X
 
 

Китайското нашествие в Daimler притесни Берлин и Вашингтон

4004 0
Китайското нашествие в Daimler притесни Берлин и Вашингтон
Снимка: Daimler
Китайският партньор на германския производител Daimler - концернът BAIC, обяви, че иска да увеличи двойна дела си в компанията, който сега е 5%. Така той ще изпревари друга китайския производител Geelly, който вече притежава 9,69% от акциите на Daimler. Всичко това обаче, никак не се харесва на властите в  САЩ, които търсят начини за блокиране на евентуална сделка.

Вашингтон вече подложи на натиск Берлин с искането си да изключи китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei от търгове за изграждане на мобилни мрежи от ново поколение. Представители на американските власти обявиха, че компанията Huawei, която е основно с държавно участие, представлява риск за информационната сигурност. Това твърдение, разбира се, категорично беше отхвърлено от Huawei.

Daimler обяви отказ от двигатели с вътрешно горене

Още един производител обяви, че се отказва от разработката на двигатели с вътрешно горене. Това е концернът Daimler, част от който е и ...

Навлизането на китайския капитали в един от най-големите производители на автомобили притеснява и властите в Германия. Те вече обявиха, че внимателно следят за случващото се в Daimler, тъй като, ако се стигне до сделка с BAIC, китайските компании ще притежават общо около 20% от акциите на концерна.

"Дял от 20% не достига за блокираща квота, но той може да окаже огромно въздействие на събранието на акционерите, в зависимост от това, как са гласували останалите", коментира представител на министерството на икономиката на Германия пред Reuters.

Коментарите идват на фона на засилената загриженост в Германия по отношение на икономическите последици и последиците за сигурността от все по-жестоката конкуренция от страна на китайските производители, особено в области с традиционна сила на Германия като автомобилния сектор.

 

Компания от Китай стана акционер в Mercedes

Китайският автомобилен производител BAIC официално стана акционер в германския концерн Daimler AG. Към момента става дума за придобиван...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари
Седмичен хороскоп за 27 януари - 2 февруари

Овен Това е седмица, в която да съчетавате успешно личния и професионалния живот. За целта ще ви помогне подробен график, който да изпълнявате...

Последно в Актуално