Новият Audi SQ5 TDI с мощност 313 к.с.

35635
Новият Audi SQ5 TDI с мощност 313 к.с.

Топмоделът в наскоро обновената гама на Q5 бе показан за първи път от Audi в рамките на 24-часовата надпревара на Льо Ман.

Audi SQ5 TDI се задвижва от двигателя 3.0 TDI със система за принудително пълнене с два турбокомпресора, максимална мощност 230 кВт (313 к.с.) и впечатляващ максимален въртящ момент от 650 Нм в диапазона от 1 450 до 2 800 об/мин. Новият Audi SQ5 TDI ще започне да се предлага на пазара през първото тримесечие на 2013 година, отбелязвайки историческата премиера на версия с дизелов двигател сред S-моделите на Audi.

Мощният TDI-агрегат с работен обем 2 967 cм3 използва система от два последователно свързани турбокомпресора, връзката между които се осъществява чрез специална клапа. Охлаждането на цилиндровите глави, фазите на разпределителните валове и хода на отваряне на всмукателните клапани, конструкцията на буталата, тяхното охлаждане чрез впръскване и буталните болтове са съобразени изцяло с повишената мощност на двигателя.

Системата за впръскване на гориво Common Rail постига налягане до 2 000 бара и е в състояние да извърши до осем на брой частични впръсквания на работен такт. Двигателят 3.0 TDI Biturbo се отличава с превъзходен звук, който се оптимизира допълнително чрез специален саунд-модул в изпускателната система – своеобразен високоговорител, разположен в отделен апендикс на системата.

Audi SQ5 TDI се справя със спринта от 0 до 100 км/ч в рамките на 5,1 секунди, а максималната скорост достига 250 км/ч. В същото време средният разход на гориво на новия модел се ограничава до 6,8 литра на 100 километра – изключителна стойност, за постигането на която принос имат също модерният термомениджмънт на двигателя, автоматичната старт-стоп система и адаптивното управление на маслената помпа. За пренасянето на мощната тяга на шестцилиндровия дизелов агрегат на пътя се грижат осемстепенната автоматична предавателна кутия tiptronic с изключително меха и плавна смяна на предавките и системата за постоянно двойно предаване quattro със селективно разпределение на въртящия момент към всяко от колелата.

За управлението на Audi SQ5 TDI се грижи кормилна уредба с електромеханичен сервоусилвател, гарантиращ висока прецизност и ефективност. Спортното окачване на модела е съпроводено с намален с 30 милиметра клиренс, а серийните 20-цолови алуминиеви колела с пет спици с паралелно оформление са комбинирани с гуми с размер 255/45. По желание могат да се поръчат и колела с диаметър 21 цола. Лакираните в черно спирачни апарати отпред са украсени с S-емблеми. Допълнително предлаганата система за управление на режимите на движение Аudi drive select може да бъде придружена по желание от динамичната кормилна уредба с нейното безстепенно променливо управление на предавателното число.

В дизайна на новия модел правят впечатление емблематичната предна решетка в платиненосиво и галванизирани с алуминий двойни ламели, спойлерът на задния ръб на покрива и модифицираните брони. Акценти в областта на прозорците са пакетът гланц и покритието в стил алуминий на корпусите на страничните огледала. Audi предлагат при новия топмодел на Q5 с лаково покритие на каросерията с кристален ефект в син „Estoril” и черен „Panther” тон. В конструкцията на каросерията са включени голям дял свръхвисокоякостни стомани, които спомагат за повишаване на устойчивостта и безопасността при едновременно намаляване на теглото.

Вътрешното пространство е издържано в типичния за S-моделите спортно-елегантен стил в черни тонове. По желание вътрешната облицовка на тавана се предлага и в сребристо „Mondsilber”. Спортните седалки с електрически настройки са тапицирани серийно с комбинация от „перлена” напа и алкантара, а по желание се предлагат и цялостни тапицерии от лицева кожа в четири цвята. Декоративните панели в интериора са от четкан алуминий, но съществува и допълнителна възможност за поръчка на панели от карбон „Atlas”, покритие от пиано-лак или в новата комбинация от благородна дървесина и алуминий в черно „Beaufort”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com