Спад на продажбите на автомобили в ЕС през септември

3033
Спад на продажбите на автомобили в ЕС през септември
Снимка: Getty Images/Guliver

През септември регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз (ЕС) отбеляза доста драматичен спад, тъй като влезлите в сила от началото на месеца нови стандарти за отработените вредни газови емисии накараха автомобилните компании да увеличат рязко техните продажби през последния летен месец (преди да влезе в сила т.нар. WLTP стандарт).

В същото време обаче данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) отчетоха поредно, макар и по-сдържано повишение в рамките на България, като нашата страна заедно с Хърватия са единствените членки на съюза, отчели повишение на регистрацията на нови автомобили въпреки новия стандарт за газови емисии.

Стоянова: Поскъпването на данъка за колите ще е до 30%

Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите, заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянов...

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се понижиха през септември с цели 23,5% на годишна база, но след ръст от 31,2 на сто през август, като през деветия месец на годината бяха регистрирани нови 1 091 220 автомобила. "Това не трябва да е изненадващо, тъй като въвеждането на новия тест WLTP в началото на миналия месец предизвика изключителен скок в регистрациите на нови автомобили през август", посочиха от асоциацията.

Агенцията ACEA отбеляза, че през септември и петте водещи европейски автомобилни пазари са отчели солидни спадове, като най-силен е бил спада в Германия (понижение с цели 30,5%), следвана от Италия (с 25,4%), Великобритания (с 20,5%), Испания (със 17,0%) и Франция (с 12,8%).

Въпреки солидния септемврийски спад, в рамките на първите девет месец на настоящата година регистрацията на нови автомобили в ЕС се увеличи с 2,5% до 11 951 957 броя благодарение най-вече силните продажби през летните месеци след отчетената преди това известна слабост в автомобилния сектор. От водещите пазари Испания остава лидер с повишаване на регистрираните нови автомобили през периода януари - септември с 11,7%, следвана от Франция (повишение с 6,5%) и Германия (с 2,4%), докато регистрацията на нови автомобили в Италия се сви с 2,8%, а във Великобритания - със 7,5 на сто.

Според ACEA обаче продажбите на нови автомобили в България продължиха да нараства и в началото на есента, макар и с по-сдържано темпо, като през септември те се увеличиха спрямо година по-рано с 8,5% до 2 758 броя. Хърватия е другата единствена европейска държава, отчела повишение на регистрацията на нови автомобили през септември с 3,3 на сто.

Нено Димов: Не можем да забраним вноса на стари коли

„Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Е...

За първите девет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, се увеличиха с 19,7% до 26 443 спрямо 22 098 броя за същия период на 2017-а година, като в процентно изражение нашата страна е изпреварена от пет от останалите 28 членове на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com