Renault Twizy: Автомобилният аналог на Лейди Гага (тест-драйв)

101740
Снимки: Христо Петров

Twizy е съшит от противоречия. Много е скъп, но срещу около 3 лв. можеш да изминеш 70-80 км. Не е нито кола, нито мотоциклет, на четири колела е, но не е ATV. Толкова е странен, че се сещаш за Лейди Гага, като го видиш. Но именно в това е чарът му: Twizy е най-модерното и забавно превозно средство, което кръстосва улиците на София. Толкова погледи и искрени усмивки не съм събирал с нито една кола, която съм карал през последните 15 години. Отговарях в движение на въпросите на трима човека, с Twizy се снимаха цяла група японски туристи, чийто смартфони не бях виждал и по филмите, паркирах на места за мотоциклет, не плащах за синя/зелена зона, всичките ме гледаха и на моменти се чувствах неудобно... Това на цената от 273 евро (534 лв. с наема на батерията) на месец в рамките на 4 години. Ако искаш.

 

Всичко му е странно. Не се сещам за някаква подобна визия, освен няколкото неуспешни мотоциклетни опита с покриви. Twizy обаче има далеч по-сериозни амбиции, има и аргументите в своя полза, но и въпросителни. Дори доста на брой, но голяма част от тях съм склонен да преглътна заради факта, че от години не съм се забавлявал така зад волана на превозно средство, както това ми се случи за около 5-6 часа по улиците на София. Renault Twizy е най-модерното и забавно возило, което в момента се вижда тук-там по софийските улици, и почти съм сигурен, че ще намери своя радушен прием сред хората, които искат погледите винаги да са върху тях. Естествено, тези хора трябва да разполагат с много пари. Защото Twizy е скъп, макар и да е най-евтиният електромобил на пазара. Но всичко по реда си.

 

Първо да уточним от къде произлиза името. Коренът идва от Twi(n) (две седалки), z(ero) еmissions (нулеви емисии) и (eas)y (просто). За мое улеснение ще го наричам с определението „кола“, но то не е нито кола, нито мотоциклет. Той е четириколесен скутер с покрив и две врати. Не отделя и грам вредни емисии, защото го зареждаш в контакта в гаража си. Може да изминеш 70-80 км в града, които са предостатъчни за целодневно въртене в София. Това на цена от около 2-3 лева. Бонусът е, че ще сте в центъра на вниманието на всички. Ще сте супер fashion. Но това идва на сериозна цена за такъв род превозно средство, което, освен това, е съшито с доста компромиси, които трябва да направите.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ЕДНА РАЗХОДКА С TWIZY В СОФИЯ

Twizy се предлага в две версии, но у нас се предлага само „мощната“ модификация със 17 к.с. Две са и нивата на оборудване (Urban и Technic), две са и „летящите“ му врати, които обаче вършат работа само за защита и за още по-модерно излъчване. Цената на по-евтината версия Urban е 273 евро (534 лв.) с ДДС на месец по програма за оперативен лизинг (в цената е включен и наемът на батерията). Месечните вноски са изчислени на база лизингов срок от 48 месеца и годишен пробег от 7500 км. Грубо казано: това прави 26 000 лв. Разбира се срещу тях получаваш един пробег от 100 км в града за между 3-5 лв. (не бих се наел със сложни сметки с киловатчасове), колкото ще струва зареждането на батерията в ел. мрежата на дома ви. Такъв разход сигурно може да се открие и при някои скутери. Казах цената на Twizy на минимум 10 човека тази седмица и най-странното е, че над половината от тях приеха цифрата за съвсем нормална. Но не и аз. Макар и да е най-евтината еко кола, тя все пак идва на цената на един добре оборудван семеен хечбек от сегмент С. Но пък кой ще те гледа с такова искрено любопитство и усмивка на лице?

 

Twizy е автомобилният аналог на Лейди Гага. Толкова е странен, че абсолютно всички го обсъждат и се заглеждат в него. Не е красив, но е престранно любопитен, а двете летящи врати ме карат да се чувствам като в Lamborghini. Е, преувеличих. Но няма да преувелича с нищо като кажа, че пред един софийски ресторант Twizy бе тема на разговор в продължение на 15-ина минути. Точно три пъти в движение ми се налагаше да отговарям на въпроси на усмихнати до уши колеги-шофьори; една възкрасива дама в SLK си счупи врата да ме заглежда (е, гледаше Twizy, защото вероятно е преценила, че банковата ми сметка е в КТБ, т.е. липсва ми ликвидност); японска група туристи извади странните си и супер модерни смартфони, за да се снима с Twizy; българският Чарли Чаплин реши да смени 120-годишното си колело срещу колелото на XXI век; канадец ме разпитваше надълго и широка какво е това странно нещо, което той в Монреал не е виждал. Всички му се радваха, а аз не преставах да си мисля, че седя в супер модерна електрическа инвалидна количка. Още по-нелепо изглеждахме с Христо Петров (отговорен за хубавите снимки), който седеше зад мен. Всяко едно негово влизане и излизане беше съпроводено с превиване и пъшкане, които още повече ме убеждаваха, че двама човека в Twizy не е оферта. А и мъжка двойка в Twizy навежда на други помисли. Но пък кога друг път ще се забавлявам толкова искрено?

 

Twizy няма стъкла на вратите и гледам тревожно към облаците. Renault твърди, че са го измислили така, че двете, изнесени леко пред вратите стъкла, ще ме предпазват от дъжда. Но не са го измислили за сезон пролет-лято България 2014. Вратите, колкото и атрактивно да се отварят, нямат уплътнения, дрънчат, а фугите със сигурност ще са причина при дъжд краката ви да станат целите в кал. Седалката се регулира само напред-назад, но по-дразнещото е, че облицовката й, направена да издържа на климатичните условия, ме запарва и се потя обилно. Да не говоря, че по паваж усещам всяка една неравност, а Христо зад мен плаче и вие. Това е причината той бързо да намери спасение в огромното си Peugeot 308 SW, но за мен забавлението продължава. Twizy потегля изненадващо бързо и на кръстовищата съм в челото на колоната, зает да отговарям на въпроси през отворените прозорци. Особено яко се чувствам на кръговото движение на телевизионната кула, където си напревих 3 кръгчета в опит да направя стънт маневра на десните колела. Почти ми се получи на два пъти. Забавно беше. Още по-забавно бе следващото упражнение: ускорение до 70-75 км/ч. Достигам ги с рефрена на Васил Найденов в главата си„Със 100 километра в час аз летя...“ И наистина летя, чувството е сякаш съм с 200 в града, но ме изпреварват всички с изключение на тези, които искат да си говорим през прозорците. Сред тях е и младо гъзе с RS6 Avant, който ми прави някакви странни знаци, но е чистосърдечен в опита си да ми покаже, че одобрява избора ми на превоз. Одобряват го и мургави девойки по кръстовищата, които искат да ми измият стъклото срещу левче с милото „Батеее, глей ква модерна кола имаш, давай един лев“. И вярно, модерен съм, целият покрив е карбонов, вътре също има карбон, даже и две жабки имам както и Bluetooth, през който безжично да свържа телефона си и да слушам музика.

 

С 3-метрова „жица“ пък Twizy се включва в 220V ел. мрежа, за да е напълно зареден след 3,30 часа. За това време 6,1 kWh литиево-йонната батерия е заредена и предлага пробег от 80 км в града. Аз взех Twizy с оставащ пробег 70 км. Не съм го карал в икономичен режим, но използвах всеки удобен момент да се възползвам от системата за рекупериране на спирачната енергия. В крайна сметка останах с него 5-6 часа, изминах около 40 км и когато го върнах компютърът показваше, че ми остават още 29 км. А това значи, че твърденията на Renault се покриват с реалността. С реалността ще се покрият и предположенията ви, че Twizy е много маневрен. Вярно, няма серво, но пък при дължина от 2,3 метра и широчина 1,2 метра – паркирането с него е приказка... след като свикнеш с тези много компактни размери. При първото ми паркиране имах чувството, че ще ударя нещо, но след като слязох видях, че отзад и отпред има поне по 1,5 метра свободно място. Затова втория път паркирах като с мотор – на пряко. Twizy е малко по-дълъг от широчината на повечето автомобили, затова не излиза много настрани от тях. Нуждае се от само 6,8 метра за обратен завой, по-маневрен е от Smart, но е по-устойчив от скутер. Прекрасни неща, но какво правиме през дъждовната пролет и студената зима?

 

Ford Fiesta ST: Ода на радостта (тест-драйв)

Трябваше да почакам доста, за да мога да се порадвам истински на Fiesta ST. През това време сърцето ми топлеха горещите Clio RS и 208 G...

Отговорът е прост: покриваме го да не хваща прах. Но модерните дрехи никога не остават смачкани в гардероба, нали? Това е превозно средство, което в България ще се купува не защото отделя нулеви вредни емесии, а защото собственикът му ще е обект на неспирно внимание от страна на всички: тези в автомобилите, тези на пътя, тези в летните градини на модните заведения. Въпреки всичките му минуси, Twizy е забавен, изключително забавен. И модерен.

Технически характеристики: Renault Twizy 80

Размери

Дължина, мм: 2338

Широчина, мм: 1381

KIA Soul 1,6 CRDi: Еволюционен трик (тест-драйв)

Еволюцията отдавна е създала механизъм, който позволява на по-слабите за секунди да се преобразят, за да охладят апетита на хищниците. ...

Височина, мм: 1454

Колесна база, мм: 1686

Маса, кг: 474

Двигател

Вид: осинхронен електромотор

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...

Макс. мощност, к.с. (kW): 17 (13)

Макс. въртящ момент, Нм: 57

Динамика:

Макс. скорост, км/ч: 80

Ускорение 0-45 км/ч, сек: 6,1

MINI Coooper S: От Mini до MINI (тест-драйв)

Новото MINI се сдоби с нова външност, заложи на значителни промени в интериора, под предния капак и на ново шаси, добави и малко килогр...

Ускорение 30-60 км/ч, сек: 8,1

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Месечна вноска при оперативен лизин, евро с ДДС: 273 (за 4 години при 7500 км годишен пробег; вкючен наем на батерията)

Автор: Пламен Георгиев

Фотограф: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com