Nissan X-Trail: Смяна на патрула (тест-драйв)

98730
Снимки: Любомир Асенов

Няма съмнения, че 2014 е годината на Nissan. Японстата марка е предприела масирана атака по всички фронтове, за да постигне целта си до края на 2015 г. да се превърне в азиатски бранд №1 в Европа. Лично аз нямам никакво съмнение, че това ще стане, защото Nissan обнови цялата си моделна гама. Започна плахо миналата година с новата Micra, а след това дойде и Note. Сега вече е в края на втората фаза от настъплението си, след като последователно лансира фейслифта на Juke, новия Qashqai, а сега и новия X-Trail (първите два са лидери в своите сегменти, а третият е с амбицията да продава по 500 000 бройки годишно). Да не споменавам, че съвсем скоро по пътищата ще се появи и Pulsar, но за него дръг път. Защо смятам, че ще успее да постигне целта си от половин милион продажби годишно?

 

Когато Nissan представи Qashqai през 2006 г., хората гледаха на кросоувърите като на нещо странно, дори бяха наричани с обидното и клиширано „паркетен лъв“. Но именно Qashqai бе този, който доведе до това, че днес все повече купувачи наричат автомобила „странен“, ако не е... кросоувър.

Това е климатът, в който Nissan представя третото поколение на X-Trail. В надпреварата да бъде предложен голям клиренс, но с пътно поведени на лек автомобил, не съм чувал само Ferrari да подготвя лансирането на кросоувър. Затова едва ли за някой ще прозвучи учудващо, че новият X-Trail поема патрУла, облечен с лятна униформа. Първата появата на X-Trail бе през 2000 г. Логично той гледаше от вездесъщия по онова време Patrol. Nissan не залагаше особено много на него, но изненадата бе тотална, след като продажбите на първото поколение се движат с над 135% над предварително плануваните. Преди повече от седем години, през 2007 г., присъствах на европейското лансиране на второто поколение. То бе запазило почти същите ръбати и откроими форми на първообраза, тъй като клиентските допитвания показали, че не трябва да се пипа нищо по външния вид новия модел. Затова досегашният X-Trail не обръщаше никакво внимание на модата, но от това се опари дори и Jeep. Беше кубообразен и ръбат, а калта често бе елементът, който персонализираше външния му вид. Но той бе последният по рода си в гамата на Nissan. За тези автомобили вече няма място в Европа. Patrol остана на служба в Близкия Изток, Navara ще я продават в Русия, а тук, в Европа (а и в по-голямата част на света), офроудърите са като динозаврите: изчезващ вид.

 

Сега, след като Qashqai постла пътя за бума в CUV сегмента, X-Trail ще му помогне в завладяването на още един сектор от него. Този път не с кал по вратите и прозорците си, а със стил, с всякакви извивки и ръбове, които помагат да се прикрие размерът му и да му се придаде излъчване на лек автомобил. Но под всичко това X-Trail си остава голям и полезен SUV. При това, ако е необходимо, може да се поизцапа, тъй като е с 21 см клиренс, а опционалната му 4х4 система за задвижване има режим за блокиране на диференциала. Заклетите офроудъри ще мрънкат, той като изчезнаха всякакви прилики с мокрите им сънища Patrol, но лицето на Qashqai, сложено върху X-Trail, ще се хареса на много по-широка публика, което е и целта за постигане на 500 000 продажби годишно.

Въпреки новия си вид, ударението продължава да е поставено върху практичността, управлението и новите технологии, а не върху измисленото „спортно“. В свят, в който производителите се опитват да ни убедят, че всичко е „спортно“, това е много освежаващо. Това далеч не означава, че дизайнерите не са си свършили добре работата. Просто не са прекалили. Ударението отвън е поставено върху големите колесни арки. Те са комбинирани със спускаща се линия на покрива и страничен ръб, подчертаващ мощните калници. Отпред имаме изцяло нови LED фарове, а светлинният „подпис“ на дневните светлини осигурява на X-Trail отличително излъчване в огледалата за обратно виждане. За съжаление дизайнът на задните светлини е доста... американски, т.е. доста обикновен бих казал, което е в силен контраст с атрактивната предница. Това прави модела трудно разпознаваем в натовареното софийско движение, гледан отзад.

 

И ако в екстериора откривам дисбаланс между предната и задната част на автомобила, то в интериора подобно нещо не се забелязва. Напротив, дизайнът, ергономията и качеството на материалите дори надхвърли очакванията ми. Огромният панорамен покрив (най-големия в класа) и кожата са опции, но и по-ниските нива на оборудване предлагат богато стандартно оборудване и отлично качество на изработка. Трябва да изтъкна променения дизайн на приборното табло и 5-инчовия цветен Advanced Drive-Assist Display, разположен между двата основни контролни уреда. На него може да следите основните параметри на автомобила, както и да правите всякакви настройки за работата на новите системи за сигурност. На централната конзола се намира най-новата система NissanConnect със 7-инчов екран с висока разделителна способност и редица смартфон функции за свързване.

