Най-успешният Opel пое в нова посока

17759
Най-успешният Opel пое в нова посока
Снимка: Actualno

Малко са автомобилите, които могат да се похвалят, че са се задържали на пазара в продължение на десетилетия и са продадени в милиони бройки по света. Един от тях е най-популярният Opel в историята - малката Corsa, чиито резултати са наистина впечатляващия. През миналата година тя празнува своята 40-годишнина, като 6-те поколения до момента са продадени в тираж от над 14 милиона.

За разлика от някои производители Opel реши да запази модела по пътя към пълната си електрификация. А излезлият наскоро фейслифт на Corsa е явното доказателство, че симпатичното германски мини го очакват все по-добри времена. То беше обновено преди месеци и вече е на българския пазар, като се предлага с три вида задвижване.

В гамата на модела влизат съвременен бензинов двигател, „мек“ хибрид, който се предлага за първи път при Corsa, както и изцяло електрическа версия. Отпадането на популярните преди време дизелови двигатели е напълно в крак със случващото се в автомобилните индустрия, която върви към отказ от ДВГ. В Европа тяхната продажба ще бъде забранена през 2035 г., но Opel още преди това има намерение да започне да предлага изцяло електрифицирани модели.

Още: Новият Opel Corsa за първи път с 48V хибридно задвижване

Последните промени в дизайна са изцяло в новия стил на марката, наречен „Opel Vizor“. Основна роля в него играят светлините и решетката, която видяхме при кросоувърите Mokka и Crossland, както и при последната Astra. В случая матричните светлини са преработени и вместо 8, вече имат по 14 подвижни елемента. Всички те са индивидуално контролирани от светодиодни елементи. От германската компания твърдят, че новите светлини осигуряват „яркост като осветлението на стадион“, като гарантират, че насрещно идващите шофьори няма да бъдат заслепявани.

Промени има и в задната част, където Opel вече следва модата на изписване на модела с букви в средата на задния капак. Във високите нива емблемите са сребърни, в по-ниските - черни. Новост е и цветът Grafik Grey, който може да се комбинира с боядисан в черно покрив.

Интериорът на Corsa също е променен и предлага като опция нова 10-инчова мултимедия с процесор Snapdragon. Свързан чрез Apple CarPlay или Android Auto смартфон вече може да се зарежда безжично по време на ползване. Променен е дизайнът на превключвателя на скоростите, както и на волана.

Големите новости обаче са при задвижващите системи. Модернизираната Corsa получава 1,2-литров бензинов мотор с 3 цилиндъра, чиито базов вариант развива 75 к.с. и е съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия. В гамата следва 1,2-литров двигател с турбо в две версии - 100 и 130 к.с. По-слабата се съчетава с 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична скоростна кутия, докато за по-мощната е предвиден само автомат.

Още: Opel показа автомобил с прибиращ се волан

Най-популярният Opel в историята за първи път получава и „мека“ хибридна система. Тя разполага с литиево-йонна батерия и ще се използва за бензиновите версии със 100 и 136 к.с., като скоростната кутия е електрифициран автоматик с 6 предавки и двоен съединител. Целта е постигане на по-ефективна работа на бензиновия двигател, както и с около 15% по-нисък разход на гориво.

При ежедневно шофиране, например, независимо дали по градски или пътища извън населени места, бензиновият двигател на Opel Corsa Hybrid и електрическият мотор работят заедно или поотделно, за да оптимизират консумацията на енергия и производителността.

Електрическият мотор също така позволява на Opel Corsa да се задвижва напълно електрически до един километър при изисквания за нисък въртящ момент (напр. при маневриране или под 30 км/ч в градски трафик) и подпомага бензиновия двигател при ускорение (напр. при стартиране от място). По време на намаляване на скоростта, бензиновият двигател спира и електромоторът действа като генератор за презареждане на 48-волтовата батерия на хибридната система. Батерията също съхранява енергията, рекуперирана от регенеративната спирачна система.

Електрическият вариант разчита на задвижващ агрегат на концерна Stellantis, част от който е и Opel. Клиентите могат да избират между мощност от 136 к.с. или 156 к.с., като въртящият момент от 260 Нм е наличен на момента. Тук има три режима на шофиране - Eco, Normal и Sport. Първият е най-икономичен и с него се постига по-голям пробег с едно зареждане - 405 км, докато при вторият той е 356 км. Батерията има капацитет от 50 кВт/ч.а максималната скорост е 150 км/ч, а ускорението до 100 км/ч отнема съответно 8,7 и 8,1 секунди.

Още: Opel представи емблема с нова визия

В моделът са интегрирани множество най-съвременни системи за подпомагане, които правят шофирането и маневрирането сигурно и прецизно. Corsa разполага с нова панорамна камера за обратно виждане с висока разделителна способност, адаптивен круиз контрол и ограничител на скоростта, както и страничен сензор за предупреждение от челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com