Подробности за Р13, китайци купуват 50% от McLaren

28834
Подробности за Р13, китайци купуват 50% от McLaren

Майк Флевит, изпълнителет директор на McLaren, разкри допълнителни детайли около базовия модел на марката, обозначен като P13.

Автомобилът се разработва като пряк конкурент на Porsche 911 и ще бъде представен на автомобилното изложение в Женева през 2015 г., съобщава Autocar. Той ще разчита на шаси от композитни материали (като 12C и P1), а задвижването му ще осигурава познатия 3,8-литров V8 би-турбо двигател, като мощността му ще варира между 450 и 500 к.с.

Евтиният McLaren P13 ще струва от 143 300 евро

От доста време се говори за базов модел на производителя на супер спортни автомобили. Е, сега McLaren официално потвърди, че цената на ...

Тези „коне“ ще се насочват към пътя посредством 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Ускорението на Р13 от 0 до 96 км/ч ще става за под 4 секунди, докато максималната му скорост ще е приблизително 300 км/ч.

Британстката марка описва Р13 като „чист шофьорски автомобил“. Той ще е по-лек от 1400-те килограма на 12C, а дизайнът ще е повлиян от върховния Р1. На по-късен етап ще бъде представен Spider вариант, а по-късно и още по-спортна версия, която да се противопостави на Porsche 911 GT3.

Успоредно с тази новина идва друга, че Рон Денис е намерил китайски инвеститор, който да изкупи 50% от акциите в McLaren, съобщава Auto Motor und Sport. Въпросните 50% в момента се държат от холдинга Mumtalakat (останалите си поделят Денис и Мансур Ойех), който е собственост на кралската фамилия на Бахрейн. Холдингът купи акциите през 2007 г., но вече не е съгласен с начина, по който се върти бизнесът. McLaren вложи милиарди в развитието на технологичния си център в Уокинг и се съсредоточи в създаването на серийни модели, което доведе до натрупване на огромни дългове. Китайската компания (не е ясно за коя става въпрос) е съгласна да изкупи половината дялове, но ако Рон Денис отново поеме юздите. А както е видно, той вече го прави. Очакват се доста промени в McLaren, като най-обсъжданата в момента е евентуалното преминаване на Ерик Булие на поста в Мартин Уитмарш, докато самият Уитмарш поеме овакантения от Булие пост в Lotus F1.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com