Range Rover претърпя тотална промяна

7132
Range Rover претърпя тотална промяна
Снимка: JLR

Британският производител Jaguar Land Rover представи новото поколение на всъдехода си Range Rover, който се намира и най-високо в гамата на компанията. Легендарният модел е поучил промени както в платформата и дизайна, така и сред двигателите и оборудването.

На пръв поглед новият Range Rover може да изглежда почти непроменен спрямо предшественика си, докато не погледнете страничните стени, където дръжките на вратите са вдлъбнати наравно с външните панели на каросерията, както и при моделите Velar и Evoque. Задната част вече е е украсена с вертикално ориентирани светлини.

Jaguar Land Rover ще ползва бензинови V8 на BMW

Компанията Jaguar Land Rover ще премести производството на бензиновите V8 двигатели с компресор от завода в Бриджът (Южен Уелс), който ...

Благодарение на преминаването на новата гъвкава платформа MLA-Flex, конструкцията на всъдехода е много по-здрава. Използването на високоякостна стомана, с която са подсилени отворите на предните врати, повишава устойчивостта на усукване с 50%, включително и при версията с панорамен покрив. Новият дизайн на двигателя и пода също така намалява нивото на шума и предаването на нискочестотни вибрации от пътната настилка към купето с 24% в сравнение с предшественика си.

В допълнение, гъвкавата архитектура на каросерията дава възможност за създаване на различни модификации. Така новият Range Rover, който отново ще се предлага както със стандартно, така и с удължено междуосие, ще може да бъде оборудват с 4, 5 или 7 места в салона. Освен това новата платформа предлага и подобрена аеродинамика. Тя е с много нисък коефициент на съпротивление - 0,30 и е един от най-добрите в класа.

Автомобилът традиционно получава напълно независимо окачване с пневматични елементи, но за първи път в историята на Land Rover те са с 5 връзки на задната ос. Освен това навигационните данни на системата eHorizon вече се използват при работа с пневматични подпори и така може да се регулира тяхна твърдост. В случая се използват камери, като те отчитат състоянието на пътя и предават информация към блока за управление на шасито, който от своя страна избира оптималните настройки на окачването.

Друга новост при Range Rover е, че той ще получи изцяло електрическа версия, чиято премиера ще се състои най-рано през 2024 година. Сега представеният всъдеход е с традиционни двигатели с вътрешно горене, който работят с мека хибридна система със стартер-генератор, захранва от 48-волтова мрежа.

Range Rover Evoque смайва с технологии от бъдещето (тест-драйв)

През 2008 година на автосалона в Детройт беше показан прототипът Land Rover LRX, който предизвика огромно внимание и потресаващи реакци...

Моделът е представен в три модификации - с два 3,0-литрови дизелови мотора от семейството ingenium, както и с 4,4-литров V8, който е разработка на BMW и се използва при моделите на баварците. Най-мощният дизелов двигател се поставя във версията D350, като има два турбокомпресора. Той развива 350 к.с. и 700 Нм, като вдига 100 км/ч от място за 6,1 секунди.

По-слабият дизел е с един тубокомпресор, като мощността му е 252 к.с. и 600 Нм. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 8,3 секунди. При бензиновият вариант мощността е 530 к.с. и 750 Нм, като той вдига 100 км/ч от място за 8,3 секунди.

Новата платформа позволява и използването на нови електронни системи. Сред тях е платформата EVA 2.0 с технология SOTA, която позволява обновяване на софтуера без посещение при дилъра. За модела това е особено важно, тъй като през интернет могат са бъдат обновени 70 електронни блока в автомобила.

Пасажерите на предния ред имат достъп до мултимедийна система Pivi Pro, която работи с 13,1-инчов монитор. Той е същият като при обновените през миналата година Land Rover Discovery и Jaguar F-Pace. Клиентите ще могат да избират между три нива на оборудване SE, HSE и Autobiography, но първа на пазара ще се появи лимитирана серия First Edition.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com