Швейцарци поставиха световен рекорд за скорост

1006
Швейцарци поставиха световен рекорд за скорост
Снимка: Academic Motorsports club Zurich

Група студенти от Цюрих и Люцерн записаха световен рекорд за ускорение от 0 до 100 км/ч. Това стана с помощта на електрически болид с името Grimsel, който регистрира постижение от 1,513 секунди.

Рекордният пробег бе регистриран на една от пистите в авиацоионната база в Дюбендорф. За постигане на резултата на електрическата машина и бяха нужни само 30,5 метра. Така швейцарците подобриха най-доброто постижение, което досега принадлежеше на германски студенти от Щутгарт. През 2015 г. техният електромобил Е 0711-6 записа време от 1,779 секунди.

Болидът Grimsel е разработен в базата на автомобилния отбор Academic Motorsports club Zurich (AMZ), който участва във веригата състезания с електромобили „Формула Студент”. Машината е оборудвана с 4 електромотора - по един на всяко колелf, като общата им мощност е 200 к.с. и 1700 Нм въртящ момент.

Благодарение на използването на карбон в конструкцията теглото на експерименталния автомобил е едва 168 кг. По този начин съотношението мощност/тегло е 1190 кг и 1000 Нм на 1 тон. Специално за Grimsel е създадена и „умна” система за задвижване на четирите колела, при която всяко поотделно се управлява от тракшън контрол.

Болидът е получил и система за рекуперация на кинетичната енергия при спиране, която може да възстановява до 30% от изразходвания ресурс на батериите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com