Най-достъпният Ford има задни врати и се казва KA+ (тест-драйв)

28863
Снимки:

При покупката на автомобил значително по-голяма част от българите залагат на кола втора употреба. Едни от тях не могат да си позволят да изплащат чисто ново возило, но други предпочитат кола от премиум марка на десетина години, отколкото чисто нов модел от производител на масови автомобили. За тези, които се склонни да проявят здрав разум и да заложат на нов автомобил, Ford пусна на пазара у нас най-достъпния си модел KA+ на цена от 23 600 лева. Освен че изглежда съвременно и е богато оборудван, новият Ford KA+ е учудващо просторен и харчи само 5 литра бензин за изминаването на 100 км.

За тези, които правят асоциация с някогашния мъник Ford Ka, бързам да кажа, че новият модел няма нищо общо нито с първото, нито с второто поколение на модела. Най-малкият представител в гамата на Ford не случайно се казва KA+, тъй като вече разполага със задни врати и улеснява качването и слизането на пътниците на задните седалки. Новият хечбек Ford KA+ разполага със значително по-голямо пространство от предшествениците си в опаковка с компактни размери с дължина от 3,93 метра и комфортен интериор с много място за поне четири човека и багаж. Освен просторния салон, новият Ford KA+ е приятен за шофиране, предлага относително добра динамика и ефективност за класа си и вози прилично по лоши пътища и настилки.

Разгледайте галерията със снимки на новия Ford KA+

Външният вид на новия Ford KA+ във вариант хечбек не е толкова завладяващ като новата Fiesta например, но има стилен дизайн и добри пропорции. Екстериорът е вдъхновен от модерния дизайнерски стил на Ford и се отличава с характерната високо разположена трапецовидна решетка с хромирани ламели в нея, големи издължени назад фарове, кръгли светлини за мъгла и ромбоидни стопове.

В интериора на Ford KA+ има достатъчно място за да седнат удобно четири човека, като по време на теста возещите се бяха средни на ръст. Според измерванията на Ford в купето могат да седнат един зад друг двама 2-метрови пътници, което е рекорд за сегмента.

В салона на Ford KA+ има всичко необходимо за ежедневното придвижване в града и за удобното пътуване на дълги разстояния. Моделът е оборудван със система SYNC, която позволява гласово управление на аудиосистемата, телефона и приложенията на смартфона. В предните врати има джобове, в които се събират 1,5-литрова бутилка плюс по-малка бутилка от 0,6 литра, както и малък чадър. В края на таблото има малка ниша, която се вижда само когато шофьорската врата е отворена, така че се превръща в идеално място за дребни пари или по-ценни предмети. Багажникът на Ford KA+ е с обем от 270 литра, но ако е необходимо повече място, при сгъване на задните облегалки се отваря товарно пространство с капацитет почти 850 литра.

Преди да проверя с какъв двигател се задвижва новия Ford KA+, заложих на бензинов мотор с 4 цилиндъра, без турбокомпресор и мощност около 100 к.с. Оказа се, че почти съм познал. Под капака на най-малкия Ford има 1,2-литров бензинов двигател с мощност 85 к.с. В комбинация с 5-степенната ръчна скоростна кутия агрегатът е напълно достатъчен за градско шофиране, но за динамична езда извън града трябва да поддържате високи обороти. Разбира се не съм очаквал от Ford KA+ да е спортист, но въпреки това когато вдигне над 4000 оборота, моторът се развихря и малката кола се изстрелва напред с лекота. Ако сте улегнал водач и шофирате спокойно на пета предавка, без да изпреварвате на всяка цена, Ford KA+ се отплаща с реален разход от 5 л/100 км. В града консумацията не превишава 7 л/100 км.

В града новият Ford KA+ вози като по-голям автомобил, като окачването е настроено за пътища с лоша настилка и благодарение на това хечбекът с лекота минава през легналите полицаи и големите дупки, с които са осеяни българските шосета. В купето са използвани уплътнения, които изолират шума от вятъра и гумите, и абсорбират вибрациите. По планински път със серпентини Ford KA+ беше много стабилен в завоите и подобно на по-големите си братя, ме впечатли със своето пътно поведение. Хечбекът е устойчив в завоите, а управлението е точно и директно.

За безопасността на пътниците новият Ford KA+ е оборудван с 6 въздушни възглавници и система за следене на налягането в гумите, която предупреждава водача със светлина ако то значително спадне. На борда има асистент за помощ при потегляне по наклон, който задържа колата неподвижна при потегляне по наклон. Това удобство ще оценят особено младите шофьори, които се плашат при тръгване по стръмни улици. Ограничителят на скоростта ви пази да не превишите неволно разрешената скорост, а системата Ford Easy Fuel предотвратява зареждане с дизелово гориво.

Технически характеристики

Ford KA+ 1.2 Duratec

Размери

Дължина: 3929 мм

Широчина: 1695 мм

Височина: 1524 мм

Междуосие: 2489 мм

Собствено тегло: 955 кг

Вместимост на резервоара: 42 л

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови

Работен обем: 1196 куб.см

Максимална мощност: 85 к.с. при 6300 об/мин

Максимален въртящ момент: 112 Нм при 4000 об/мин

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 170 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 13,3 секунди

Среден разход: 5,0 л/100 км

Вредни емисии СО2: 114 г/км

Базова цена на модела: 23 600 лева

 

КОНКУРЕНТЪТ

KIA Rio 1.2 CVVT

Размери

Дължина: 4065 мм

Широчина: 1725 мм

Височина: 1450 мм

Междуосие: 2580 мм

Собствено тегло: 1110 кг

Вместимост на резервоара: 45 л

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови

Работен обем: 1248 куб.см

Показаха концептуална Ford Ka в Бразилия

Концептуалното в случая се крие само във фаровете, които наподобяват тези на концепта Escort, показан по-рано тази година. Иначе това, ...

Максимална мощност: 84 к.с. при 6000 об/мин

Максимален въртящ момент: 122 Нм при 4000 об/мин

Скоростна кутия: 5-степенна механична

Динамика

Максимална скорост: 170 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 12,9 секунди

Най-малкият Ford бе обновен и стана всъдеход

Компанията Ford представи обновения си градски автомобил Ka+. В гамата на модела, която вече се предлага с много по-сериозно оборудване...

Среден разход: 4,8 л/100 км

Вредни емисии СО2: 109 г/км

Базова цена на модела: 22 980 лева

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Ford

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com