Опасно ли е да шофирате с неравномерно напомпани гуми?

4915
Опасно ли е да шофирате с неравномерно напомпани гуми?
Снимка: AutoMail

Много от шофьорите не винаги следят внимателно нивото на налягането в гумите. Не всеки автомобил обаче има вграден датчик или електронна система за управление, която е базирани на показанията на ABS. Според стандартите, разликата в налягането в гумите може да варира между 0,2-0,3 атмосфери, но подобни стойности няма как да бъдат определени на око.

Затова и шофьорите смело тръгват на дълъг път с неправилно напомпани гуми, което крие опасности. Дори новите колела трябва да се помпат веднъж месечно. Намаляването на налягането в тях може да се случи естествено. Причината може да е теч в резултат на лоша плътност на гумата, лошо прилепване на страничната стена към джантата, образуване на наслагвания от мръсотия върху дисковете или банална промяна в температурата на околната среда.

Какво „убива“ двигателя на автомобила през лятото

В топлото време двигателят на автомобила е подложен на много по-голямо натоварване, отколкото през зимата. Затова и много експерти пред...

Когато времето се промени, въздухът в гумите се компресира или разширява. Налягането в тях пада или се повишава. Особено опасно е, когато разликата в гумите достигне 0,5 бара. В този случай при машини със системи за контрол на налягането на таблото пред водача светва предупредителна лампа.

Представете си ситуация, в която водачът е напомпал гумите до максимално допустимата стойност от 2,6 бара. След няколко седмици на две колела налягането пада до 2,1 бара. Тези показания се вписват в допустимите граници, но шофирането с такава разлика не се препоръчва.

Ако едната гума на дадена ос е леко спаднала, а другата е пренапомпана, тогава има различно съпротивление по време на движение. С намаляване на нивото на налягане, зоната на контактното петно се измества. Централната част на протектора е притисната навътре. А именно, това е функцията на зацепване при ускорение и спиране. Контактното петно е деформирано, тъй като основният товар пада върху страничните стени, които са по-здрави от средата. Протекторът на тези места се износва интензивно.

При спуканите гуми се наблюдава увеличаване на съпротивлението при движение. Разходът на гориво и износването на гумите се увеличават. Ако една от гумите е пренапомпана, тогава натоварванията в нея се изместват към централната част на протектора. Гумата се огъва и площта на контактното петно се свива. Колата започва да се държи много по-лошо в завой поради недостатъчен контакт с асфалта.

Пести ли гориво увеличеното налягане в гумите?

В много интернет-форуми шофьорите непрекъснато обсъждат как да спестят гориво. Един от най-популярните начини е да увеличите налягането...

Намаляването на контактното платно има отрицателно въздействие върху динамиката на ускорението и забавянето. В резултат на това при движение се усеща дисбаланс поради разликата в силите и превозното средство започва да тегли настрани. Другата гума не изпитва такива проблеми и се държи добре. В резултат на това тази двойка колела има разлика в съпротивлението, което ще накара колата да се завие. На високоскоростни прави отсечки може да се отклони от траекторията, а при спиране ще поднесе в обратна посока.

При дълъг път всичко това ще бъде придружено от повишено износване на гумите. Прекалено напомпаната гума ще бъде увредена в центъра, докато недостатъчно напомпаната -по краищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com