След ерата на бензина и дизела, горивните клетки са бъдещето на автомобилите

10495
След ерата на бензина и дизела, горивните клетки са бъдещето на автомобилите
Снимка: Getty Images/Guliver

От 2014 г. насам няколко автомобилни гиганта, сред които Honda, Toyota, Chevrolet и Hyundai, разработват автомобили с алтернативно захранване - горивните клетки. Това се налага, тъй като индустрията изпитва трудности в това да създава евтини, устойчиви и екологични автомобили. Човечеството започва да обръща все повече внимание на околната среда, традиционните горива неизбежно ще поскъпват, а дори електромобилите имат проблем по въпроса с рециклирането на батериите си. Именно горивните клетки се явяват устойчива и ефективна алтернатива, която може да разреши въпросния казус.

Към момента съществуват обикновени двигатели с вътрешно горене, хибриди, комбинации от електрически и захранвани с гориво и батерии, и чистите електрически автомобили. Хибридите и електромобилите имат предимство пред вариантите с вътрешно горене по показателите за директни емисии. Те обаче не могат да разрешат проблемите си по отношение на индиректните емисии, тъй като на батериите им им отнема известно време за презареждане.



Зареждащите станции също трябва да бъдат захранвани - от електроенергия, произвеждата от централи. А те не са никак екологични, отделяйки вредни емисии в огромни мащаби. Батериите пък имат ограничена продължителност на живота - от 3 до 5 години
, в зависимост от изминатото разстояние, което не може да бъде повече от 300 км наведнъж. Колите на традиционни горива все още изминават далеч по-големи разстояния с едно зареждане. Недостатъци на електромобилите са сравнително високата им цена заради скъпите батерии и зареждането, което отнема време.

Решение може да се окажат автомобилните двигатели с горивни клетки, работещи на водород. Те на практика се захранват от електроенергия, която обаче се произвежда от водорода.



Основните стъпки в работата на тези двигатели са:

1. Батерията се захранва от електричество

2. НО, електричеството се генерира от реакция на водорода и кислорода

3. Чрез тази химическа реакция

- единствените емисии са водните изпарения

Toyota смъква разхода на гориво с цели 20%

Най-големият автомобилен производител в света – Toyota, ще предложи изцяло ново семейство двигатели и трансмисии, които ще бъдат ...

- електричеството се произвежда на борда на автомобила

- тези автомобили имат по-голям пробег

Естествено, горивните клетки все още не са готови да заменят напълно досегашните алтернативи при автомобилите. Към момента цените на коли с горивни клетки са все още високи. В допълнение, автомобилни гиганти като Mercedes-Benz например обявиха, че ще разработват подобни модели, но в комбинация с по-малка електрическа батерия. Също така зареждащите станции, необходими за тези автомобили, са много по-скъпи като инвестиция от стандартните бензиностанции.



Горивните клетки обаче имат огромен потенциал да създадат истинска конкуренция на досегашните автомобилни горива. Аргумент е фактът, че с едно зареждане кола с горивни клетки може да измине 400 - 700 км. Днес водородът е сравнително скъп, но се очаква в бъдеще да поевтинее до цената на бензина. Ако технологията бъде усъвършенствана, горивните клетки може да са следващата голяма революция при автомобилостроенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com