Nissan пусна първия японски автомобил с автопилот

1709
Nissan пусна първия японски автомобил с автопилот
Снимка: Nissan

Компанията Nissan е първият японски производител, оборудвал свой модел със система за автономно управление. Това е новото поколение на минивана Serena, който разполага с технологията ProPILOT. Тя функционира с помощта на камери, следащи превозните средства отпред, както и пътната маркировка. Автопилотът на Nissan работи при скорост между 30 и 100 км/ч

След като бъде активирана, системата за автономно управление поема контрола върху спирачките, педала за газта и кормилното управление. Ако автомобилът пред Serena започне да намалява скоростта си, то миниванът прави същото и ако се наложи спира докрай. След това движението в автономен режим може да бъде активирано само с натискане на бутона на автопилота или на педала на газта.

През 2017 г. системата Pro PILOT ще бъде поставена на европейската версия на кросовъра Qashqai. Година след това трябва да се появи второто поколение на технологията, като то вече ще разполага и с възможност за самостоятелно сменяне на лентите на движение. През 2020 г. ще бъде готова и системата ProPILOT 3.0, която ще позволява на автомобила да се движи изцяло сам в градски условия.

Над подобно технологии работи друг голям японски производител – Toyota, който също предвижда съвсем скоро да покаже своя автономна система за придвижване на автомобили. Компанията Mitsubishi Electric Corp., произвеждаща въоръжение за японската армия, също има почти завършен проект в тази насока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com