастният покрив може да бъде оцветен в черно, електриково зелено, сигнално червено, чисто бяло или тъмно оранжево. Джантите са с размер от 15 или 17 инча.

Разнообразието от комбинации на цветовете продължава и при оформлението на интериора на новата KIA Stonic. В него може да има вложки от сив, оранжев и зелен цвят. Воланът може да бъде с D-образна спортна форма. Новият Stonic е един от най-технологичните автомобили в своя клас. Мултимедийната система има 7-инчов сензорен екран и може да се синхронизира със смартфони чрез Apple CarPlay и Android Auto. В предната и задната част на салона има USB входове.

За по-голямо удобство през зимата, Stonic е оборудван с отопляеми предни седалки и волан, автоматичен контрол на скоростта, безключов достъп и стартиране на двигателя с бутон, климатик и камера за задно виждане, сензори за дъжд и светлина. Като опция Stonic може да се оборудва със система за подпомагане на шофьора. Тя включва система за предотвратяване на челен сблъсък с разпознаване на пешеходци, както и няколко системи за предупреждение - за наличието на кола в сляпата зона, при движение на заден ход и при пресичане на лентите.

В салона е използвана качествена пластмаса, приятна на вид и на допир, дори характерна за следващия клас автомобили. В интериора на Stonic има пластмасови вложки в цвета на каросерията, оригинална кожена тапицерия на седалките и скосен отдолу спортен волан. В салона е просторно, има достатъчно място за четирима възрастни човека, а на кратки разстояния ще се сместят и петима. Мястото за водача е удобно, с чудесен обзор и възможност за регулиране на волана и седалката в широки интервали. На задната седалка може да седне удобно човек с ръст 1,90 метра, като над главата му има място за зимна шапка, а между колене и предната седалка разстоянието е поне няколко сантиметра. Обемът на багажника на Stonic е 352 литра и тук има място за немалко багаж. Със сгънати облегалки на задните седалки обемът на багажното отделение се увеличава до 1155 литра.

Новата KIA Stonic предлага приличен избор от двигатели за градски кросоувър, но засега те се комбинират само с механични скоростни кутии. От пролетта на 2018 г. кросоувърът ще се предлага и със 7-степенна роботизирана автоматична трансмисия с два съединителя. Базовият двигател е бензинов с обем 1,25 литра и мощност 84 к.с. Следва 1,4-литров бензинов мотор със 100 к.с. За Stonic се предлага и 1,6-литров турбодизел с мощност 110 к.с.

Най-динамичен е новият 1-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател T-GDi с мощност от 120 к.с. и въртящ момент от 172 Нм, наличен в широкия интервал от 1500 до 4000 об/мин. Той е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия и тегли отлично тежащия едва 1185 кг кросоувър, като предавките се превключват приятно и лесно. В града, в зимни условия, натоварен трафик и задръствания, KIA Stonic изразходва 7 л/100 км, а на извънградски път разходът пада на 5 л/100 км, което е приличен показател за мотор с мощност 120 к.с.

Шофирането на KIA Stonic е приятно, независимо дали се движите по магистрала или по междуселищен път. Единствено в града ми липсва удобството на автоматика. Окачването се справя добре с малките неравности, но големите дупки и острите легнали полицаи не остават незабелязани за пътниците. Шофирането по павираните столични булеварди и преминаването през трамвайните линии не нарушава комфорта на возене. По планинските серпентини изпъкват директното управление и стабилното пътно поведение. Динамичното щурмувате на завоите е истинско удоволствие, тъй като кросоувърът почти не се наклонява, а управлението е директно за този клас автомобили. На магистралата колата стои стабилно на пътя и с лекота поддържа разрешената скорост от 140 км/ч, като в салона остава забележително тихо.

Тестваната KIA Stonic в най-високото ниво на оборудване ТХ е оборудвана с всичко, от което имам нужда за приятно, комфортно и безопасно пътуване. Личи си, че при проектирането на Stonic корейците са се съобразили с вкусовете и на най-капризните европейски шофьори и са осигурили както спортен стил на шофиране, така и точност на маневриране, стабилност на пътя и прецизно управление при всякакви скорости. Новият Stonic е ярък градски кросоувър, който с право може да претендира за позицията на първата кола в семейството. Базовата цена от 27 000 лева прави модела достъпен за широк кръг от клиенти, а версията с бензиновия турбомотор 1.0 T-GDi започва от 31 000 лева. Новият Stonic се произвежда в завода на KIA в Южна Корея.

Технически характеристики

KIA Stonic 1.0 T-GDi LX

Размери

Дължина, мм: 4140

Широчина, мм: 1760

Височина, мм: 1520

Междуосие, мм: 2580

Собствено тегло, кг: 1185

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Работен обем, куб. см: 998

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 120 при 6000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 172 при 1500-4000

Скоростна кутия: 6-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 184

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,3

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 115

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 30 980 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Crossland X 1.2 Turbo ecoTEC

Размери

Дължина, мм: 4212

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1605

Междуосие, мм: 2604

Собствено тегло, кг: 1245

Вместимост на резервоара, л: 45

Двигател

Тип: 3-цилиндров редови с турбокомпресор

Новият SUV на Kia остана без 4х4

Корейската компания Kia представи своя нов кросоувър, който е предназначен предимно за пазара в Европа. Моделът ще носи името Stonic, к...

Работен обем, куб. см: 1199

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 110 при 5500

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 1500

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 188

KIA Sportage 2,0 CRDi: Изпреварващ удар (тест-драйв)

Военната терминология присъства все по-често в световния новинарски обмен, което е повече от притеснително. Някои български „сайт...

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,6

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена на тествания модел, лева с ДДС: 31 920 лева

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: KIA

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com