Renault също залага на електрическо бъдеще

2950
Renault също залага на електрическо бъдеще
Снимка: Renault

През 2010 г. Renault показа концептуалния си модел DeZir, като обяви пълно обновяване на гамата си и въвеждането на нов дизайн. Шест години по-късно на сцената излиза наследникът на DeZir - той се казва Trezor, и бележи нова ера в историята на марката, като има за цел да представи най-новите технологии. Концепцията дебютира на салона в Париж и представлява GT-автомобил с изцяло електрически агрегат.

Машината няма да се превърне в сериен модел, като единствената му цел е да предостави поглед към близкото бъдеще на френския производител. Сред новите и впечатляващи дизайнерски елементи са оформените като пчелна пита въздухоотвори, замененият с аналогов уред отвор на резервоара и фибро-оптичното осветление. Най-силно впечатление обаче прави достъпът до салона - едноелементните врати на TREZOR се отварят подобно на капак на кутия за бижута.

Интериорът е в подобен стил - футуристичен, с изцяло дигитални уреди, които представляват комбинация от технологиите OLED (Organic Light-Emitting Diode) и Corning Gorilla Glass. При тях акцентът е поставен върху удоволствието от управлението, комфорта и лукса. Сред използваните материали са естествени дървесина и кожа.

Renault Trezor е висок само 1080 см и има карбоново купе. Двигателят е електрически, като идва от Renault e.dams, двукратен шампион в отборното класиране на Formula E. Агрегатът развива максимална мощност от 350 к.с. и разполага с максимален въртящ момент от 380 Нм. Това позволява ускорение от място до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Trezor е оборудван с две батерии, всяка от които разполага със своя охлаждаща система, като работата на предната се оптимизира от въздухоотвора с променлива геометрия в предния капак.  Налична е също система за възстановяване на енергията по време на спиране, разработена на база технологията Rechargeable Energy Storage System (RESS) за болидите във Formula E.

Задвижването при електромобила към задния мост, а благодарение на батериите, разположени по отделно, една отпред и една отзад на автомобила, Trezor разчита на оптимално разпределение на теглото. Trezor разполага и с технологии за автономно управление. Налични са няколко режима - неутрален, спортен и автономен, като при последния екстериорният светлинен подпис се променя и се разширява към страничните и задните лога, за да покаже на другите участници в движението, че управлението е делегирано на автомобила.

От Renault разкриха още, че някои от интегрираните в Trezor технологии ще се появят в серийните модели на марката преди края на 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com