Новият MINI Cooper e само електрически

5823
Новият MINI Cooper e само електрически
Снимка: MINI

MINI официално представи ново поколение хечбек с три врати, който отсега нататък ще се нарича изключително Cooper и ще бъде оборудван само с електрически двигатели. Трите врати са направени в сдържан минималистичен стил, а моделът ще се предлага само с избор от две задвижващи системи.

MINI посочи срок за отказа си от двигателите с вътрешно горене

Новият MINI Cooper запазва силуета и пропорциите на тялото, характерни за всички поколения, но в същото време започна да изглежда по-модерно. Арките на колелата, например, са загубили разширителите си, „радиаторната решетка“ придобива осмоъгълна форма, а оптиката вече е с характерни светлини под формата на пръстени. Хромираната облицовка повече няма да се използва при каросерията на MINI.

Интериор се характеризира с минимум компоненти, но в същото време MINI твърди, че е идеологически близък до интериора на класическия хечбек, създаден от Алек Исигонис. Салонът на новото MINI съчетава единичен 240-милиметров централен екран с нови физически превключватели за управление на ръчната спирачка, стартиране и спиране на двигатели, превключване на предавките и регулиране на силата на звука на медийната система, която работи с новата операционна система MINI 9 с усъвършенстван гласов асистент.

Още: Кой е най-продаваният електромобил в началото на 2023 година?

Базовата версия на MINI Cooper E ще получи един електрически мотор с мощност 184 к.с. и 290 Нм, което ще ускори тривратката до 100 км/ч за 7,3 секунди. По-мощната версия - Cooper SE, ще разчита на двигател с мощност 218 к.с. и 330 Нм, благодарение на което времето за ускорение до 100 км/ч ще бъде намалено до 6,7 секунди.

Ще се предлагат и две батерии - 40,7 или 54,2 кВт/ч. Те ще осигуряват запас от мощност съответно до 305 и 402 километра. MINI Cooper може да се зарежда с DC станции до 95 kW.

В сравнение с бензиновите люкове, новостта се отличава с малко по-широка следа и увеличено междуосие. За да се изострят реакциите към волана и да се направи електрическата кола по-стабилна, окачването беше допълнително „изстискано“, а стандартните гуми са станали малко по-широки. Предлагат се джанти от 16 до 18 цола.

Очаква се производството на електрически автомобил да се осъществява в Китай чрез съвместните усилия на BMW и концерна Great Wall. В бъдеще към хечбека ще се присъединят два кросоувъра – компактният Aceman и по-големият Countryman.

Още: MINI по тези улички

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com