X
 
 

В Калифорния започнаха да нападат безпилотни автомобили

6237 0
В Калифорния започнаха да нападат безпилотни автомобили
Снимка: CNET
Департаментът за транспортни средства на Калифорния, който е първият щат, разрешил използване на безпилотни автомобили по пътищата си, обяви поредния си доклад за безопасността, свързан с такива машини. Въпреки че движението на автономни превозни средства официално ще бъде позволено през април, към момента по пътищата на щата се провеждат изпитания с пасивен водач в салона.

Оказва се, че присъствието на човек в безпилотния автомобил не дава никакви гарации за безопасност и избягване на пътно-транспортни произшествия. Според отчета, един от основните проблеми не е неспособността на роботизираните системи да реагират в случай на опасност от катастрофа, а баналният „човешки фактор”.

Великобритания разреши тестовете на автономни автомобили

Автомобили с изцяло автономно управление, които няма да имат педали, волан, външни огледала и водач в салона, ще се появят по пътищата ...

Както съобщава The Los Angeles Times, който публикува доклада, през януари в Калифорния е имало 6 инцидента с безпилотни автомобили. Два от тях са в Сан Франциско и са по вина на пешеходци, които са решили да излеят гнева си върху автономните превозни средства.

На 2 януари Chevy Bolt EV от General Motors е стоял на кръстовище в очакване на зелена светлина на светофара, когато неизвестен мъж решава да пресече на червено. Безпилотната кола успява да спре и да избегне слъсъка, но мъжът я атакува и с шутове разбива задните светлини, след което избягва.

В края на януари има подобен инцидент и с друг автомобил на GM, който също спира на светофар. Това явно не се харесва на шофьор на движещо се отзад такси, който слиза от колата си и започва да нанася удари по страничните стъкла. Водачът на безпилотния автомобил решава да не вика полиция.

Любопитното е, че три от общо шесте инцидента с автономни коли, са се случили, когато те са били управлявани ръчно от шофьора в тях. Във всички случаи машините са получили незначителни повреди. Общият брой на катастрофите с безпилотни автомобили от излизането им на пътя в Калифория през 2017 г. до момента е 33.

Топ експерт предрече скорошно изчезване на автомобила

Автомобилите – такива, каквито ги познаваме в момента, ще изчезнат най-късно до 20 години. Това обяви пред Automotive News бившия...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители