Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NextEV пуска конкурент на Tesla на цена на Toyota

07 декември 2016, 11:40 часа • 2361 прочитания

Китайската компания NextEV ще предложи под своята марка NIO изцяло електрически всъдеход, чийто първи чужд пазар ще бъде САЩ. Това съобщава изданието Automotive News, като се позовава на един от шефовете на NextEV – Джек Ченг.

Кросовърът ще получи батерия с емкост 70 кВт/ч, която ще може да осигури пробег от 330 мили (530 км) с едно зареждане. По думите на Ченг, електромобилът на компанията му няма да отстъпва на Tesla Model X като качества, но ще бъде много по-евтин. На пазара в САЩ моделът ще излезе през 2018 или 2019 г.

Компанията NextEV бе създадена през 2014 г. от китайския милиардер Уилям Ли за участие в шампионата за електрически болиди Formula E. Преди месец фирмата показа новото си подразделение NIO, което ще се специализира в направата на „граждански” електромобили. Едновременно с това дебютира и първия модел на бранда – купето NIO EP9, развиващо 1360 к.с. Догодина трябва да бъде показан седан NIO ES8, а след него ще излезе и кросовърът.

Копанията планира за произвежда около 100 000 електромобила на година, като те ще бъдат произвеждани в съвместно предприятие с JAC Motors в Китай. Проектът е международен, като NIO вече има представителства още в САЩ, Германия и Великобритания. Според Джек Чанг, моделите на новата марка ще се позиционират редом с колите на BMW и Audi, но на цена ще бъдат съпоставими с Toyota.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес