Mercedes получи позволение за паркиране без шофьор (ВИДЕО)

3061
Mercedes получи позволение за паркиране без шофьор (ВИДЕО)
Снимка: Mercedes-Benz

Системата за автоматизирано паркиране, разработена от германските компании Mercedes-Benz и Bosch получи позволение за използване от Федералната агенция за моторни превозни средства (KBA). Тя е еквивалент на автопилот от 4-о (от максимм 5) ниво на управление, като на първо време ще се използва в ограничени условия.

В случая става въпрос за система за паркиране, с която можете да оставите колата си и тя сама да си намери място на паркинга, без да използвате човек като шофьор. Първоначално паркирането без шофьор работи на едно място - паркинг P6 на летище Щутгарт. Засега в експеримента участват нови модели на Mercedes-Benz - нова S-class и нейният електрически аналог EQS.

Mercedes-Benz гони нулева смъртност с колите си през 2050 година

Ако шофирате превозно средство, шансовете са много добри да сте участвали в поне една автомобилна катастрофа. За щастие, съвременните а...

Схемата на работа е проста - с помощта на приложение за смартфон собственикът на автомобила го изпраща на предварително резервиран паркинг и го извиква по същия начин, когато е необходимо. Това приложение трябва да бъде пуснато преди края на тази година.

Гаражът в Щутгарт ще приема не само безпилотни мерцедеси, но и обикновени автомобили. За да се предотврати някой от тях по погрешка да заеме място за паркиране, предназначено за безпилотен автомобил, на паркинга са въведени изобилие от сензори от Bosch. Той автоматично контролира коридора за движение и непосредствената му околност.

В същото време цялата тази информация се предава на „контролния панел“ на безпилотния Mercedes и вече неговият електронен „мозък“ взема определени решения, свързани с маневри. По този начин автомобилите получават способността да повдигат и спускат гаражни врати, да променят етажите на паркинга, да откриват и заобикалят препятствия, които възникват по пътя, и т.н. Предвижда се добавянето на няколкостотин паркинга.

„Нашата цел е в близко бъдеще да оборудваме такива паркинги с подходящо инфраструктурно оборудване. В обозримо бъдеще безпилотните паркинги вече трябва да са няколкостотин по целия свят“ казва Маркус Хайн, изпълнителен директор на отдела за доставчици на Bosch.

Mercedes инвестира 40 млрд. евро за да настигне Tesla

Германският производител Daimler, който е собственик и на производителя на премиум-автомобили Mercedes-Benz, смята да ускори плановете ...

Преди Федералната агенция за автомобилен транспорт да даде зелена светлина за новия проект, създателите на системата изминаха дълъг път, като Mercedes-Benz работи върху автоматизирано шофиране от 2015 г. През 2019 г. първият самоуправляващ се паркинг на експериментални превозни средства беше тестван в гаража на автомобилния музей на Mercedes-Benz в Щутгарт.

От няколко месеца Mercedes-Benz си сътрудничи с американската компания Luminar в областта на промотирането на самоходни автомобили. Luminar е специалист в така наречената лидарна технология, форма на 3D лазерно сканиране. С него превозните средства ще могат да сканират заобикалящата ги среда, за да определят разстоянията и скоростите на другите участници в движението. Целта е да се използва техниката Luminar в серийните автомобили Mercedes.

Системата Luminar Lidar е предназначена да следи какво се случва на магистралата в радиус от 250 метра. Според Luminar, оборудването на една кола с новата технология ще струва от 500 до 1000 долара, в зависимост от модела. Експертите отбелязват, че това са ниски цени, във всеки случай те са значително по-ниски от ранните разработки на сензори Lidar, които струват няколко десетки хиляди долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com