ВИЖТЕ NISSAN X-TRAIL ВЪВ ВЕЛИЧЕСТВЕНИТЕ РОДОПИ

Най-голямата новост обаче е свързана с третия ред седалки, които се появяват за пръв път в X-Trail. Това е станало възможно благодарение на новата платформа, върху която е качен X-Trail, и която тепърва ще се експлоатира от Алианса. Което означава, само като вметка, че трябва да очакваме и по-голям кросоувър с емблемата на Renault. Седалките на трите реда са разположени театрално (етажирани), за да може всеки от пътниците за има добра видимост напред. Аз обаче не бих се наказал да седя най-отзад, защото след това крайниците ми ще трябва да бъдат ампутирани. Вярно, вторият ред седалки може да се плъзга напред, но така се намалява пространството за краката на пътниците по средата. А и достъпът до най-задните седалки не е от най-лесните. За 7-местната конфигурация се доплаща, но се ползва и данъчен кредит. Багажникът може да се конфигурира в девет позиции, а под пода има допълнително място.

 

Под предния капак в момента се открива единствено 1,6-литров дизел, което е странно модел да се лансира само с един агрегат. През следващата година ще се появи и бензинов мотор с доста по-сериозна мощност от 130-те „коня“ на дизела. Те обаче са съпоставими с мощността на предишния 2,0-литров дизел. Към тях добавям 320-те нютон метра въртящ момент, за да констатирам, че, комбинирани с 6-степенната механична скоростна кутия, X-Trail ми пасва идеално. Натискам го здраво, но въпреки това разходът е малко над 7 л/100 км (с четирима човека на борда). Nissan продължава да предлага и Xtronic безстапенна трансмисия, но аз придържам предпочитанията си към стандартното. Разбира се, винаги, когато мога, искам всичко от един автомобил, а в този случай говоря за All Mode 4x4-i системата. Това е от лакомия, тъй като в този клас основните продажби поема 2WD задвижването.

 

В автоматичен режим задвижващи са предните колела, но при загуба на сцеплание автоматично се превхърля въртящ момент и назад. Може да изберете и да заключите диференциала, като така разпраделението на нютон метрите е 50:50. Нищо новаторско, но повече от достатъчно, за да се измъкнете от кално поле дори и с летни гуми. Не говоря за нещо по-сериозно, тъй като, както стана ясно в началото, X-Trail вече изповядва нова философия. Затова инженерите са насочили усилията си към осигуряване на стабилност на пътя, оборудвайки X-Trail с целия си арсенал от активни системи за безопасност. Active Ride Control следи пътната настилка за вълнообразни неравности, като подава краткотрайни спирачни импулси, за да ги компенсира. За осигуряване на стабилност в завои се грижи Active Trace Control. Тя следи скоростта, ъгъла на завъртане на волана, отваряне на дроселовата клапа и спирачно усилие, подавайки спирачни импулси на вътрешните колела по време на завиване и на излизане от завоя с подадена газ.

Иновативните технологични решения не свършват дотук, защото в състава на Nissan Safety Shield влизат цели седем системи, чиято единствена цел е да допринесат за сигурността и безопасността на пътниците в (и извън) автомобила.

 

Но вероятно най-привлекателното в новия модел е това, че той няма да излъже очакванията ти. Лично за себе си бих казал, че оправда в пълна степен това, което очаквах да получа. Да, не мога да си обясня само единия двигател, нито пък да оправдая дизайнерите, че са искали задницата да се харесва по целия свят, а и продължавам да се чудя кога Nissan ще вземат EDC-то от Renault. Но X-Trail е чудесен на пътя, а разходът на гориво може да се свали доста под 7-те литра, които направих аз с яко натискане. Интериорът е чудесен и много просторен, а технологичният арсенал е на едно от най-високите нива в сектора.

Технически характеристики: Nissan X-Trail 1,6 dCi 4х4

Размери

Дължина, мм: 4643

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1645

Колесна база, мм: 2705

Маса, кг: 1500-1610

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 186

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 5,3

Citroen C4 Cactus: Кръстосан разпит (тест-драйв)

Няма обяснение за името, освен че звучало добре, твърди Citroen. Но бих могъл да предположа, че компанията отправя скрит подтекст към к...

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Базова цена, лв. с ДДС: 48 590 (4x2, MT)

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 56 180

КОНКУРЕНТ

Toyota RAV-4 2,0 D-4D 4x4

Размери

Nissan Juke: Законодателна инициатива (тест-драйв)

Клишето „да твориш закони“ в България вече е изключително мръсно словосъчетание, което свързвам с безочливата политическа к...

Дължина, мм: 4570

Широчина, мм: 1845

Височина, мм: 1660

Колесна база, мм: 2660

Маса, кг: 1585-1680

Двигател

Jeep Renegade: Италианската кампания (тест-драйв)

Дебаркирането на италианска земя се случи в Балоко, Италия, където се проведоха големите тестови маневри, изпреварващи разгръщането на ...

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 124 при 3600

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 310 при 1600-2400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

BMW 535d xDrive: Взривоопасни емоции (тест-драйв)

Мерилото в този клас винаги е било едно и също: Audi, Mercedes и BMW. A6 е... ами малко скучен автомобил. Фейслифтът на E-Class го напр...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 5,2

Вредни емисии СО2, г/км: 136

Базова цена за модела, лв. с ДДС: 52 950

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com