Правителството на Япония се опитало да обедини Nissan и Honda

6051
Правителството на Япония се опитало да обедини Nissan и Honda
Снимка: Carscoops

Правителството на Япония се е опитало да обедини два от водещите автомобилни производителя в страната - Nissan и Honda, тъй като се е притеснявало, че местната автомобилна индустрия губи предимството си пред конкурентите, съобщава Financial Times.

Според информация, идваща от 3 различни източника, предложението към двете компании е било отправено в края на 2019 година. Тогава властите в Токио си били доста загрижени от факта, че някога могъщият автомобилен сектор в страната започва да губи своите позиции заради преминаването към автономни и електрически превозни средства.

Renault и Nissan ще опитат да спестят 5 млрд. долара, за да оцелеят

Компаниите Renault и Nissan планират съкращаване на разходите с повече от 5 млрд. щатски долара, за да могат да се измъкнат от тежкото ...

Предложението на правителството е поставило под въпрос независимото бъдеще на Honda, която е третият по големина японски производител с 4,8 млн. автомобила на година. Другата замесена компания – Nissan, е под контрола на Renault и това също се е оказало сериозна пречка.

В крайна сметка на амбициозния план е бил сложен край, без дори да са водени преговори и той потъна в хаоса, настъпил след навлизането на автомобилната индустрия в пандемията от коронавирус. Сливането с други производители обаче е единственият възможен вариант за намаляване на разходите в криза като настоящата.

Алиансът Peugeot PSA се слива с концерна Fiat Chrysler, като сделката беше обявена още преди избухването на пандемията. През 2019 година Ford и Volkswagen също сформираха глобален съюз, чиято основна цел е спестяване на разходи.

В Япония все още има 8 производителя, като четири от тях - Mazda, Subaru, Suzuki и Daihatsu, са обвързани с втория по големина производител в света Toyota чрез кръстосана размяна на акции. На свой ред Nissan участва в съюз с френския Renault и по-малкия конкурент Mitsubishi Motors, докато единствено Honda засега е напълно независима.

Nissan се готви да напусне Европа

Японският производител Nissan e готов с нова стратегия за развитие за следващите 3 години, съобщава агенция Reuters. Плановете на компа...

Идеята за комбиниране на Honda и Nissan е на съветници на премиера Шинцо Абе. Те са били притеснени, че състоянието на Nissan се е влошило много след скандала с ареста на бившия изпълнителен директор на компанията Карлос Гон през 2018 година. Нещо повече – според тях Nissan е на път да се срине и да нанесе огромни поражения на японската икономика.

От Honda обаче са се обявили срещу подобна идея, като са посочили връзката на Nissan с Renault, която няма как да бъде преодоляна. Ръководството на Nissan също е било против, тъй като компанията се стреми да укрепи позициите си в алианса с французите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com