Skoda Octavia получи редица нови опции и технологии

8935
Skoda Octavia получи редица нови опции и технологии
Снимка: Skoda

Над 5 млн. продажби по цял свят за 21 години – резултат, с който малко модели могат да се похвалят. Той бе постигнат от Skoda Octavia още през 2016 г. и със сигурност ще продължава да се увеличава, тъй като чешкият производител неперкъснато усъвърешнства своя най-популярен модел.

Неговият най-нов вариант вече е на пазара и у нас. Той представлява фейслифт на третата генерация на автомобила, която бе представена още през 2012 г. Оттогава насам Octavia прибави в актива си и редица награди, при това в най-различни категории. Автомобилът бе избран за „Най-добър бизнес модел” през 2015 г., а година по-късно взе и приза за „Най-добър семеен модел”, който му бе връчен от издаието What Car.



Самата историята на Octavia стартира още през 1959 г., когато се появява първия модел с това име. Всъщност то идва от думата „octa” (осем) и обозначава, че това е 8-ият по ред автомобил в новата производствена линия на Skoda. Произведени са над 360 000 бройки, като колата се представя отлично и в автомобилните спортове, където печели редица ралита.



За началото на настоящата Octavia обаче се приема първото поколение, създадено след като чешкият производител става част от Volkswagen Group. Той излиза през 1996 г., а през 2004 г. на пазара се появята втората му генерация. През годините се добавят редица модификации с все пове нови технически решения. Така моделът вече има цели 8 разновидности на двата си варианта лифтбек и комби. Сред тях са спортнии версии – RS, екологични – GreenLine, луксозни – Laurint&Clement, всъдеходни – Octavia Scout, и др.

Голямата новост при фейслифта на модела е дизайнът, който откровено придава различен външен вид на автомобила. Това е постигнато благодарение на светлините, които са в стила на Mercedes E-Class. Те са снабдени с full LED-технология, която заменя досегашната комбинация от bi-xenon + LED дневни светлини. “Пипнати” са още предната броня, както и фаровете за мъгла.



И ако външният вид е в стила на E-Class на Mercedes, то интериорът е взаимстван от първия кросоувър в историята на марката – Kodiak. Основна роля в него играе 9,2-инчовият сензорен дисплей на инфотейвънт-системата Columbus, която се предлага при най-високото ниво на оборудване. Няма ги досегашите бутони около екрана, като те са заменени от сензори. Осветлението в салона също е различно, като то е взето от флагмана на марката – Superb.



Skoda Octavia се превърна в бестселър и заради голямото разнообразие от двигатели, с които се предлага моделът. Това са бензинови и дизелови агрегати с обем межзу 1,0 и 2,0 литра, като мощността им варира между 84 и 184 к.с. Всички мотори могат да се поръчат с 6- или 7-степенна DSG кутия, докато версиите 1,8 TSI и 2,0 TDI са достъпни и със система за задвижване на четирите колела. Няма да се мине и без спортна модификация – RS, която получава 2,0-литров турбомотор с 245 к.с. Моделът е оборудван и със системата Dynamic Chassis Control (DCC), която предлага режимите Comfort, Normal и Sport за шасито.

Освен споменатата мултимедийна система Columbus, фейслифтът на Octavia предлага още три – Swing, Bolero и Amundsen. Версиите с най-високо ниво на оборудване разполагат още с точка за достъп WLAN, а също така и с модул за SIM-карти, поддържащи стандарт LTE за свръхскоростна интернет-връзка.




При Octavia се появяват и редица системи за безопасност и асистенти на водача, които досега бяха достъпни само за Superb. Сред тях са асистентът за управление с ремарке, асистент за паркиране, асистент за предотвратяване на челен сблъсък, отопление на волана, сгъваеми масички в облегалките на предните седалки и др.

Цените на модела се запазват на познатите нива. Базовата версия с 1,2-литров бензинов мотор стартира от 28 960 лв, но при най-мощния дизелов вариант със задвижване на четирите колела сумата може да скочи почти двойно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com