Nissan Pulsar 1,5 dCi: Звезда на хоризонта (тест-драйв)

60805
Снимки: Христо Петров

Неутронната звезда е най-често звезда в края на своята еволюция. Заради въртенето си, наподобяващо това на морски фар, се наричат и пулсари. Тук стигаме до оксиморон, тъй като Pulsar на Nissan тепърва изгрява на претъпкания автомобилен хоризонт. Дали ще заблести с ярка светлина - зависи от много фактори. Вeроятно светлината му няма да е толкова силна като на Focus, Golf или 308, но процесите в ядрото на Pulsar няма да доведат до разпадането му, а напротив – светлината му ще става по-силна с течение на годините, когато бъдат изчистени някои детски болести на модела.

 

Когато бе лансиран Qashqai през 2007 г., компанията заяви, че вече не се нуждае от конвенционален семеен автомобил. За щастие, защото по онова време Tiida бе също толкова странно (да не използвам друго определение) предложение, колкото бе и самото име. Тогава Nissan реши да тръгне по алтернативен път. Появи се въпросният Qashqai и всички знаем резултата: той постави началото на клас, който в момента е най-бързоразвиващият се. Последва Juke, а Nissan натрупа капитал и самочувствие, за да пожелае от онази част от клиентите, които не са дорасли, или нямат възможност за кросоувър. А и не са много автопарковете, които са съставени от кросоувъри. Затова сега идва Pulsar. В една огромна конкуренция. Предлагайки семеен хечбек, който в много отношения прилича на кросоувър: компактни размери, но по-голяма височина, допълнени с линии и обем, които правят Pulsar умалено С-копие на Qashqai. Дали това е удачно или не – клиентите ще решат. Факт обаче е, че по-големият обем е предпоставка за най-голямото преимущество на модела.

 

Благодарение на най-дългото междуосие в класа (2700 мм) и интелигентна конфигурация, Pulsar предлага значително по-голямо пространство за краката и раменете отзад, отколкото конкурентите му в сегмента. В действителност, с 692 мм пространство за краката, Pulsar предлага повече място в областта на коленете спрямо средното за този показател в D-сегмента. А в D-сегмента измерител за обем е Octavia. Но тук говориме за дължина от 4385 мм, а не 4659, колкото е дължината на Skoda. Ако трябва да преведа тези милиметри, то най-общо бих казал, че Pulsar предлага огромно вътрешно пространство. Нещо, което семейните хора са се научили да ценят. Нещо, което и аз започнах да ценя с напредване на годините и разширяване на семейството ми. Първото поколение на Hyundai i30, което карам като личен автомобил, бе ненадминато досега. Но Pulsar го бие по отношение на място за краката отзад.

ДА НАПРАВИМ ЕДНА ВЕЧЕРНА РАЗХОДКА С PULSAR В СОФИЯ

Практичността по отношение на вътрешното пространство продължава с обема от 385 литра на багажника, допълнен с широк отвор за товарене. За тези, които изискват още по-голям товарен обем, задните седалки се сгъват, но не образувайки идеално равен под, за да отворят 1395 л пространство.

 

Но не само обемът (постигнат за сметка на леко тромавия силует заради по-голямата височина) е единственият плюс на Pulsar. Проектиран и конструиран с гама от достъпни и интуитивни технологии, новият Pulsar въвежда редица функции, появяващи се за пръв път в сектора - като например Moving Object Detection - и поставя нови стандарти за оборудване за безопасност. От всепризнатата Nissan Safety Shield система до нововъведения като Around View Monitor, Active Control Trace и Forward Emergency Braking, както и последното поколение NissanConnect инфотейнмънт система. Да не говорим, че камерата за обратно виждане е самопочистваща се, използвайки вода и въздух под налягане, който да я обдуха, за да не пречат капчиците на картината...

 

Интериорът, също като екстериора (незабавно разпознаваем благодарение на запазената си търговска марка под формата на V-образната решетка и оформеният като бумеранг светлинен подпис на фаровете), е доста близък с този на Qashqai. Позицията на седалките се извисява над обичайното и макар да не достига равнището при кросоувърите, осигурява отлична видимост в натоварения градски трафик и със сигурност ще допадне на мнозина. Централната конзола изглежда сякаш плава на върха на основната релса на таблото, като приютява NissanConnect информационно-развлекателна система на Pulsar, както и отоплителните и вентилационни контролери. Друга особеност, която отличава Pulsar като специален, е атрактивният "сандвич" дизайн на табло, което умело интегрира широк облицовъчен панел, който стига от врата до врата. Комбинираното приборно табло също е оптимизирано с цел по-лесна употреба, предлагащо 5-инчов Advanced Drive-Assist Display, разположен между скоростомера и оборотомера.

Голямо удобство са най-широките в класа подлакътници на вратите, но пък иначе широките и меки седалки биха могли да са с по-добра странична опора. Интериорът е много добре обезшумен, но идилията е нарушава от шумничкия 1,5-дизелов двигател.

 

Въпросният агрегат е ударник на Алианса. Той е сред моите фаворити, когато стане въпрос за надеждност и ниски експлоатационни разходи. Тук обаче леко издиша. Освен че е шумен, той е Евро 5, а от септември всички двигатели трябва да отговарят на стандарта Евро 6. Максималните му 260 Нм идват при 2000 об/мин., което прави дупката осезаема и налага честа работа със скоростния лост. Заводският параметър от 3,6 л/100 км на мен ми изглежда като мираж, но с едно по-спокойно шофиране извън града постигнах 5,6 л/100 км. (София-Велинград-София). Определено в частта задвижване Pulsar изостава. Надявам се, че, когато по-късно тази година се появи 1,6 DiG-Т със 190 к.с., той ще позапълни някои празнини, но в С-сегмента традиционно изборът на двигатели е огромен. Focus предлага цели 12 опции за задвижване, при Astra и Golf не са по-малко.

 

Настройката на ходовата част на Pulsar е близка като идея с тази на клосоувърите на Nissan, а именно съчетаване на удобство и стабилност при път на дълги разстояние, за което своята голяма роля има споменатото вече голямо междуосие. Характеристиката на родните пътища е добре известна на всички, но с нея Pulsar се справя подобаващо за комфорта на борда. Това ще се хареса на по-уравновесени шофьори, но на тези, които биха искали от своя автомобил динамична возия – няма да допадне. Pulsar е далеч от спортно-ориентираното поведение на Focus или Leon, а и на не малка част от другите представители в класа, за което спомага и супер неутралното електромеханично сервоуправление. Това обаче не го посочвам като недостатък, защото Pulsar няма никакви претенции да се противопоставя на споменатите примери със спортно поведение. Той залага на описаните от мен комфорт и стабилност на магистралата, комбинирани с простор (съизмерим с Octavia) и тишина в купето.

 

И много технологии, които обаче идват на съответната цена. Тестовият автомобил струва 42 000 лв., което е огромна сума. Не е никак малка и стартовата цена от 29 900 лв. Тук спасителният пояс за Pulsar сe нарича N1. За тази хомологация се доплащат още 1000 лв., т.е. цената става 30 900 лв. При регистриране на фирма се полза данъчен кредит, за да стигнеме вече до по-поносимите 25 825 лв. за бензиновия 1,2 DiG-T. Дизеловата версия е с идентична цена като конкурентен Focus 1,6 TDCi – 33 900 срещу 33 750 лв. за Ford, но пък Pulsar може да ползва данъчно облекчение, което го извежда с едни гърди по-напред. Но само с един дизел, докато Focus има 3 дизелови мотори в 6 мощностни версии.

Накратно казано, Pulsаr впечатлява с изобилието от вътрешно пространство и комфортна воция, но в динамично отношение изостава.

Технически характеристики: Nissan Pulsar 1,5 dCi

Размери

Дължина, мм: 4387

Широчина, мм: 1768

Височина, мм: 1520

Колесна база, мм: 2700

Маса, кг: 1307

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 110 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 190

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,5

Среден разход, л/100 км: 3,6

Вредни емисии СО2, г/км: 94

Базова цена, лв. с ДДС: 29 990 (за 1,2 DiG-T, 115 к.с.)

Opel Insignia&Mokka: Дизелова офанзива (тест-драйв)

Със сигурност ще прозвучи толкова клиширано, колкото е и сравнението на футболния терен със зелен килим, но въпреки това не мога да не ...

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 42 000

Доплащане за хомологация N1, лв. с ДДС: 1000

КОНКУРЕНТЪТ

Ford Focus 1,6 TDCi

Размери

Дължина, мм: 4358

Ford Mondeo 2,0 TDCi: Mondeo man* (тест-драйв)

След като миналата година за пръв път тествах новото Mоndeo по време на международния тест-драйв, провел се в Малага, сега, на родна те...

Широчина, мм: 1823

Височина, мм: 1484

Колесна база, мм: 2648

Маса, кг: 1326

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Skoda Fabia Combi 1,2 TSI: Simply Clever* (тест-драйв)

В сегмент В стана горещо. Но докато конкурентите на Fabia залагат на по-спортните 3-врати модификации (освен стандартните с 5 врати), F...

Работен обем, куб. см: 1586

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 115 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 270 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 195

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Opel Corsa 1,4T: Върхът на острието (тест-драйв)

В началото на своята Христова 33-та годишнина и след четири поколения Opel Corsa е утвърден бестселър – от него са реализирани 12...

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 128

Базова цена, лв. с ДДС: 24 990 (за 1,6 Ti-VCT, 85 к.с.)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 33 750

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com