Peugeot 2008 1,2 e-THP 110 EAT6: Не ме отписвайте от играта (тест-драйв)

25310
Снимки: Peugeot

От момента на първата ни среща с Peugeot 2008 минаха три години, които даже и не усетихме. За един автомобилен модел обаче те са половината му живот. Затова и 2008 претърпя първия си сериозен фейслифт, след който който трябва да покаже, че компактният кросовър все още е в играта.

След обновението се появиха преработена решетка на радиатора, пластмасови предпазители на аросерията и обновени фарове. Предлага се вече и пакет GT-Line, който придава още по-голяма свежест на автомобила. Налице е и нова 6-степенна автоматична скоростна кутия EAT6, производство на компанията Aisin, която по-рано се появи при Peugeot 308.

Дизайнът на кросовъра е изцяло в стила на последните модели марката. Той включва хромирани черни предни фарове с вградени LED-светлини. На разположение на возещите се в автомобила е и панорамен стъклен покрив, който пропуска слънчевата светлина и определено прави усещането при пътуване далеч по-приятно. Луксът в салона се допълва и от високо качество на материалите, на които е обърната специално внимание. Като цяло салонът е подчинен на новата технология на французите i-Cockpit, целяща да комбинира удобство с високи технологии.

Нова при 2008 е функцията Mirror Screen, с чиято помощ водачът свързва своя смартфон с автомобила. В оборудването е включена още актимна спирачкка, както и система Park Assist, която автоматизира процеса на паркиране. Камерата за обратно виждане показва габаритите автомобила на екрана и действително доста улеснява маневрирането. Обемът на багажника може да се увеличи от 410 до 1400 литра при сгъване на модулната задна седалка.

Всички тези изменения помагат за по-доброто поведение на автомобила и съответно улесняват неговото управление. Кросовърът разполага с клирънс от 165 мм, който никак не е лош за машина с предно предаване. Система за задвижване на четирите колела така и не се предлага, като нейните функции са иззети от технологията Grip Control, която е достъпна като опция. Тя управлява работата на системата за стабилизация ESP, като при превъртане на едно от колелата, прехвърля въртящия момент на другото и това спомага за бързото излизане от затрудненото положение.

Самият Grip Control разполага с  цели 5 режима на работа - "пътен", "снежен", "кал", "пясък" и ESP-off.  Трябва да се отбележи, че технологияга не става за сериозен оф-роуд, но пък не среща проблеми при потегляне или движение при по-тежки пътни условия. Като плюс могат да се отбележи и фактът, че при поръчване на Grip Control автомобилът е оборудван с всесезонни гуми Goodyear Vector 4Seasons, което също спомага за повишаване на проходимостта.

След обновяването от гамата на Peugeot 2008 е изчезнал 1,6-литровият бензинов двигател с мощност 120 к.с. Налице обаче е трицилиндровият 1,2 литров агрегат от семейството PureTech, с който бе оборудван нашия тестови автомобил. За някой три цилиндъра може и да не звучи сериозно, но пък моторчето се представя на ниво. И няма как да е другояче, все пак спечели наградата "Двигател на годината" в класа си.

В съчетание с автоматичната скоростна кутия моторът дърпа уверено обновено 2008, като няма проблеми дори при изкачване на баири. Забележки може да отправят към шума, който издава двигателят, но пък, както стана дума, все пак това са само 3 цилиндъра. Автоматичната скоростна кутия също се държи уверено, макар че смяната на предавките се усеща осезаемо. Обявеният от производителя разход е под 5 литра, но чистосърдечно си признаваме, че в края на теста ни компютърът показваше 7,6 л/100 км.

Окачването е твърдо, което дразни леко при преминаване през по-лоши пътища. Такива във Франция вероятно няма, но у нас са честно срещани и дупките по асфалта може да се превърнат в сериозен проблем за компактния автомобил. Виж, управлението наистина впечатлява - воланът е директен, а накланянето в завоите почти отсъства и това позволява преминаването им с по-висока скорост.

Като цяло Peugeot 2008 предлага симпатична външност, висок екологичен клас - нивата на вредни емисии СО2 при двигателите са сред най-добрите в класа - 97 к/км, а също така и предно предаване, съчетано с умна електронна система. Което му дава сериозни шансове на пазар, на който кросовърите се ползват с все по-голяма популярност.

Peugeot 2008 1,2 e-THP 110 EAT6

Размери

Дължина, мм: 4159

Широчина, мм: 1829

Височина, мм: 1556

Разстояние между двете оси, мм: 2538

Собствено тегло, кг: 1165

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров

Работен обем, куб. см: 1199 куб. см.

Максимална мощност, к.с при об/мин: 110 при 6250

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 205 при 1750

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 97

Базова цена на тествания модел: 44 420 лв.

Конкурентът

Renault Capture TCe 90

Размери

Дължина, мм: 4122

Широчина, мм: 1778

Височина, мм: 1566

Колесна база, мм: 2606

Маса, кг: 1076

Двигател

Работен обем, куб. см: 898

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 5250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 135 при 2500

Макс. скорост, км/ч: 171

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,9

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 113

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 25 990 (Authentique TCe 90)

Автор: Петър Захариев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com