Неочаквано почина създателят на Volkswagen

30946
Неочаквано почина създателят на Volkswagen
Снимка: Autocar

Дългогодишният ръководител на Volkswagen Фердинанд Пиех почина, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Deutsche Welle.

Пиех беше изпълнителен директор на автомобилния гигант между 1993 и 2002 година, както и патриарх на фамилията, която управлява базирания във Волфсбург автомобилен концерн.

Най-богатите хора в автомобилната индустрия

В класациите по богатство редовно попадат музиканти, спортисти, звезди на киното, собственици на големи компании... Хора, които притежа...

82-годишният Пиех колабирал в ресторант в град Розенхайм, пред очите на съпругата си Урсула. Той бил откаран в болница от линейка, където починал. Причината за смъртта все още не е известна.

Под управлението на Фердинанд Пиех, Volkswagen се превърна от регионален производител в глобален автомобилен конгломерат. Неговата визия за компанията се счита за основната причина Volkswagen да стане най-големия производител на автомобили в Европа.

След като напуска поста изпълнителен директор, Фердинанд Пиех стана председател на борда на директорите на компанията, на която позиция остана до 2015 година. След яростна борба за власт с тогавашния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, Пиех се оттегли от управленските постове във Volkswagen. Шест месеца след това, Винтеркорн беше принуден да подаде оставка, заради избухването на големия скандал с фалшифицираните тестове на изпусканите вредни емисии от автомобилите на концерна - т.нар. "Дизелгейт".

След като се оттегли от Volkswagen, Фердинанд Пиех продаде голяма част от дяловете си в компанията. Това не отслаби влиянието на семейството му, защото акциите бяха купени от брат му, Ханс Мишел. Пиех запази 14,7 процента от собствеността на Porsche. Тези дялове струват около 1,1 милиарда евро на борсата.

Кардинална рокада във Volkswagen: Фердинанд Пиех напусна

Битките в автомобилния бранш се водят от столетие, което е нещо нормално. Но битката в рамките на една компания често води до това в ка...

Фердинанд Пиех стои в основата на два от легендарните модели в автомобилния спорт. През 1969 г. той обявява пистовия модел "Порше 917", най-бързата кола, произвеждана в Германия. Този модел печели 24-те часа на Льо Ман през 1970 и 1971 г. Наследниците на "917", "Порше 936", "956" и "962" също печелят известното състезание, но това става, след като Фердинанд Пиех се е скарал с братовчед си Фердинанд Порше и не участва в проектите.

Пиех стои и зад феноменалния успех на "Ауди Куатро" в Световния рали шампионат. Това е първият модел със задвижване на четирите колела, който влиза в света на ралитата през 80-те. Оттогава това се превръща в печелившата формула за всички производители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com