Няма шанс VW Group да възстанови производството в Русия

6105
Няма шанс VW Group да възстанови производството в Русия
Снимка: VW Group

Volkswagen Group се готви да се отърве от всички свои руски активи. Това става ясно от годишния глобален доклад на групата, като от него се разбира, че това ще засегне три от марките в концерна - VW, Skoda и Porsche.

Ръководството на VW Group е категорично, че за връщане към производство и продажба на автомобили не може да се говори. Това първо беше потвърдено от главният изпълнителен директор на концерна Оливер Блуме пред медиите в Германия, след което шефът на Skoda – Клаус Целмер, разкри подробности за предстоящите действия в доклада си за резултатите на концерна.

VW Group ще продава в Европа електромобили, произведени в Китай

През 2024 г. германският концерн Volkswagen Group ще започне да внася в Европа електрически превозни средства, произведени в Китай. Пър...

В него се посочва, че 2022 г. отново е донесла много трудности, като особено драматични са последиците от руско-украинския конфликт. Общо Volkswagen Group е продала 8 481 000 автомобила през 2022 г. в сравнение с 8 576 000 автомобила през 2021 г. През 2022 г. компанията успя да достави 41 864 автомобила в Русия, което е 1,7 пъти по-малко от 2021 г.

Въпреки това, оперативната печалба на концерна е 22,124 милиарда евро в сравнение с 19,275 милиарда евро през 2021 г. В същото време нетната печалба на Volkswagen се е утроила през 2022 г. до 12,5 млрд. Тези показатели обаче не включват цифрите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Сега VW Group планира да продаде няколко свои компании, регистрирани в Русия. Топ-мениджърите се надяват да направят това до края на първата половина на 2023 г., като става въпрос за Volkswagen Bank Rus LLC, Volkswagen Group Finance LLC и Volkswagen Financial Services Rus LLC. Те се занимаваха с предоставянето на финансови услуги както на купувачи на автомобили Volkswagen в Русия, така и на дилъри на марката.

Сделката включва и продажбата на завода в Калуга. Там Volkswagen Group произвежда Volkswagen Tiguan, Volkswagen Polo и Skoda Rapid, като максималният капацитет на предприятието е 225 000 автомобила годишно. Над 10 компании имат интерес към завода, като сред тях е холдинг от Казахстан.

VW дава шанс на Bentley и Lamborghini до 2030 г.

След 11 години германският концерн Volkswagen ще се раздели с поне две от премиум-марките си, като това е част от процесът за реструкту...

В същото време през 2022 г. Skoda е доставила 18 300 автомобила в Русия. Това е значително под резултатите от 2021 г., когато в страната са продадени 90 400 автомобила от чешката марка. Русия беше вторият по големина експортен пазар на марката след Германия. Сега от ръководството на Skoda официално обявяват, че нямат намерение да възстановяват продажби и производство в Русия, като компанията ще се фокусира върху увеличаване на продажбите на пазарите в Югоизточна Азия, предимно в Индия.

Промени ще засегнат и марката Porsche, чието ръководство още през ноември е постигнало договорка за продажба на всички свои активи в Русия. В споразумението е посочено, че те може да бъдат изкупени обратно в срок от 5-10 години.




В Porsche обаче нямат подобно намерение, като това беше един от първите европейски производители, които прекратиха дейността си в Русия – още през март миналата година, само няколко дни след нахлуването на руските войски в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com