X
 
 

Компании се обединяват, за да избегнат глоби в ЕС

1401 0
Компании се обединяват, за да избегнат глоби в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver
Новите екологични стандарти в Европа влизат в сила през 2021 г., като според тях всеки производител трябва да свали средните нива на вредни емисии (СО2) на цялата си гама до определени нива, за да избегне глоби. При някои от тях обаче това е невъзможно към момента и това е причината да се стигне до любопитни обединения между различни компании.

Концернът Fiat Chrysler Automobiles, например, ще заплати милиони евро на Tesla, за да включи електромобилите на американския производител в общ екологичен пул. Подобна схема е позволена в ЕС не само при компании от една група - като VW Group, например, но и при производители, които нямат нищо общо.

Твърди се, че Mazda и Toyota също ще сформират обединение, с което да покрият новите стандарти в ЕС. Те са фиксирани на 95 гр СО2 на км средно за цялата гама и който не успее да се справи с тях, ще получи сериозна глоба.

Към момента Fiat Chrysler Automobiles не се справя и е заплашен с глоба от над 2 млрд евро. Прогнозата е, че през 2021 г.  италиано-американския концерн ще превиши нивата с 6,7 грама, което е най-голямото превишени при 13-те модещи производители на планетата.

Именно за да избегне санкциите, FCA ще плати няколкостотин милиона евро на Tesla, откъдето вече потвърдиха, че още на 22 февруари са обявили пред Европейската комисия за намеренията си да сформират открит пул с друг производители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители