Кола за милиони: Супер рядък Mercedes стана най-скъпият автомобил в историята (СНИМКИ и ВИДЕО)

15452
Кола за милиони: Супер рядък Mercedes стана най-скъпият автомобил в историята (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Mercedes-Benz

Колекционерските автомобили винаги са имали притегателна сила за най-заможните хора. Историческата им стойност, ограничена бройка и любопитна съдба ги превръщат в обект на особен интерес, а богаташите са готови да похарчат цяло състояние, за да ги имат.

Изключително рядък състезателен автомобил Mercedes-Benz беше продаден на таен търг за рекордните 142 милиона долара, което го превръща в най-скъпия автомобил, продаван някога. Аукционната къща Sotheby's е продала на търг Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe от 1955 г. за 135 милиона евро, или около 142 милиона долара. Сделката счупи с повече от 95 милиона долара предишния рекорд за най-скъп автомобил, продаден на търг. Тя надминава двойно и досегашния рекорд от 70 милиона долара за кола, продадена в частна сделка, пише CNBC.

Продажбата се е състояла на 5 май на таен и изключително необичаен търг в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт, Германия. Там са били поканени да участват само избрани колекционери и клиенти на германската компания. "Искахме с едно-единствено действие да демонстрираме силата на марката Mercedes", казва в интервю за Bloomberg председателят на Mercedes-Benz Ола Калениус.

Калениус отказва да разкрие победителя в търга, в който е имало около дузина поканени участници в музея. Множество дългогодишни колекционери на Mercedes-Benz от Швейцария, Италия, Англия и Америка бяха обявени за възможни купувачи на автомобила, който никога досега не е бил частна собственост. Шефът на Mercedes обаче е много доволен от резултата – сума, която изпрати марката "на различна планета" от големия конкурент Ferrari.

Печелившата оферта е направена от британския колекционер на автомобили, съветник и дилър Саймън Кидстън от името на анонимен клиент. В продължение на 18 месеца той лобираше пред борда на Mercedes-Benz да разрешат продажбата на редкия автомобил.

"Тази кола си струва 100% това, за което е продадена – и някои хора биха ви казали, че дори тази цифра е ниска. Никой никога не е предполагал, че Mercedes ще я продаде", казва Стивън Серио, автомобилен брокер, който доставя редки автомобили на изключително богати клиенти.

Безумно рядък и ценен

Умопомрачителната цена на SLR Uhlenhaut Coupe се дължи на факта, че е изключително рядък и значението му за историята на произхода на марката Mercedes. Потомък на т. нар. "сребърни стрели", които доминират в автомобилните състезания през 30-те години на миналия век, моделът 300 SLR е базиран на успешния W 196 R Grand Prix на Mercedes, с който великият аржентински пилот Хуан Мануел Фанджо става два пъти световен шампион във Формула 1 през 50-те. Но 300 SLR има по-голям, 3-литров двигател и може да достигне 290 км/ч, което го превръща в най-бързата кола на своето време. Терминът SLR най-добре разкрива предназначението му – лека, спортна, състезателна кола.

300 SLR Uhlenhaut Coupe е изключително ексклузивен – съществуват само два специални прототипа, произведени през 1955 г., което го превръща в един от най-ценните автомобили в историята. Прекрасната спортна кола е проектирана от състезателния отдел на Mercedes и е кръстена на легендарния главен инженер и дизайнер Рудолф Уленхаут – човекът, измислил най-успешните и емблематични спортни модели на компанията и вероятно най-гениалният инженер в историята на Mercedes. Уленхаут (на снимката отдолу) толкова много е харесвал спортния автомобил, че го е карал известно време като служебна кола. Mercedes-Benz извади втория екземпляр директно от музея на компанията.

Класическият автомобил е истинско произведение на изкуството – откроява се със страхотен дизайн – елегантно спортно купе с форма на стрела, свръхлека каросерия от магнезиева сплав и емблематични врати, имитиращи крила на чайка. Отличават се и двата алуминиеви ауспуха, които са поставени от дясната страна на купето, вместо на гърба на колата.

Mercedes-Benz притежава и двата автомобила 300 SLR, а продажбата изненада колекционерите и експертите. "Причината за високата цена би била просто, че тези коли никога не се продават", казва пред Hagerty Insider Карл Лудвигсен – познавач на Mercedes-Benz, написал книга за състезателните успехи на марката през 50-те. Той приема търга за "огромна сензация".

Какво е значението на сделката за Mercedes и дали автомобилът ще може да бъде каран, четете в EXPERT.BG.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com