Porsche Panamera претърпя тотална промяна

3445
Porsche Panamera претърпя тотална промяна
Снимка: Porsche

Компанията Porsche официално представи второто поколение на хечбека си Panamera. Моделът е получил пълноуправляемо шаси, система за противодействие на накланянето в завой и 8-степенна роботизирана скоростна кутия с 2 съединителя – PDK II.

Габаритите на Panamera са дължина от 5049 мм, широчина – 1937 мм и височина – 1423 мм. Разстоянието между двете оси е 2950 мм. По този начин хечбекът е с 34 мм по-дълъг, с 6 мм по-широк и с 5 мм по-висок от предшественика си. Междуосието е увеличено с 30 мм.

Хечбекът е получил напълно нов салон. Приборният панел вече се състои от два 7-инчови дисплея, между които е разположен аналогов оборотомер. В горната част на консолата е поставен 12,3-инчов екран на мултимедийния комплекс, който поддържа онлайн-услугата Porsche Connect и Apple CarPlay.

Голямата част от бутоните на централния панел са сензорни, като возещите се отзад пасажери имат възможност да управляват както климатичната система, така и мултимедийния комплекс на автомобила.

Техническите новости в Panamera също за значителни. Хечбекът вече разполага със завиващи задни колела, като технологията е взета от модела 911 Turbo. Налице са още ново електромеханично кормилно управление, трикамерно пневматично окачване и по-ефективни спирачки.

Моделът е оборудван с изцяло светоидодни матрични фарове и система за нощно виждане, която разпознава хора и по-големи животни на пътя. Тя предупреждава водача с показване на съответния символ на приборния панел. LED-фаровете имат функция, която за кратък период от време осветяват хората намиращи се извън обсега на късите светлини.

Втората Panamera е получила адаптивен круиз-контрол, който с помощта на навигационната система, може да предвиди начина на придвижване на автомобила в следващите 3 километра от пътя. Той сам избира къде да ускорява или да намалява скоростта, като това позволява да се икономисва гориво.

За версиите на модела Turbo, 4S и 4S Diesel се предлагат 3 нови битурбо мотора с директно впръскване на горивото. Всички те, в това число за първи път и дизеловите агрегати, работят в комбинация със система за задвижване на четирите колела и нова 8-степенна роботизирана скоростна кутия с 2 съединителя.

Първият от тях е 4,0-литров двигател с 8 цилиндъра, развиващ 550 к.с. и 770 Нм, който позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди (с пакет Sport Chrono) и развиване на максимална скорост от 306 км/ч. Моторът е снабден със система за деактивация на половината от цилиндрите, които се изключват при всяка възможност и това води до икономия на горивото.

Версията S е оборудвана с 2,9-литров V6, разполагащ с 440 с.с. (с 20 повече от досега) и 550 Нм въртящ момент. Ускорението при него отнема 4,2 секунди, а максималната скорост е 289 км/ч.

Дизеловият вариант на свой ред е най-мощният в историята на модела с такова гориво. Моторът V8 развива 422 к.с. и 850 Нм въртящ момент, достъпен в диапазона от 1000 до 3250 об/мин. Тази модификация достига 100 км/ч от място за 4,3 секунди, а разходът на гориво е 6,8 л/100 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com