Скандалът с фалшивите данни ще струва на Mitsubishi 480 млн. долара

694
Скандалът с фалшивите данни ще струва на Mitsubishi 480 млн. долара
Снимка: Mitsubishi

Компанията Mitsubishi Motors ще се нуждае от допълнителни 50 млрд. йени – около 480 млн. щатски долара, за да се справи с последствията от скандала с манипулираните резултати за разхода на гориво на нейните модели, съобщава Bloomberg.

В края на април японският производител призна, че е фалшифицирал данните за разхода на гориво на своите автомобили, като тази практика е започнала още преди 25 години. За този период компанията е предавала неверни сведения на Министерството на земята, транспорта, инфраструктурата и туризма на Япония, като за засегнати почти всички модели на марката, произвеждани през този период.

Всеки собственик на автомобил, пострадал от скандала, ще получи като обезщетение от Mitsubishi в размер на 100 000 йени (около 1000 долара). Кога ще започне да се изплаща то, все още не се съобщава официално. Известно е, че на японския пазар са реализирани над 600 000 превозни средства с неверни данни за разхода на гориво.

Сумата от 480 млн. долара е доста по-малка от 10-те млрд. долара, които Volkswagen ще трябва да похарчи, за да компенсира своите клиенти в САЩ. Германският производител също бе уличен в манипулирани на своите двигатели, но измамата се отнася не за разхода на гориво, а за нивата на вредни емисии.

Проблемите на Mitsubishi наложиха продажба на 34% от акциите, които бяха изкупени от компанията Nissan. Малко след това президентът на Mitsubishi Motors Тетсуро Аикава и вице-президентът Рюго Накао подадоха оставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com