Mazda CX-3 2,0D 4х4: Пир за зрението (тест-драйв)

104830
Снимки: Христо Петров

В днешния автомобилен свят, в който кросоувърите са царете и насищането на пазара в този сегмент е като солта във водата в Мъртво море, Mazda има две предложения в класа. Той е доста по-малък от СХ-5, тъй като използва платформата на най-малкия модел в гамата на японците – Mazda2. Това означава, че СХ-3 застава срещу доказали се вече бойци в лицето на законодателя Juke и новите Renault Captur и Honda HR-V. В тази индустрия, както и в много други полета на действие, доказан не значи задължително по-добър. Може да означава малко по-просторен или евтин, но в този конкретен случай това за мен няма абсолютно никакво значение. Mazda СХ-3 е отлична за каране и без съмнение е най-добре изглеждащият компактен кросоувър на пазара, поне за мен.

 

Японците, и в частност Mazda, обичат да наричат дизайнерските си езици със странни имена. Използват низ от прилагателни, за да опишат какво значи той, и най-често това описание е свързано с природата. Ако трябва да преведа официалното прессъобщение, в частност частта, описваща дизайна, бих се затруднил много. Защото трудно се връзва изречение без глагол, само с прилагателни и сравнения. Затова въобще няма да се опитвам да описват дизайна на Mazda CX-3. Снимките на Христо Петров правят това най-добре.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ДЕТАЙЛИ КРАСАВИЦАТА MAZDA CX-3

Аз ще го кажа много кратко и ясно: CX-3 е най-красивият компактен кросоувър в масовия сегмент. Дори бих си позволил да отида още по-далеч, като махна от изречението думите „компактен“ и „масов“. Защото с този тунинг пакет, с който е накичен моят тестове автомобил, три дни не мога да откъсна очи от него и всеки път откривам някаква различна гледна точка, от която да откривам още по-голяма притегателна сила към CX-3. Много рядко ми се е случвало да се изказвам по този начин за дизайна на който и да е автомобил, но този наистина го заслужава. Защото изглежда страхотно. Малко лепенки, тези страхотни джанти, издължените предна и задна брони, както и страничните прагове, подсилени с червения контрастиращ цвят, и резултатът става още по-неустоим. А двата ауспуха също допринасят към общата визия, като пленяват слуха при стартиране на двигателя с отворен прозорец или врата. Далеч съм от мисълта, че Mazda CX-3 може да достигне тиража на Juke. Но пък притажава нещо, с което ги превъзхожда – душа. И чар. С този автомобил сякаш създадохме истинска връзка.

 

На живо автомобилът е два пъти по-привлекателен отколкото на снимки. Веднага на очи се набива острата, агресивна предница и скосената линия на покрива. Голямата решетка доминира предницата, а силно изтеглените назад фарове и мощни колесни арки допълват облика отпред. Клиновидната форма допринася за по-добрата аеродинамика и обтекаемост. Акцентът отзад е големият спойлер, с който завършва покривът, и споменатите вече два ауспуха. Черните рамки на вратите и черната С-колана допълнително подсилват профила на модела, а декоративните лепенки по ръбовете на страничните панели акцентират върху извивките по вратите.

 

В интериора всичко е изчистено. Ергономичността е изведена на първо място, като абсолютно всеки един контролен уред или бутон е на мястото, на което очакваш да бъде. Седалките са страхотни: дълбоки и с висока странична опора. Потъвам в тях и попадам в истински кокпит. Над централната конзола стои залепен 7-инчов сензорен „таблет“. Регулаторът, с който се ръководи инфотейнмът системата, доста наподобява регулатора на MMI системата на Audi. Формата на приборното табло е изключително спортна. Основният прибор, разположен в центъра, е оборомотомерът. Над таблото е позициониран head-up дисплеят, който Mazda са нарекли Active Driving Display. И тук, подобно на екстериора, червени шевове и елементи по таблото и вратите подсилват спортното усещане, че седиш в кокпита на спортен автомобил. Проблемът е, че такова е и усещането на задните седалки. Рекламиран като 5-местен модел, отзад мястото е за двама. Но да не издребнявам, синът ми все още е малък и няма проблем. Багажникът е с типичния за сегмента обем, т.е. малък, но няма как да очакваме от кола с дължина 4,2 метра да може да превозва детски BMX.

 

Ако само прочетете техническите характеристики – 4х4 задвижване, окачване MacPherson отпред и независимо отзад, стоманена каросерия – вероятно бихте предположили, че тази кола не е по-различна от останалите. Но Mazda предприема коренно по-различен подход от останалите. На езика на Mazda това означава, че вместо стратегия на т. нар. даунсайзинг и турбо двигатели, Mazda запазва работния обем, намирайки начини да направи всичко по-леко и ефикасно. Идеята е, че така се осигурява по-линейно ускорение, както и по-добра икономичност в ежедневното шофиране.

 

Аз карам 2,0-литровия бензинов двигател, работещ съвместно с 6-степенна автоматична трансмисия и 4х4 задвижване. От лакомия му се радвам, но истината е, че този автомобил не се нуждае от 4х4 задвижване. Защото това е мини хечбек, повдигнат леко и направен да изглежда супер атрактивно. А и 4х4 системата вдига теглото и съответно разхода. Така, не мога да не отбележа, че теглото е повече от задоволително: 1265 кг за модификацията (без екстрите), което е с цели 200 кг по-малко от това на законодателя в сегмента Nissan Juke. Но пък на същото ниво като еталонът за икономия на килограми – Suzuki Vitara S с аналогичен двигател, трансмисия и задвижване, но по-големи размери, и въпреки това Vitara S е с 30-ина кила по-малко. Ще си позволя още едно сравнение с Vitara, която вече може да се похвали с нов 6-степенен автоматик. Той работи много по-добре плавно от този на CX-3, но това аз отдавам на различните предавателни числа, които при Mazda са по-къси. Тези настройки се използват при по-спортното шофиране, към което просто CX-3 ме подтиква. Затова и автоматикът постоянно превключва, а това се отразява и на разхода. Най-ниският, който аз постигнах при нормално шофиране извън града, бе 7,3 л/100 км. С малко повече газ по завоите и той скача на 8,0 л/100 км. А това за мен е множко при тези габарити и тегло. Но пък не мога да не отбележа, че СХ-3 стъпва изключително стабилно на пътя. На един конкретен участък с повече завой използвам планките на волана, за да контролирам аз работата на трансмисията. Включвам и режима Sport. Автоматикът държи обороти и ме оставя да видя до колко ще се развърти бензиновия двигател, като предпочитаните от мен предавки са 3-та и 4-та. Цената за това е по-висок разход, но пък Mazda СХ-3 е повече от забавен (и стабилен) автомобил, като определението „забавен“ на бих използвал в комбинация с Juke.

 

За стабилната стойка на пътя се грижи и про-активната AWD система, която анализира 27 параметъра, за да разпределя въртящия момент по най-подходящия начин. А разпределението на нютон метрите може да е в съотношение 100% към предната ос (0 отзад) или 50 на 50% при ускорение, изпреварване, хлъзгав път или в завой. Разпределението става посредством електромагнитен многодисков съединител. И тук е налична електронната i-ELOOP система за запазване на енергията от спиране на Mazda. При движение по инерция и при спиране, специалният алтернатор зарежда двуслоен кондензатор само за 7 секунди с електричество, което след това се използва за захранване на електроуредите на автомобила. Това се съчетава със ситемата i-Stop за да даде икономии до 10%.

 

Като всеки свой конкурент – и СХ-3 си има трески за дялкане, но сензорните ми уреди са абсолютно пленени. Автомобилът се държи много добре на пътя, слухът ми се гали от ниските честоти на допълнително монтираната ауспухова система (като на дълъг път малко и уморява), но визията е тази, която просто пленява. Няма да се отметна от мнението си, че това е един от най-красивите автомобили в масовия клас, предлагани в момента на пазара.

Технически характеристики:

Mazda CX-3 2,0 D150 4x4

Размери

Дължина, мм: 4275

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1534

Колесна база, мм: 2570

Собствено тегло, кг: 1265

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 204 при 2800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 195

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Среден разход, л/100 км: 6,3

Вредни емисии СО2, г/км: 146

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 49 980

КОНКУРЕНТЪТ

Nissan Juke 1,6 DiG-T

Размери

Дължина, мм: 4135

Широчина, мм: 1765

Височина, мм: 1570

Колесна база, мм: 2530

Собствено тегло, кг: 1431

Двигател

Jaguar F-Pace 3,0 V6: Оргазъм за сетивата (тест-драйв)

Кой е пионерът в света на кросоувърите? Кой е първият, кои са последователите? Въпроси, по които може много да се спори, и по които мно...

Тип: 4-цилиндров, редови

Работен обем, куб. см: 11618

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 5600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 240 при 2000-5200

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

10 неща, които научих за Mercedes-Benz GLE Coupe 350d (тест-драйв)

Вероятно няма тийнейджър, който да не е гледал поне веднъж „10 неща, които мразя у теб“. Девойките със сигурност въздишат п...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,4

Среден разход, л/100 км: 6,0

Вредни емисии СО2, г/км: 153

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 49 540

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com