X
 
 

Топ експерт предрече скорошно изчезване на автомобила

8056 0
Топ експерт предрече скорошно изчезване на автомобила
Снимка: Motor
Автомобилите – такива, каквито ги познаваме в момента, ще изчезнат най-късно до 20 години. Това обяви пред Automotive News бившият вицепрезидент на американския гигант Боб Лутц, който е едно от най-големите имена в историята на световното автомобилостроене.

Според Лутц, стандартните автомобили ще бъдат заменени от „автоматизирани и стандартизирани автономни модули, които ще принадлежат на транспортни компании като Uber и Lyft”. Бившият шеф в GM сравни колите с конете, които дълго време са били основно средство за придвижване на хората.

Ще доведат ли безпилотните коли до безработица?

По пътя си на развитие безпилотните автомобили срещат редица проблеми не само от технически или юридически характер, но и от социален &...

„В момента автомобилната индустрия се намира на прага на големи изменения и на практика тя може напълно да изчезне в този си вид. Много от големите автомобилни производители ще престанат да съществуват, като това ще стане и с помощта на законодателни мерки”, коментира Лутц.

Той е на мнение, че много държави по света ще забранят използването на автомобили, които не са оборудвани със системи за автономни системи на придвижване. Това, например, ще доведе до спиране на търсенето на спортни коли. Те ще се превърнат в „елитни вещи”, като използването им ще бъде ограничено да територията на частни клубове или състезателни трасета.

Подобни изводи още през 2012 г. направиха и експертите на Международния институт на инженерите по електротехника и радиоелектроника. Те са на мнение, че през 2040 г. повечето автомобили по пътищата ще бъдат безпилотни. Това ще наложи сериозно изменение на пътната инфраструктура, тъй като за тях ще трябва да бъдат изградени отделни платна.

 

Експеримент показва, че автономните автомобили подобряват трафика

Използването на малък брой автономни автомобили може да подобри пътната обстановка. Това ни показва експеримент, проведен от Университе...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители