X
 
 

Неочаквано почина създателят на Volkswagen

23926 2
photo of Неочаквано почина създателят на Volkswagen
Снимка: Autocar
Дългогодишният ръководител на Volkswagen Фердинанд Пиех почина, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

Пиех беше изпълнителен директор на автомобилния гигант между 1993 и 2002 година, както и патриарх на фамилията, която управлява базирания във Волфсбург автомобилен концерн.

Най-богатите хора в автомобилната индустрия

В класациите по богатство редовно попадат музиканти, спортисти, звезди на киното, собственици на големи компании... Хора, които притежа...

82-годишният Пиех колабирал в ресторант в град Розенхайм, пред очите на съпругата си Урсула. Той бил откаран в болница от линейка, където починал. Причината за смъртта все още не е известна.

Под управлението на Фердинанд Пиех, Volkswagen се превърна от регионален производител в глобален автомобилен конгломерат. Неговата визия за компанията се счита за основната причина Volkswagen да стане най-големия производител на автомобили в Европа.

След като напуска поста изпълнителен директор, Фердинанд Пиех стана председател на борда на директорите на компанията, на която позиция остана до 2015 година. След яростна борба за власт с тогавашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, Пиех се оттегли от управленските постове във Volkswagen. Шест месеца след това, Винтеркорн беше принуден да подаде оставка, заради избухването на големия скандал с фалшифицираните тестове на изпусканите вредни емисии от автомобилите на концерна - т.нар. "Дизелгейт".

След като се оттегли от Volkswagen, Фердинанд Пиех продаде голяма част от дяловете си в компанията. Това не отслаби влиянието на семейството му, защото акциите бяха купени от брат му, Ханс Мишел. Пиех запази 14,7 процента от собствеността на Porsche. Тези дялове струват около 1,1 милиарда евро на борсата.

Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

Битките в автомобилния бранш се водят от столетие, което е нещо нормално. Но битката в рамките на една компания често води до това в ка...

Фердинанд Пиех стои в основата на два от легендарните модели в автомобилния спорт. През 1969 г. той обявява пистовия модел "Порше 917", най-бързата кола, произвеждана в Германия. Този модел печели 24-те часа на Льо Ман през 1970 и 1971 г. Наследниците на "917", "Порше 936", "956" и "962" също печелят известното състезание, но това става, след като Фердинанд Пиех се е скарал с братовчед си Фердинанд Порше и не участва в проектите.

Пиех стои и зад феноменалния успех на "Ауди Куатро" в Световния рали шампионат. Това е първият модел със задвижване на четирите колела, който влиза в света на ралитата през 80-те. Оттогава това се превръща в печелившата формула за всички производители.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Емигрант 2 Емигрант преди 3 седмици Профил на трол?
    Ачев,Ачев понякога си пълна трагедия. Първо получи информация,осведоми се и тогава публикувай.Основателят на Porsche и така наречената /народна кола/Фолксваген са дело на Фердинанд Порше.Негово дело е и най-масово продаваната и произвеждана кола във света -прочутата гърбава костенурка. Де факто двете фирми се онаследяват от двамата първи братовчеди, единият от които е Фердинанд Пиех. Техен виж още ›› дядо е Фердинанд Порше.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Така ли? Създателят на Фолксваген? Брях! А аз що съм се заблуждавал, че е бил Фердинанд Порше? Прочее, Фердинанд Пиех е бил както пише по-долу изпълнителен директор на фирмата от 1993 г. до 2002 г. Ама чак пък "създател"??? Защо приписват заслугите на дядо му, на когото е кръстен? Майка му е дъщеря на Фердинанд Порше - истинският създател на Фолксваген.